Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Expert na etiketu Ladislav Špaček vysvětlil, jak to chodí na obědě prezidenta s premiérem.
Zdroj: Toprecepty, Freepik, valeria_aksakova, koláž Toprecepty

Novoroční oběd prezidenta republiky a premiéra se letos uskuteční v pondělí 13. ledna. Nejvyšší představitelé státu se setkávají pravidelně, ale pokaždé to vypadá jinak. O tom, co se na obědě probírá, jak důležitá je skladba menu nebo zda si hlava státu s předsedou vlády vyměňují dárky, hovořily Toprecepty.cz s odborníkem na etiketu Ladislavem Špačkem.

Jak může oběd dopadnout

Tradice novoročního setkávání prezidenta s premiérem v přítomnosti jejich manželek už patří ke každoročnímu koloritu. Někdy ovšem tyto chvíle nemusí být podle Ladislava Špačka pro všechny příjemné. „Vždy záleží na tom, jaké jsou vztahy mezi oběma činiteli. Pokud jsou napjaté, je to formalita, kterou musí politik překousnout, pokud jsou přátelské, je to pohodový oběd v domácím prostředí romantického lánského zámku s klasickou českou kuchyní,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz odborník na etiketu.

Podle jeho slov prostředí hraje uklidňující roli a všichni vnímají historii, která tudy procházela. „Sedí na židlích, na kterých sedával prezident Masaryk, a u stolu, u kterého sedával prezident Beneš nebo Havel,“ vysvětluje. Přítomnost manželek podle Špačka ještě víc neutralizuje případné napětí mezi prezidentem a premiérem a činí z akce víceméně společenskou událost s lehkým politickým podkresem.

Trapná chvíle

Ne vždy ovšem manželky vytvoří onu příjemnou atmosféru, byly i momenty, kdy tomu bylo naopak. Bylo trapné, když prezident Klaus pozval na oběd jen premiéra Topolánka bez manželky, protože premiér v té době už žil s Lucií Talmanovou. Pozvání mělo platit pro dvě osoby a je jen na premiérovi, aby rozhodl, která žena ho bude doprovázet, to nepřísluší posuzovat hostiteli,“ připomíná bývalý tiskový mluvčí Václava Havla. 

Jídlo jen jako doplněk

Striktně daná pravidla, která by museli účastníci novoročního oběda dodržovat, neexistují. „Vychází se z tradice, tak jak se za ta léta vytvořila. Tradice a zvyklosti jsou silnější než psaná pravidla, ta lze kdykoli změnit, ale léty ustálený průběh akce se nemění,“ popisuje pro Toprecepty.cz Špaček. 

Novoroční oběd se může konat na dvou místech. Buď na Pražském hradě, kde hlava státu se svou chotí a premiér s manželkou setkali 3. ledna na novoročním obědě vloni, nebo na lánském zámku. Letos se prezident republiky Petr Pavel s paní Evou Pavlovou setkají s předsedou vlády České republiky Petrem Fialou a jeho manželkou Janou Fialovou právě tam.

Po příjezdu k hlavnímu portálu zámku je podle Špačka čeká přijetí v hale v prvním patře za účasti tisku, a pak se páry odeberou do Žlutého salonu, který za Masaryka sloužil jako audienční, dnes je brán spíš jako jídelna pro významné hosty. „Oběd servírují hospodyně z Lán a jídlo je vždy domácího charakteru, menu bývá zvěřinové, tedy opět z domácích zdrojů, z Lánské obory,“ říká expert na soubor zdvořilého chování ve společnosti.

Samotný oběd však podle něj úplně není o tom, jak dobře se společnost nají. „Všechny státní bankety a politické obědy či večeře nejsou vůbec o jídle. Smyslem není se najíst, ale vidět se, něco projednat, utužit vzájemné vztahy. Jídlo je jen doprovodný kolorit setkání,“ vysvětluje Špaček. 

„Má vytvořit příznivější atmosféru pro jednání, protože už dávno se zjistilo, že příjemné pocity, které prožíváme při jídle, mohou napomoci úspěchu jednání,“ dodává.

Přesto, že jídlo je v tomto případě až na druhém místě, každého pochopitelně zajímá, co si prezident s premiérem dopřávají. 

Hradní řízky  

Jaké bude letošní menu na Hradě, to zatím nevíme, ale pojďme si připomenout, co se podávalo v letech minulých. V roce 2022 to byla tradiční svíčková. V roce 2023 se servírovala jako předkrm jemná kachní paštika s plátky uzených kachních prsíček a omáčkou z lesního ovoce, k hlavnímu chodu byly smažené vepřové řízečky s bramborovým salátem a jako dezert se podával citronový sorbet s čerstvými malinami.

Loni premiér Petr Fiala s manželkou Janou poobědvali s prezidentem Petrem Pavlem a jeho chotí Evou na Pražském hradě salát z černé čočky beluga, následoval hovězí vývar s játrovými knedlíčky a jako hlavní chod se podávala kančí kýta. Jako dezert si čtveřice dopřála čokoládový řez s malinovým sorbetem. 

Ačkoliv jde o návštěvu, premiér ani prezident si podle Špačka nemusí dělat velké starosti s tím, zda a jak mají hosty či hostitele obdarovat. „Muži přinášejí a předávají kytice dámám, prezident manželce premiéra a premiér choti prezidenta. Nevytvořila se tradice předávání darů, a kdyby některý z párů přinesl nečekaně dar, uvedl by druhý pár do trapné situace, to se nedělá, a proto protokoly obou úřadů návštěvu a její průběh pečlivě připravují,“ vysvětluje Ladislav Špaček pro Toprecepty.cz.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit prezidentské řízky.

Recepty k tomuto článku