Falešný smažák pro lenochy: Hrnková verze populárního pokrmu nejde zkazit a zaujme svou skvělou chutí
8. 1. 2025 Vaření
Smažený sýr patří mezi nejoblíbenější jídla české kuchyně. Najdeme ho na jídelních lístcích tradičních restaurací i bister, ale stejně tak je častou součástí našich domácích jídelníčků. Co si však oblíbený smažený pokrm udělat netradičně, trochu změnit jeho vzhled a hlavně, nesmažit ho? Vyzkoušeli jsme, jak hrnková verze smažáku vypadá a chutná.
Každý si najde variantu
Smažený sýr je jídlo, které nikdy nezklame. Jeho příprava je jednoduchá, suroviny levné, a přitom dokáže potěšit chuťové buňky většiny našinců. Ať už si připravíte eidam, který je nejpopulárnější, hermelín, který mají rádi hlavně milovníci jemnější chuti, goudu, mozzarellu, nebo nivu, jež potěší svou výraznější chutí, výsledek vždy stojí za to.
Mohlo by vás zajímat
V čem obalit
Je ovšem důležité správně zvolit nejen druh sýru, ale také to, v čem ho obalíte. Tradiční trojobal, tedy mouka, vejce a strouhanka, je osvědčeným způsobem, jak vytvořit křupavou krustu, která sýr udrží vevnitř. Pokud ale chcete experimentovat, existuje několik zajímavých alternativ.
Místo klasické strouhanky lze použít kukuřičné lupínky rozdrcené nadrobno, panko strouhanku, nebo dokonce sezamová semínka. Pro bezlepkovou verzi sáhněte po kukuřičné nebo rýžové mouce a strouhanku nahraďte například rozdrcenými rýžovými chlebíčky.
Smažení není jediný způsob
Smažení sýru je automaticky spojeno s fritézou, popřípadě pánví plnou oleje, ve kterém obalovaný sýr připravuje doma téměř každý. Moderní alternativou, která smaží téměř bez tuku, je horkovzdušná fritéza. Smažák v ní připravený bude méně mastný, ale stále lahodně křupavý.
Dalším způsobem, který se redakce webu Toprecepty.cz rozhodla vyzkoušet, je příprava smaženého sýru v hrnku a v troubě. De facto sice vůbec nejde o „smažák“, ale na internetu je takto prezentován velmi často. Proč, když se nesmaží a nepotřebujete na něj ani klasický bloček sýra? Chutná téměř stejně.
Hrnková verze
Už při přečtení surovin je jasné, že se standardním smaženým sýrem nemá ten „hrnkový“ moc společného. Sýr totiž potřebujeme strouhaný, stačí nám dokonce i plátkový, vajíčko nevyužijeme k obalování a navíc je třeba mít po ruce i trochu šunky.
Na druhou stranu se ovšem vyhneme obalování, nehrozí nám, že sýr vyteče na pánev nebo do fritézy a logicky bude pokrm díky šunce sytější. Jak ovšem výsledek opravdu chutná, je milým překvapením. Jde totiž o jídlo, které by zřejmě žádný milovník klasického smažáku neodmítl, přestože chybí křupavý obal.
Za 25 minut dokážete v troubě „vyčarovat“ lehkou večeři či oběd. Záleží pochopitelně na tom, kolik hrnků sýru sníte. Navíc vás příprava nebude stát ani moc peněz či úsilí. Na dva hrnky, které vystačí na zahnání hladu, budete potřebovat suroviny za zhruba 50 korun.
Jediné úskalí je ve vejci. To totiž mnoho receptů doporučuje přidávat do hrnku vcelku. V našem testu jsme ovšem do jednoho hrnku přidali vejce celé a do druhého rozšlehané a zjistili jsme, že rozhodně stojí za to vejce prohnat v misce vidličkou. Pokud totiž zvolíte první variantu, zůstane vám žloutek uprostřed sýra a to už skutečně nemá s klasickým smažákem nic společného.
„Smažák“ z hrnku
Na přípravu dvou kusů netradičního pokrmu budete potřebovat: 100 g tvrdého sýru (může být plátkový), 60 g šunky, 2 vejce, strouhanku a máslo na vytření a vysypání hrnků.
Jak na to?
- Hrnky pořádně vytřete máslem a vysypte strouhankou.
- Sýr nastrouhejte nahrubo, pokud máte plátkový, nakrájejte na tenké nudličky. Šunku nakrájejte na malé kostičky.
- Do hrnku vysypaného strouhankou dejte 25 gramů sýru, na něj 15 gramů šunky, rozšlehané vejce, dalších 15 gramů šunky a navrch 25 gramů sýru.
- Hrnky dejte do zapékací misky nebo na plech (podle toho, kolik jich máte), nádobu zalijte horkou vodou tak, aby sahala do poloviny hrnků. Vložte do trouby, předehřáté na 220 stupňů a „pečte“ zhruba 25-30 minut.
- Připravený sýr vyklopte z hrnků a podávejte třeba s vařeným bramborem.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit klasický smažený sýr.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět levných večeří na všední den: Polévka couračka, kroupový šoulet nebo buřtguláš vyjdou do 30 Kč na jednu porci
Polévka s drožďovými knedlíčky: Silný vývar s chuťově výraznými a vydatnými knedlíčky dokonale zasytí i skvěle zahřeje
Smažený sýr podle šéfkuchaře Hynka Vávry: Základem je kvalitní sýr a dokonalé křupavosti docílíme díky triku při obalování
Přečtěte si Zobrazit více
Těhotnej kuchař poradil, jak na skvělý bramborák: Stačí přidat jednu ingredienci a výsledek je perfektní
Perfektní brokolicová polévka krok za krokem: Lepší chuť dodá orestovaná kořenová zelenina a správný druh sýru
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo