Rychlá kuřecí svíčková: Levnější varianta luxusního nedělního oběda skvěle chutná a je snadná na přípravu
9. 1. 2025 Vaření
Svíčková na smetaně je tradiční sváteční pokrm hodný výjimečnějších chvil. S tím je spojena i poměrně dlouhá příprava, která vám zabere až několik hodin. Řešením je udělat si tuto klasiku z kuřecího masa. Chutná skoro stejně jako normální svíčková, ale připravíte ji mnohem rychleji.
Svíčková omáčka nebo pečeně?
Svíčková se řadí mezi naše nejoblíbenější omáčky, a to navzdory faktu, že ve skutečnosti o omáčku vůbec nejde. Klasické české omáčky se totiž připravují zvlášť a využívá se na ně vývar z masa. Svíčková se ale připravuje rozmixováním zeleniny pečené či dušené přímo s masem – konkrétně hovězí svíčkovou, po níž pokrm údajně podle jedné z mnoha teorií získal název.
Jde o velmi kvalitní šťavnaté maso, jehož název je odvozen od tvaru svalu, který připomíná lojovou svíci. Celý pokrm by se tak správně měl nazývat spíš hovězí svíčková pečeně na smetaně, nicméně název svíčková omáčka se vžil natolik, že se dnes tak označuje hlavně ona omáčka z kořenové zeleniny bez ohledu na to, s jakým masem se servíruje. Z pravé svíčkové, která patří k nejdražším druhům masa, se stejně svíčková většinou nepřipravuje.
Mohlo by vás zajímat
Svíčková omáčka trochu jinak
I tak máme ovšem svíčkovou převážně spojenou s hovězím masem – obvykle se na ni používá hovězí zadní, vhodná je i kulatá plec neboli falešná svíčková, dále loupaná plec, karabáček či květová špička. Všechny tyto druhy masa ovšem vyžadují poměrně dlouhou tepelnou úpravu, aby bylo maso dostatečně měkké. Na to ovšem není vždy tolik času, proto existují i jednodušší, a hlavně rychlejší verze s jinými druhy masa – třeba s masem mletým, králičím nebo právě s kuřecím.
Mohlo by vás zajímat
Lehká kuřecí verze
Předností kuřecího masa je to, že je vhodné na rychlou úpravu, navíc má jemnou chuť, je dietní a v kombinaci s kořenovou zeleninou chutná skvěle. Na tuto verzi „svíčkové“ jsou nejlepší kuřecí stehna, lze ovšem použít i kuřecí prsa, která se vyplatí prošpikovat špekem. Dosáhnete tak větší chuťové podobnosti s hovězí svíčkovou pečení, v jejímž případě se maso také obvykle špikuje. Je pak totiž šťavnatější, tuk je navíc nositel chuti, takže i maso je chutnější. Případně můžete jako svíčkovou upéct celé kuře, což je již trochu časově náročnější.
Recept na kuřecí „svíčkovou“
Pokud jste dostali na svíčkovou chuť a nemáte dost času na pečení hovězího masa, můžete vyzkoušet její kuřecí verzi. To, zda jí budete říkat kuřecí svíčková nebo kuřecí maso na smetaně s kořenovou zeleninou, záleží už jen na vás. A jak tedy na ni?
Budete potřebovat: 3 celá kuřecí stehna (lepší je použít maso s kostí – ty se v omáčce povaří a dodají jí lepší chuť), 3 mrkve, 2 petržele, 1 malý celer nebo polovinu většího, 1 cibuli, 700 ml vody, 250 ml mléka, 180 ml smetany na vaření. 3 lžíce hladké pšeničné mouky, olej, 3 velké bobkové listy (nebo více malých lístků), 8 kuliček celého černého pepře, 1,5 lžičky mletého kmínu, 1 lžičku mletého černého pepře a citron na dochucení omáčky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánvi nebo v hrnci zahřejte olej a cibuli na něm osmahněte. Přidejte omyté maso i s kostmi, osolte, osmahněte, pak přikryjte a nechte maso pustit šťávu.
- Poté přidejte očištěnou a na malé kousky nakrájenou zeleninu, sůl, všechno koření a vodu. Promíchejte a vařte do změknutí. Když jsou maso i zelenina uvařené, vyjměte maso, oberte je od kostí a nakrájejte na menší kousky. Zeleninu rozmixujte ponormým mixérem.
- Smíchejte mléko, smetanu a mouku a tuto záklechtku vlijte do hrnce se zeleninou. Omáčku takto vařte dalších 15 minut. Nakonec omáčku podle chuti dochuťte citronovou šťávou, vraťte do ní maso, zahřejte a podávejte s knedlíkem nebo s těstovinami.
Náš tip: Klasickou svíčkovou na smetaně s hovězím masem si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sekaná à la svíčková je báječná kombinace šťavnatého masa s jemnou omáčkou ze zeleniny a smetany. Hotová je navíc za chvíli
Katův šleh neboli „kaťák“ nejvíc frčel v osmdesátkách: Recept na tuhle hospodskou baštu ale milujeme dodnes