Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oharková omáčka skvěle sedí k hovězímu masu a vařeným bramborám.
Zdroj: se souhlasem nakladatelství Smart Press, Foto: David Turecký pro knihu Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Jihomoravský kraj, jehož srdcem je Brno, láká nejen svými historickými památkami, ale i bohatou kulinářskou tradicí. Tato oblast je známá svou pohostinností, srdečností a dobrým jídlem, které se opírá o místní suroviny a speciální recepty předávané z generace na generaci. Mezi místní klenoty patří i oharková omáčka.

Výlet nejen za vínem

Jižní Morava, jejíž metropolí je Brno, je požehnaná úrodnou půdou a mírným podnebím. To vytváří ideální podmínky pro pěstování celé řady surovin, které patří v kuchyni k těm nejdůležitějším. Mezi nejvýznamnější patří zejména vinná réva, dalšími jsou třeba sezónní ovoce a zelenina. Švestky, jablka, hrušky, meruňky se často používají nejen ve sladkých dezertech, ale i při přípravě omáček nebo destilátů, jako je oblíbená slivovice. Ze zeleniny se tu daří například paprikám, rajčatům a cibuli, které díky tomu často nacházíme v regionální kuchyni.

Na čem si pochutnat

Když přijedete do Brna a jeho okolí, rozhodně byste neměli minout některá typická jídla, která k této oblasti neodmyslitelně patří. Jedním z nejtradičnějších pokrmů je zelná polévka, známá také jako „zelňačka“. Tato pochoutka z kysaného zelí, brambor, smetany a uzeného masa je ideální například do současných sychravých a chladných dnů.

Pro milovníky kvalitního a sytého jídla je tu specialita proslulá jako moravský vrabec. Pečené vepřové s bramborovými knedlíky a dušeným zelím nezklame nikdy. A pokud jako sladkou tečku zvolíte moravské koláče, budete mít menu dokonalé.

Nej suroviny

Mezi nejtradičnější suroviny Brna a jeho okolí patří především kuřata, chřest a papriky. „Kuřata má většina Brňáků spojena s čtvrtí Líšeň, kde byla dříve venkovská zástavba a drůbež pro brněnské trhy se chovala právě v ní. Papriky přišli na jih Moravy ve velkém s reemigranty z Balkánu. Usadily se v podobě těch plněných i jako součást salátů,“ píše se v knize nakladatelství Smart Press knize Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska„Chřest se z Ivančic u Brna dříve dovážel až ke královskému dvoru. Dnes se na zdejší slavnosti musí importovat z Hostína či ze Slovenska,“ dodává autorka publikace Petra Pospěchová.

Vyhledávaná omáčka

Kvalitní a vyhledávaná zelenina se stala i základem pro omáčku, kterou si jihomoravské rodiny připravují dodnes. Mezi vyhlášené pochoutky jihomoravského regionu patřívaly znojemské okurky. Zdejší mikroklima se hodí k jejich pěstování, a tak měli místní dost materiálu k ladění dokonalého nálevu,“ píše Pospěchová. „Zatímco jinde se nakládají hlavně okurky hladké, na Znojemsku jsou populární okurky hruboostné neboli bradavičnaté, s typickými výčnělky,“ dodává.

Oharková omáčka s hovězím masem

Na zhruba čtyři porce skvělé omáčky budete potřebovat: 750 g zadního hovězího, 3 kyselé okurky, 30 g másla, 40 g hladké mouky, 250 ml smetany, lák z okurek dle chuti a sůl.

Jak na to?

  1. Hovězí maso vložte do litru a půl osolené vroucí vody. Přikryjte pokličkou a vařte doměkka, tedy asi dvě hodiny.
  2. Z mouky a másla připravte světlou jíšku, rozřeďte ji půl litrem vývaru a chvíli povařte.
  3. Pak vmíchejte smetanu a na kostičky nakrájené okurky. Osolte a ochuťte lákem.
  4. Nechte pět minut probublávat a pak podávejte s masem, nakrájeným na plátky. Jako příloha se hodí knedlíky nebo vařené brambory.

Ukázka z knihy Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tematikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl i publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení. 

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete doma připravit znojemské okurky, které posléze použijete třeba do omáčky.

Recepty k tomuto článku