Krupicový koláč: Nepečený dezert s chutí krupicové kaše voní máslem, kakaem a skořicí a připravíte jej během chvilky
8. 1. 2025 Vaření
Milujete krupicovou kaši a občas na ni dostanete chuť i nyní v dospělosti? Pokud máte pocit, že kaše je jen pro mimina, předělejte si ji do podoby vynikajícího nepečeného koláče. V něm se snoubí všechny dětské dobroty, s klidem jej ale můžete podávat i návštěv ke kávě.
Krupicová kaše - chuť dětství
Krupicová kaše je takovým synonymem dětství. Mnozí z nás ji byli v raném věku schopni konzumovat klidně na snídani, na oběd i na večeři a spousta lidí si na ní ráda pochutná i v dospělém věku. Krémová hebká dobrota rozlévající se po talíři dodá energii na celé dopoledne a večer ukolébá k spánku. Když ji navíc polijete máslem a posypete grankem nebo skořicovým cukrem, je to úplná pohádka.
Mohlo by vás zajímat
Kaše jako koláč
Krupicovou kaši si ovšem nemusíte vychutnávat jen z misky, ale klidně si ji můžete dopřát ve formě jednoduchého moučníku, který připravíte do obyčejné obdélníkové nebo dortové formy.
Příprava takového dezertu je velmi jednoduchá a můžete na něj využít třeba i zbytky krupicové kaše, pokud jste jí uvařili zbytečně moc. Nebo si můžete kaši na dezert uvařit novou, což je i lepší, neboť si tak upravíte hustotu – v tomto případě je totiž lepší, když bude kaše hustější.
Jak na dokonalou krupicovou kaši?
Moučník je vlastně jen kombinací krupicové kaše a sušenek, které se použijí do formy jako základ. Jeho příprava je velmi snadná, protože nemusíte nic péct, stačí jen uvařit kaši. Vzhledem k tomu, že ta je v koláči nejdůležitější, je dobré si na ní dát opravdu záležet.
Dokonale hedvábné konzistence bez hrudek dosáhnete, když si kaši předem namočíte asi na hodinu do mléka. Mléko volte samozřejmě raději plnotučné – s ním je kaše mnohem chutnější. Poměr mléka a krupice se na klasickou kaši doporučuje následující – na každých 1 litr mléka dejte asi 120 ml dětské krupičky (množství odpovídá váze cca 80 g). Chcete-li kaše hustší, přidejte 1-2 lžíce.
Koláč s chutí krupicové kaše
Krupicová kaše se obvykle dochucuje skořicí, můžete ale klidně přidat i kardamom nebo třeba vanilku či anýz. Důležité rovněž je kaši v průběhu vaření pořádně míchat, nejlépe metličkou, aby se v ní nevytvořily hrudky. A jak tedy z kaše připravíte krupicový koláč? Poměrně snadno.
Budete potřebovat: 1 balení kakaových sušenek (např., BeBe), 1 litr plnotučného mléka, 10 lžic dětské krupičky, špetku soli, 1 vanilkový cukr a moučkový cukr podle chuti, případně skořici či jiné koření podle chuti. Na polevu si připravte: 120 g kvalitní hořké čokolády, 100 ml smetany ke šlehání, případně mandle na ozdobu.
- Krupičku namočte do poloviny mléka a nechte hodinu nabobtnat (klidně ji ale můžete nechat v lednici přes noc). Pak přilijte zbytek mléka, sůl a cukr a za stálého míchání vařte, dokud nezískáte dostatečně hustou kaši.
- Formu vyložte pečicím papírem a naskládejte do ní jednu vedle druhé sušenky. Na ně pak nalijte ještě teplou kaši, rozetřete ji rovnoměrně po celém povrchu a nechte vychladnout a ztuhnout v lednici.
- Mezitím si připravte polevu. Smetanu nalijte do kastrůlku, zahřejte a vhoďte do ní nalámanou čokoládu. Za stálého míchání ji nechte rozpustit. Hotovou polevu nalijte na koláč, ozdobte mandlemi a nechte ještě trochu ztuhnout. Pak koláč nakrájejte na porce a podávejte.
Náš tip: Dokonalou krupicovou kaši snadno uvaříte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Krupicová kaše podle Josefa Maršálka voní kakaem a skořicí, ale má jednu zvláštnost. Tohle byste v ní asi nečekali
Víte, jak na dokonalou krupicovou kaši? Tajemství spočívá v namáčení i finálním zjemnění
Falešný smažák pro lenochy: Hrnková verze populárního pokrmu nejde zkazit a zaujme svou skvělou chutí