Těhotnej kuchař poradil, jak na skvělý bramborák: Stačí přidat jednu ingredienci a výsledek je perfektní
6. 1. 2025 Vaření
Po vánočních svátcích se mnozí z nás ocitají v situaci, kdy je peněženka tenčí, než bychom si přáli, a zároveň nás dohání chuť na něco dobrého. Jednoduchým řešením, které spojuje tradici, chuť a dostupnost, je třeba bramborák. Toto nenáročné jídlo jde připravovat mnoha způsoby, třeba i za pomoci triků, které ve svém receptu používá influencer, známý jako Těhotnej kuchař.
Klasický pokrm, který neomrzí
Bramborák je jedním z těch jídel, která jsou jednoduchá, přesto je jejich chuť naprosto jedinečná. Důležité také je, že základní suroviny, tedy brambory, mouku, česnek, sůl a koření mívá doma zpravidla každý. Pozitivní je také to, že není třeba dlouhých příprav, drahých ingrediencí, ani složitých kuchařských postupů.
Navíc po Vánocích, kdy spousta rodin přemýšlí, jak se vypořádat se zhoršenou finanční situací, je bramborák perfektní volbou. Brambory jsou stále jednou z cenově nejdostupnějších surovin a další přísady většinou najdete ve spíži. Bramborák také nabízí možnost pro využití zbytků. Můžete do něj přidat třeba uzeninu, sýr nebo bylinky, které byste jinak pracně uchovávali před zkažením.
Kdo má rád klasiku, určitě uvítá recept Jaroslava Vajgla, známého pod přezdívkou Těhotnej kuchař. Ten na svém instagramovém profilu ukázal, jak na perfektní bramboráky, vysvětlil i to, proč do těsta přidává mléko a jak důležité je ždímání brambor.
Mohlo by vás zajímat
Jaké brambory a mouku zvolit
Brambory se dělí do několika varných typů a ne všechny se hodí na přípravu skvělých bramboráků. Na bramboráky je nejlepší sáhnout po bramborách s označením C, které mají vysoký obsah škrobu.
Důležité je vybrat i správnou mouku a také si dát pozor na to, kolik jí použijete. Ve skutečnosti jí stačí jen troška, někdy ji dokonce můžete zcela vynechat. Čím méně mouky do těsta přidáte, tím křupavější bramboráky budou. Pokud se rozhodnete mouku použít, můžete sáhnout po hladké, polohrubé i hrubé. Hladká zajistí, že se těsto lépe spojí a bude jemnější, polohrubá nebo hrubá zase přidají na křupavosti.
Tradiční i moderní smažení
Kromě mnoha surovin, které můžete přidat podle svojí vlastní chuti nebo receptu, který máte oblíbený, je důležité zvolit i způsob přípravy. Nabízí se totiž hned několik možností, jak bramboráky osmažit. Tradiční metodou je samozřejmě smažení na pánvi, i zde máme ovšem na výběr mezi několika typy tuků, které se dají použít.
Pokud chcete dosáhnout klasické chuti, sáhněte po sádle, to dodá bramboráku výraznější a autentickou chuť, navíc je velmi odolné vůči vysokým teplotám. Pro lehčí variantu můžete použít rostlinný olej, například řepkový, který je neutrální a na smažení se běžně doporučuje.
Pokud chcete bramborák připravit zdravěji, můžete zkusit horkovzdušnou fritézu. Tento způsob minimalizuje množství použitého tuku, ale bramborák i tak získá křupavou krustu. Je však třeba počítat s tím, že chuť nebude tak intenzivní jako u smažení na sádle.
Bramboráky podle Těhotnýho kuchaře
Na přípravu bramboráků podle známého influencera budete potřebovat: 900 g brambor, 2 dcl mléka, 1 vejce, 80 g hladké mouky, 6 stroužků česneku, 1 lžičku majoránky, 1/4 lžičky kmínu, 1 lžičku soli a sádlo.
Jak na to?
- Brambory nastrouhejte do misky najemno. Mléko nalijte do rendlíku a ohřejte (nevařit).
- Nastrouhané brambory dejte do cedníku a vymačkejte z nich všechnu vodu. Poté dejte brambory zpět do misky, zalijte je horkým mlékem a pořádně zamíchejte. Horké mléko způsobí, že brambory neztmavnou.
- Do misky nasypte mouku, přidejte vejce, sůl, majoránku, kmín a prolisovaný česnek.
- Na sporák si připravte pánev, na kterou dáte zhruba dvě lžíce sádla. Až bude horké, dejte na pánev těsto a rozprostřete ho po celé ploše. Smažte na vyšší stupeň zhruba 3 minuty z jedné a 2 minuty z druhé strany.
- Usmažené bramboráky dávejte na talíř pokrytý ubrouskem, který nasaje přebytečný tuk a poté servírujte.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit i skvělý bramborák z trouby.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Krkovička po staročesku: Šťavnatá klasika překvapí intenzivní chutí a výraznou barvou omáčky, které docílíte pomocí jednoho fíglu
Farmářka radí, jak skladovat česnek: Nejvíc škodí vlhkost a experimenty v mrazáku, říká Gabriela Pechová
Sádlo je zdraví prospěšné, říká specialistka na výživu Margit Slimáková: Protituková hysterie a strašení už naštěstí skončily
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na perfektní nastavovanou kaši: Staročeská příloha se neobejde bez majoránky a česneku
Kuřecí řízky z horkovzdušné fritézy chutnají perfektně: Křupavost zaručí vylepšený trojobal, křehkost jogurt
Jaké brambory jsou nejlepší do bramboráků a jak je správně ochutit: Podle snadného receptu je zvládne každý