Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krupicový koláč: Nepečený dezert s chutí krupicové kaše voní máslem, kakaem a skořicí a připravíte jej během chvilky
Zdroj: Toprecepty

Milujete krupicovou kaši a občas na ni dostanete chuť i nyní v dospělosti? Pokud máte pocit, že kaše je jen pro mimina, předělejte si ji do podoby vynikajícího nepečeného koláče. V něm se snoubí všechny dětské dobroty, s klidem jej ale můžete podávat i návštěv ke kávě.

Krupicová kaše - chuť dětství

Krupicová kaše je takovým synonymem dětství. Mnozí z nás ji byli v raném věku schopni konzumovat klidně na snídani, na oběd i na večeři a spousta lidí si na ní ráda pochutná i v dospělém věku. Krémová hebká dobrota rozlévající se po talíři dodá energii na celé dopoledne a večer ukolébá k spánku. Když ji navíc polijete máslem a posypete grankem nebo skořicovým cukrem, je to úplná pohádka. 

Kaše jako koláč

Krupicovou kaši si ovšem nemusíte vychutnávat jen z misky, ale klidně si ji můžete dopřát ve formě jednoduchého moučníku, který připravíte do obyčejné obdélníkové nebo dortové formy.

Příprava takového dezertu je velmi jednoduchá a můžete na něj využít třeba i zbytky krupicové kaše, pokud jste jí uvařili zbytečně moc. Nebo si můžete kaši na dezert uvařit novou, což je i lepší, neboť si tak upravíte hustotu – v tomto případě je totiž lepší, když bude kaše hustější

Moučník je vlastně jen kombinací krupicové kaše a sušenek, které se použijí do formy jako základ. Jeho příprava je velmi snadná, protože nemusíte nic péct, stačí jen uvařit kaši. Vzhledem k tomu, že ta je v koláči nejdůležitější, je dobré si na ní dát opravdu záležet.

Dokonale hedvábné konzistence bez hrudek dosáhnete, když si kaši předem namočíte asi na hodinu do mléka. Mléko volte samozřejmě raději plnotučné – s ním je kaše mnohem chutnější. Poměr mléka a krupice se na klasickou kaši doporučuje následující – na každých 1 litr mléka dejte asi 120 ml dětské krupičky (množství odpovídá váze cca 80 g). Chcete-li kaše hustší, přidejte 1-2 lžíce

Koláč s chutí krupicové kaše

Krupicová kaše se obvykle dochucuje skořicí, můžete ale klidně přidat i kardamom nebo třeba vanilku či anýz. Důležité rovněž je kaši v průběhu vaření pořádně míchat, nejlépe metličkou, aby se v ní nevytvořily hrudky. A jak tedy z kaše připravíte krupicový koláč? Poměrně snadno. 

Budete potřebovat: 1 balení kakaových sušenek (např., BeBe), 1 litr plnotučného mléka, 10 lžic dětské krupičky, špetku soli, 1 vanilkový cukr a moučkový cukr podle chuti, případně skořici či jiné koření podle chuti. Na polevu si připravte: 120 g kvalitní hořké čokolády, 100 ml  smetany ke šlehání, případně mandle na ozdobu. 

  1. Krupičku namočte do poloviny mléka a nechte hodinu  nabobtnat (klidně ji ale můžete nechat v lednici přes noc). Pak přilijte zbytek mléka, sůl a cukr a za stálého míchání vařte, dokud nezískáte dostatečně hustou kaši. 
  2. Formu vyložte pečicím papírem a naskládejte do ní jednu vedle druhé sušenky. Na ně pak nalijte ještě teplou kaši, rozetřete ji rovnoměrně po celém povrchu a nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. 
  3. Mezitím si připravte polevu. Smetanu nalijte do kastrůlku, zahřejte a vhoďte do ní nalámanou čokoládu. Za stálého míchání ji nechte rozpustit. Hotovou polevu nalijte na koláč, ozdobte mandlemi a nechte ještě trochu ztuhnout. Pak koláč nakrájejte na porce a podávejte. 

Náš tip: Dokonalou krupicovou kaši snadno uvaříte podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku