Jak na kyselý a kořeněný nálev na utopence? Využijte různé druhy octů, sáhněte i po voňavém koření
13. 1. 2025 Vaření
Utopenci patří mezi klasiku chuťovek na posezení. A hodí se nejen k pivu. Víte, jak přichystat nálev na utopence? Máme pro vás návod, abyste si na této uzenině mohli dobře pochutnat.
Utopenci
Utopenci patří mezi oblíbené české pochoutky, které nesmí chybět na žádné zahradní oslavě nebo ve společnosti přátel, třeba u piva.
Základem k jejich úspěchu je nejen kvalitní uzenina, ale také dobře připravený nálev. Jak na to, aby utopenci získali dokonalou chuť?
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší nálev na utopence
Kromě kvalitní uzeniny (špekáček) je třeba výborný kyselý kořeněný nálev. Je to vlastně octová zálivka, která dodá utopencům typickou nakyslou chuť a zaručí jejich trvanlivost. A koření je hezky dochutí.
Co je na takový nálev potřeba? Základem je voda, ocet, cukr a sůl, ke kterým se přidávají různé druhy koření. Může jít o pepř, nové koření, bobkový list, hořčičná semínka, dále také cibuli a další ingredience dle chuti. Koření přidáváme celé, protože v mleté podobě by mohlo nálev zakalit.
-
Místo cukru můžeme pro jemnější chuť přidat med.
-
Snítka tymiánu nebo rozmarýnu dodají více vůně a aromatičtější nálev.
-
Jablečný ocet dodá jemnější chuť a vinný ocet zase větší hloubku. Experimentujte s octy a získejte zajímavou chuťovou podobu.
Dobrý nálev prodlouží na dlouhou trvanlivost potravin, protože ocet je výborný konzervant.
Špekáčky je lepší nakládat oloupané a propíchané. Aby byly naložené rychleji, tak je nakrájíme. V této podobě se také do sklenice lépe naskládají.
Jak připravit dávka nálevu? 2 bobkové listy, 1 lžička hořčičného semínka, 400 ml octa, 8 tablet umělého sladidla, 20 g soli, 1/2 lžičky pepře, 600 ml vody a 1/2 lžičky nového koření.
Svou úrodu nakládá a zavařuje snad každý zahradník a zahrádkář. A to ne jen proto, aby ji uchoval na horší časy. Nakládání má totiž velké množství různých variací, které nakládanou potravinu doplní…
Jak správně naložit utopence
Výše uvedenou dávku nálevu můžete nalít na: 1,5 kg špekáčků (nebo oloupaného kabanosu), 750 g cibule a 1 bobkový list. Můžete přidat dle chuti kyselou okurku, chilli papričky, kousky červené papriky, ale také třeba propláchnuté kysané zelí.
-
Buřty podélně nařízněte a vložte do nich plátek cibule, případně kousek kyselé okurky nebo chilli papričky.
-
Naskládejte uzeninu do skleněné nádoby, proložte ji cibulí.
-
Zalijte vychladlým nálevem tak, aby byla uzenina zcela ponořená.
-
Uzavřete nádobu a utopence nechte odležet v chladu alespoň 3 dny, ideálně týden.
Náš tip: Připravte si utopence podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bavorský štrúdl: Křehký a vláčný moučník s dvěma speciálními ingrediencemi, které výrazně vylepší jeho chuť
Šulánky z bramborového těsta posypané mákem a cukrem a zalité máslem jsou výborným jídlem nejen pro děti
Přečtěte si Zobrazit více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Bizarní jídelní výstřelky z historie: Podával se džem z rybího měchýře, vařilo se pivo s kohoutem a pekly se koláče s živými ptáky
Bylinky na maso, které nesmějí chybět na vaší zahrádce. Právě teď je vhodný čas sázet například tymián nebo majoránku