Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dalibor Janda je znám nejen díky mnoha hitům, které nazpíval svým nezaměnitelným hlasem, ale také jako zdatný zahrádkář a kuchař. Mezi jeho speciality patří i vývar, nazvaný podle jednoho z jeho největších hitů - Hurikán. Přestože je jeho příprava netradiční, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Zpěvák, zahrádkář a kuchař

Dalibor Janda, legendární český zpěvák s typickým „chraplákem“, který už několik desetiletí baví své fanoušky, je nejen stálicí naší hudební scény, ale také mužem s širokou škálou zájmů. Když zrovna nestojí na pódiu, rád tráví čas na své zahradě, o kterou se pečlivě stará.

Navíc je Dalibor také milovníkem dobrého jídla a často se postaví k plotně, aby ukázal, že mu nedělá problém ani vaření. Pro své fanoušky připravil například novoroční vývar Hurikán, kterým se pochlubil na svých facebookových stránkách.

Vývar Hurikán

Vývar, který Dalibor připravil, je rodinnou specialitou. Vždyť i zpěvákova dcera Jiřina Anna se s ním prezentovala v roce 2024 v soutěži Prostřeno!, kde dokázala se svým kuchařským uměním u diváků zvítězit. Základem je správně vybrané maso. „Nejdůležitější je, aby tam byly kosti, i ty morkové. Ideální je použít taky kližku,“ poradil Janda ve videu. „Přidáme trochu soli, nic víc a necháme pod pokličkou uvařit do měkka,“ dodal. 

„Když to začne bublat a vařit, je důležité sbírat pěnu, ta je totiž hořká, o tom jsem se už přesvědčil,“ vysvětlil ve videu trojnásobný Zlatý slavík Dalibor. Ten uvařené maso i kosti nechá nakonec zcela vychladnout a když ztuhne tuk na povrchu, odstraní ho.

S tímto krokem by možná leckteří kuchaři nesouhlasili, protože tuk je nositelem chuti a vývaru dodává sílu. Dalibor Janda nakonec vychladlý vývar přecedí přes jemné sítko a do čistého vývaru dá vařit na větší kusy nakrájenou zeleninu. 

Nepoužívá ovšem tradiční trojkombinaci mrkev-petržel-celer. Místo posledně jmenovaného totiž do vývaru přidává brambory. A samozřejmě nechybí ani cibule, která je stejně jako zbylá zelenina nakrájená na poloviny.  

„Do čistého vývaru dáme zeleninu a budeme vařit do doby, než bude brambor měkký, ale ne úplně. Musíme to zkoušet,“ radí Dalibor. Zároveň varuje před rozvařením zeleniny, pak totiž podle něj nemá polévka tak dobrou chuť. 

Servírování je, stejně jako celá příprava vývaru, jiná, než bývá zvykem. Janda totiž do talíře nejprve vloží maso, zaleje ho vývarem a poté přidává zeleninu. Vynechává však petržel, kterou do talíře nikdy nedává. V této úpravě polévka připomíná spíše rakouskou specialitu Tafelspitz

Hovězí vývar Hurikán

Na polévku podle oblíbeného zpěváka budete potřebovat: 1 kg hovězích kostí, kousek hovězí kližky, 3 cibule, 3 brambory, 2 petržele, několik mrkví, vodu a sůl.

  1. Do hrnce vložte maso a zalijte je studenou vodou. Zlehka osolte a nechte vařit mírným varem, dokud nebude maso měkké. Průběžně sbírejte pěnu. Vývar pak nechte zcela vychladnout, odstraňte ztuhlý tuk na hladině a vyjměte maso. Dejte ho bokem. 
  2. Vývar přeceďte přes jemné sítko a připravte si zeleninu (očistěte, oloupejte). Maso oberte od kostí. Cibuli nakrájejte na poloviny, mrkev a petržel také na poloviny, ale podélně. Brambory rozkrojte na čtvrtiny. 
  3. Veškerou zeleninu vložte do vývaru a nechte ji vařit do doby, než budou brambory téměř měkké. Můžete servírovat.
  4. Do talíře dejte maso, zalijte ho horkým vývarem a přidejte zeleninu. Petržel Dalibor při servírování vynechává, stačí mu v polévce pouze chuť zeleniny. Jak budete vývar Hurikán podávat vy, to už necháme samozřejmě na vás. 

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit chutný vývar s játrovými knedlíčky.

Recepty k tomuto článku