Hovězí roštěnky na cibuli krok za krokem: Na jejich dokonalou šťavnatost a měkkost stačí znát několik osvědčených fíglů
14. 1. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na dobré klasické jídlo? Přichystejte si hovězí roštěnky na cibuli. Díky osvědčenému receptu několika radám připravíte pokrm, který doma sklidí pochvalu.
Hovězí roštěná
Hovězí roštěnky na cibuli patří mezi klasiku české kuchyně. Tento recept je jednoduchý, ale vyžaduje dodržení několika zásad, abychom si na pokrmu skutečně pochutnali.
Připravte si výbornou roštěnku v troubě. Přinášíme podrobný postup přípravy a tipy, jak se vyvarovat nejčastějším chybám.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě roštěné
-
Správné prudké osmahnutí na začátku zaručí, že maso se hezky zatáhne a šťáva zůstane pěkně uvnitř.
-
Pravidelné podlévání během přípravy a stálé lehké ponoření masa je nezbytné, aby nedošlo k jeho připálení a pokažení správné chuti. Maso by mohlo zůstat suché a tuhé, kdybychom správně nepodlévali, a suché může zůstat i při příliš dlouhé přípravě.
-
Kdyby se cibule přichytávala, mohl by pokrm získat nahořklou chuť. Cibule má být nazlátlá.
-
Sůl a pepř se vyplatí přidávat postupně, abychom pokrm nepřesolili.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Hovězí roštěnky na cibuli
Na přípravu roštěnek budete potřebovat: 1/2 kg hovězího roštěnce, 1 ks větší cibuli, 1 lžíci protlaku, 3 lžíce sádla, 3 lžíce hladké mouky, plnotučnou hořčici, sůl a pepř.
Jak na to? Maso nakrájejte na plátky a naklepejte. Osolte, opepřete, zlehka potřete hořčicí a poprašte moukou. Sádlo rozehřejte na pekáči nebo na pánvi, kterou lze dát do trouby a plátky na něm po obou stranách zprudka osmahněte, aby se maso zatáhlo. Poté je dejte bokem.
Do sádla dejte najemno nakrájenou cibuli, osmažte dozlatova, přilijte trochu vody, přimíchejte protlak a vraťte maso. Maso musí být zlehka potopené, aby v troubě neokoralo. Pečte do změknutí při 190 °C, často polévejte a přidávejte vypečenou tekutinu, aby bylo maso stále zlehka ponořené.
Na konci nechte tekutinu vypéct, aby se vytvořila hustší šťáva. Můžete podávat s hranolky a volským okem nebo s rýží.
Náš tip: Hovězí roštěnou si můžete připravit i na houbách. Vyzkoušejte ji podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bizarní jídelní výstřelky z historie: Podával se džem z rybího měchýře, vařilo se pivo s kohoutem a pekly se koláče s živými ptáky
Martin Zounar zjistil, jak zhubnout a netrápit se u toho: Strava je základ, 10 kg už mám dole, říká populární herec
Holka u plotny radí: Domácí zázvorové kostky s pomerančem a kurkumou skvěle ochutí čaj i vodu a dodají vitaminy