Šulánky z bramborového těsta posypané mákem a cukrem a zalité máslem jsou výborným jídlem nejen pro děti
13. 1. 2025 Vaření
Šulánky patří mezi oblíbená jídla nejen dětí. Možná také na ně občas dostanete chuť. Připravte si tuto sladkou dobrotu třeba právě s mákem a cukrem, což je nejčastější varianta.
Šulánky
Z bramborového těsta se dají uvařit nejen klasické knedlíky, ale také plněné, či ovocné. Z tohoto těsta můžeme přichystat i placky nebo třeba šulánky.
Šulánky jsou tradičním pokrmem, který je oblíbený v české a slovenské kuchyni. Milují je obzvlášť děti, hlavně posypané mákem a cukrem a zakápnuté máslem.
Z čeho se šulánky připravují
Hlavními surovinami pro šulánky jsou brambory (varného typu C) uvařené ve slupce a vychladlé, mouka a vejce. Mouku většinou používáme hrubou, případně krupici. Někdo dává polohrubou. V každém případě mouku dáváme postupně podle toho, jak jsou moučné brambory.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit šulánky
Tyto ingredience smícháme a vytvoříme hladké těsto, které rozdělíme na menší kousky. Z těchto kousků vytvarujeme dlouhé, tenké šulánky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Vodu je třeba dát vařit předem, aby těsto nestálo. Zřídlo by totiž a ve vodě se rozpadlo.
- Každá odrůda a várka brambor má jinou moučnatost. Jinak se tedy chová. Mouku (hrubou, případně krupici, dětskou krupičku, nebo kombinaci obou) přidáváme postupně, podle toho, jak bude sát.
- Smíchané těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rychle hněteme do vláčného a nelepivého těsta.
- Když je těsto lepivé, přidáme trochu mouky. Pokud je těsto tuhé, rozklepneme do směsi vejce. Množství mouky v receptu bývá orientační.
Jak se šulánky podávají
Šulánky jsou univerzálním pokrmem, který lze servírovat nasladko (s mákem a cukrem, polité rozpuštěným máslem) i naslano (s opečenou strouhankou, cibulkou nebo jako příloha k masu a omáčkám). Těsto je možné i mírně upravit:
-
Do těsta můžete přidat tvaroh pro ještě jemnější chuť.
-
Pokud chcete šulánky zdravější, zkuste použít celozrnnou mouku nebo bezlepkovou směs.
-
Šulánky jsou skvělé s ovocnými omáčkami, nebo také se zakysanou smetanou.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na výborné šulánky
Na šulánky budete potřebovat: 500 g vařených brambor, sůl, 300 g polohrubé mouky (podle potřeby přidáme) a 1 vejce. Posypka: mletý mák, cukr moučka a rozpuštěné máslo.
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce, nechte zchladnout. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, sůl, mouku a zpracujte do těsta. Potom z těsta udělejte váleček, který nakrájejte na kousky a z každého kousku tvarujte asi 3 cm dlouhý váleček.
Šulánky dejte do osolené vroucí vody, občas promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu a čekejte, až vyplavou nahoru. Nechte je na sítko okapat, potom dejte na talíř, posypte mákem a cukrem a zalijte rozpuštěným máslem. A nebo je v míse smíchejte s mákem a potom na talířku jen ocukrujte a polijte máslem.
Náš tip: Připravte si bramborové šulánky s mákem podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Doba maková: Český mák je vysoce kvalitní, má příjemnou vůni, nasládlou chuť a nejlepší je umlít ho až před použitím
Vařte s radostí: Toprecepty.cz nabízí novoroční 40 % slevy na kuchařky a k tomu kalendář zdarma