Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šulánky z bramborového těsta posypané mákem a cukrem a zalité máslem jsou výborným jídlem nejen pro děti
Zdroj: Toprecepty, Zdenka+++

Šulánky patří mezi oblíbená jídla nejen dětí. Možná také na ně občas dostanete chuť. Připravte si tuto sladkou dobrotu třeba právě s mákem a cukrem, což je nejčastější varianta.

Šulánky

Z bramborového těsta se dají uvařit nejen klasické knedlíky, ale také plněné, či ovocné. Z tohoto těsta můžeme přichystat i placky nebo třeba šulánky. 

Šulánky jsou tradičním pokrmem, který je oblíbený v české a slovenské kuchyni. Milují je obzvlášť děti, hlavně posypané mákem a cukrem a zakápnuté máslem.

Z čeho se šulánky připravují

Hlavními surovinami pro šulánky jsou brambory (varného typu C) uvařené ve slupce a vychladlé, mouka a vejce. Mouku většinou používáme hrubou, případně krupici. Někdo dává polohrubou. V každém případě mouku dáváme postupně podle toho, jak jsou moučné brambory.

Jak připravit šulánky

Tyto ingredience smícháme a vytvoříme hladké těsto, které rozdělíme na menší kousky. Z těchto kousků vytvarujeme dlouhé, tenké šulánky, které vaříme ve vroucí osolené vodě. Vodu je třeba dát vařit předem, aby těsto nestálo. Zřídlo by totiž a ve vodě se rozpadlo. 

  • Každá odrůda a várka brambor má jinou moučnatost. Jinak se tedy chová. Mouku (hrubou, případně krupici, dětskou krupičku, nebo kombinaci obou) přidáváme postupně, podle toho, jak bude sát.
  • Smíchané těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rychle hněteme do vláčného a nelepivého těsta.
  • Když je těsto lepivé, přidáme trochu mouky. Pokud je těsto tuhé, rozklepneme do směsi vejce. Množství mouky v receptu bývá orientační.

Jak se šulánky podávají

Šulánky jsou univerzálním pokrmem, který lze servírovat nasladko (s mákem a cukrem, polité rozpuštěným máslem) i naslano (s opečenou strouhankou, cibulkou nebo jako příloha k masu a omáčkám). Těsto je možné i mírně upravit:

  • Do těsta můžete přidat tvaroh pro ještě jemnější chuť.

  • Pokud chcete šulánky zdravější, zkuste použít celozrnnou mouku nebo bezlepkovou směs.

  • Šulánky jsou skvělé s ovocnými omáčkami, nebo také se zakysanou smetanou.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na výborné šulánky

Na šulánky budete potřebovat: 500 g vařených brambor, sůl, 300 g polohrubé mouky (podle potřeby přidáme) a 1 vejce. Posypka: mletý mák, cukr moučka a rozpuštěné máslo.

Jak na to? Brambory uvařte ve slupce, nechte zchladnout. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, sůl, mouku a zpracujte do těsta. Potom z těsta udělejte váleček, který nakrájejte na kousky a z každého kousku tvarujte asi 3 cm dlouhý váleček.

Šulánky dejte do osolené vroucí vody, občas promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu a čekejte, až vyplavou nahoru. Nechte je na sítko okapat, potom dejte na talíř, posypte mákem a cukrem a zalijte rozpuštěným máslem. A nebo je v míse smíchejte s mákem a potom na talířku jen ocukrujte a polijte máslem. 

Náš tip: Připravte si bramborové šulánky s mákem podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku