Masová směs udělá z topinky naprostý skvost: Ostravsky Gastrošef ukázal, co nesmí v perfektním pokrmu chybět
9. 1. 2025 Vaření
Když po Vánocích otáčíte každou korunu a kreativita v kuchyni začne být klíčová, přijdou na řadu levnější jídla, třeba i topinky. Snadný a chutný pokrm, který dává spoustu možností, jak ho dovést k dokonalosti. Můžete zvolit třeba jen česnek, ale také lze připravit skvělou masovou směs, jako to udělal známý food blogger Ostravsky Gastrošef.
Levně, rychle a efektně
Topinky jsou jídlem, které zná snad každá česká domácnost. Nejen proto, že smažené máme v oblibě, ale také proto, že se jde o levný a na přípravu velmi snadný pokrm. Základní surovinou je navíc starší chléb, tedy něco, co bychom našli téměř u každého doma.
Místo toho, abyste ho vyhodili, je lepší mu dát poslední šanci a vyrobit z něj smaženou klasiku, která je i v dnešní době oblíbená třeba u studentů, kteří mají hluboko do kapsy a přitom nejsou žádnými velkými kuchaři.
Mohlo by vás zajímat
Formy přípravy
Na přípravu dobré topinky skutečně není nutné být jakkoliv gastronomicky zkušený. Stačí jen pár dní starý chleba, tuk, nejčastěji olej, a něco navrch. Pak už si jen vybrat, jak moc mastnou topinku chceme a podle toho zvolit styl přípravy. Klasika, která dodá kůrce tu správnou křupavost, je smažení na pánvi s olejem. S tím to ovšem nepřehánějte, když chleba nasákne příliš tuku, už nepomůže ani umístění topinky na talíř s ubrouskem, který zvládne vstřebat jen část tuku.
Pokud jste zastáncem lehčí kuchyně, osmažte chleba na pánvi bez tuku. Výsledek je o něco méně mastný, ale stále chutný. Ideální pro více porcí najednou je „upečení“ v troubě. Chleby jednoduše položte na plech, můžete je lehce potřít olejem a pečte na 200 °C, dokud nejsou křupavé.
Co na topinku?
Jedna z nejlepších věcí na topinkách je jejich univerzálnost. Můžete je připravit naslano i nasladko, třeba s marmeládou nebo medem, podle toho, na co právě máte chuť nebo co zrovna zbylo doma. Když jste doma úplně bez zásob, tak po osmažení topinku jen potřete rozkrojeným stroužkem česneku a lehce osolte. Jednoduché, ale vynikající.
Hodně lidí si na topinku také dává sýr. Ať už tavený, nebo plátkový, někdo si ho strouhá. Pokud ještě zvolíte bramborový chléb a navrch kromě sýru dáte i kečup, může vám topinka chuťově připomínat populární langoše. Skvěle se hodí i vejce, ať už míchaná nebo připravená jako volské oko a lehce popepřená.
Hospodský majstrštyk
Nejlepší je ovšem rozhodně masová směs. Není divu, že ještě donedávna byla takto servírovaná topinka hitem v mnoha hospodách a restauracích. Do směsi můžete použít třeba zbytky pečeného masa, nebo si na pánvi speciálně osmažit trochu mletého. Nesmí chybět ani cibule, paprika a v mnoha receptech najdete i kečup nebo rajský protlak.
Známý influencer Heřman Gazda alias Ostravsky Gastrošef na svém instagramovém účtu prezentoval, jak dělá směs na topinky on. I když je nazval jako silvestrovské, není žádný důvod, proč si je neudělat kdykoliv během roku. Budou vám totiž zaručeně chutnat.
Topinky s masovou směskou
Na přípravu chutné směsi na topinku budete potřebovat: 500 g mleté maso mix (vepřové a hovězí 50/50), 200 g drcená rajčata, 250 g Kunovjanky, 500 ml vývaru, 8 stroužků česneku, 3 cibule, strouhaný sýr, topinky, vepřové sádlo na smažení, sůl a pepř.
Jak na to?
- V hrnci nechte rozpálit sádlo a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Tu osolte a opepřete. Když je cibule dozlatova, přidejte nahrubo nakrájený česnek.
- Restujte dalších pět minut a přidejte mleté maso. Pomocí šťouchalda na brambory maso rozmačkejte, aby se dobře spojilo s cibulí a česnekem. Restujte, dokud nebude maso „šedivé“, tedy hotové.
- Poté přidejte konzervovaná rajčata a Kunovjanku. Vše promíchejte, posléze přidejte vývar a vařte do doby, než směs zhoustne.
- Mezitím si podle svého oblíbeného způsobu připravte topinky a potřete je česnekem. Přidejte masovou směs a posypte strouhaným sýrem.
Náš tip: Pokud nemáte rádi maso, můžete si podle našeho video receptu připravit zeleninovou směs na topinky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Čaj o páté? Kořeněné sušenky podle Josefa Maršálka voní skořicí a s krémem z bílé čokolády chutnají božsky
Perfektní brokolicová polévka krok za krokem: Lepší chuť dodá orestovaná kořenová zelenina a správný druh sýru
Přečtěte si Zobrazit více
Těhotnej kuchař poradil, jak na skvělý bramborák: Stačí přidat jednu ingredienci a výsledek je perfektní
Jan Punčochář připravil skvělou pomazánku na topinku: Ukázal i fígl, jak dosáhnout perfektně křupavého chleba
Tři nejlepší pomazánky na chlebíčky a topinky připravíte za pár minut. Silvestrovské pohoštění nebude mít chybu