Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na kyselý a kořeněný nálev na utopence? Využijte různé druhy octů, sáhněte i po voňavém koření
Zdroj: toprecepty.cz

Utopenci patří mezi klasiku chuťovek na posezení. A hodí se nejen k pivu. Víte, jak přichystat nálev na utopence? Máme pro vás návod, abyste si na této uzenině mohli dobře pochutnat.

Utopenci

Utopenci patří mezi oblíbené české pochoutky, které nesmí chybět na žádné zahradní oslavě nebo ve společnosti přátel, třeba u piva.

Základem k jejich úspěchu je nejen kvalitní uzenina, ale také dobře připravený nálev. Jak na to, aby utopenci  získali dokonalou chuť?

Nejlepší nálev na utopence

Kromě kvalitní uzeniny (špekáček) je třeba výborný kyselý kořeněný nálev. Je to vlastně octová zálivka, která dodá utopencům typickou nakyslou chuť a zaručí jejich trvanlivost. A koření je hezky dochutí.

Co je na takový nálev potřeba? Základem je voda, ocet, cukr a sůl, ke kterým se přidávají různé druhy koření. Může jít o pepř, nové koření, bobkový list, hořčičná semínka, dále také cibuli a další ingredience dle chuti. Koření přidáváme celé, protože v mleté podobě by mohlo nálev zakalit.

  • Místo cukru můžeme pro jemnější chuť přidat med.

  • Snítka tymiánu nebo rozmarýnu dodají více vůně a aromatičtější nálev.

  • Jablečný ocet dodá jemnější chuť a vinný ocet zase větší hloubku. Experimentujte s octy a získejte zajímavou chuťovou podobu.

Dobrý nálev prodlouží na dlouhou trvanlivost potravin, protože ocet je výborný konzervant.

Špekáčky je lepší nakládat oloupané a propíchané. Aby byly naložené rychleji, tak je nakrájíme. V této podobě se také do sklenice lépe naskládají.

Jak připravit dávka nálevu? 2 bobkové listy, 1 lžička hořčičného semínka, 400 ml octa, 8 tablet umělého sladidla, 20 g soli, 1/2 lžičky pepře, 600 ml vody a 1/2 lžičky nového koření.

Nakládání

Svou úrodu nakládá a zavařuje snad každý zahradník a zahrádkář. A to ne jen proto, aby ji uchoval na horší časy. Nakládání má totiž velké množství různých variací, které nakládanou potravinu doplní…

Jak správně naložit utopence

Výše uvedenou dávku nálevu můžete nalít na: 1,5 kg špekáčků (nebo oloupaného kabanosu), 750 g cibule a 1 bobkový list. Můžete přidat dle chuti kyselou okurku, chilli papričky, kousky červené papriky, ale také třeba propláchnuté kysané zelí. 

  1. Buřty podélně nařízněte a vložte do nich plátek cibule, případně kousek kyselé okurky nebo chilli papričky.

  2. Naskládejte uzeninu do skleněné nádoby, proložte ji cibulí.

  3. Zalijte vychladlým nálevem tak, aby byla uzenina zcela ponořená.

  4. Uzavřete nádobu a utopence nechte odležet v chladu alespoň 3 dny, ideálně týden.

Náš tip: Připravte si utopence podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku