Zapečená brokolice se šunkou a sýrem: Na šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku je třeba správně uvařit zeleninu, aby zůstala křupavá
15. 1. 2025 Vaření
Zapečená brokolice se šunkou a sýrem je vynikající, když víte, jak ji správně připravit. Zjistěte, jak málo stačí, abyste si brokolici hezky vychutnali a aby strávníci chtěli přidat.
Zapečená brokolice se šunkou a sýrem
Zapečená jídla jsou praktická na přípravu a kombinace brokolice se šunkou a sýrem je výborná.
Brokolice je vynikající zelenina, která skvěle chutná i vypadá, pokud ji umíme správně připravit. To znamená, že je křupavoučká a světle zelená. Když ji převaříme, získá našedlou barvu a změní chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně uvařit brokolici
Správně uvařit brokolici je snadné. Brokolici rozdělíme na menší růžičky a důkladně ji opláchneme pod tekoucí vodou. K ruce si připravíme ledovou vodu, ideálně s kostkami ledu. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a brokolici v ní krátce povaříme, stačí zhruba 3–4 minuty. Brokolici nesmíme převařit. Pokud bychom ji vařili příliš dlouho, ztratí svou přirozenou křupavost, chuť a živiny. Po povaření ji rychle zchladíme v připravené ledové vodě (blanšírujeme). Tím se zastaví proces tepelné úpravy a zelenina zůstane svěže zelená a hezky křupavá.
Vypadá jako malý zelený strom, má specifickou chuť i vůni a děti ji zrovna dvakrát nemilují. Zato dietáři by se bez ní neobešli. Brokolice je zelenina, jejíž přínos pro zdraví lidstvo zná poměrně…

Jak na zapečenou brokolici se šunkou a sýrem
Na zapečenou brokolici budete potřebovat: 10 vařených brambor, 1/2 brokolice, 1–2 mrkve, 100 g šunky nebo uzeného masa, 3 vejce, 4 stroužky česneku, 150 ml mléka, sůl, pepř, koření dle chuti, 100 g eidamu, několik plátků camembertu nebo hermelínu, tuk a hrubou mouku.
Jak na to? Uvařte si brokolici a mrkev, jak je popsáno výše. Uvařené brambory si nakrájejte na kolečka a skládejte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané zapékací mísy. Na brambory dejte vrstvu šunky nakrájené na nudličky a poté vrstvu růžiček vařené brokolice. Opět dejte vrstvu brambor, na ni vrstvu šunky a na ni vrstvu vařené brokolice a mrkve.
Troubu předehřejte na 200 °C. V nádobce si promíchejte tři rozklepnutá vejce s pepřem, solí a kořením podle chuti. Přilijte mléko, přidejte prolisovaný česnek a 75 g strouhaného eidamu (vše promíchejte). Směs nalijte do zapékací mísy s brambory a brokolicí a dejte péct. Ke konci pečení dejte na povrch zeleniny několik plátků eidamu a několik plátků camembertu.
Náš tip: Brokolici si můžete pro změnu také zapéct s kuřecím masem. Třeba podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké udělat knedlíčky do polévky? Které jsou ty nejoblíbenější a do jakých polévek se nejvíce hodí
Je více možností, jak knedlíčky udělat. Ty nejlepší si často pamatujeme ještě z dětství a rádi se k nim vracíme. I když na jejich tvarování… Číst více
Játrová rýže jako vynikající zavářka do polévky: Mini alternativa knedlíčků je snazší na přípravu, hlavní je směs pořádně ochutit
Poctivý vývar dokáže dokonale zahřát na těle i na… Číst více
Deset otázek a odpovědí, které ještě potřebujete vědět, aby vaše polévky byly dokonalé
Zahustit polévky můžeme mnoha způsoby - jíškou, těstovinami, knedlíčky nebo některou ze zavářek. V následujícím článku přinášíme deset odpovědí na… Číst více
20 nejlepších polévkových zavářek, které polévku zahustí a zvýrazní její chuť
Zavářky udělají z řídké polévky hustý, chuťově výrazný pokrm, který můžeme směle podávat s kouskem pečiva jako hlavní jídlo. Přidávají se do polévek… Číst více
Co dát do polévky místo nudlí? Zkuste skvělé domácí zavářky nebo knedlíčky
Jistě znáte rčení polévka je "grunt" a maso je špunt, které je zcela pravdivé, protože polévka by neměla chybět při žádném obědě. Vydatná polévka v… Číst více
Zavářky do polévek a chyby v jejich vaření: Poradíme, jak jim jednoduše předejít
Zavářky a vložky do polévek milují malí i velcí strávníci. Zatímco játrovým knedlíčkům neholdují všichni, z ostatních zavářek si vybere každý - ať už… Číst více
Drobení do polévky je rychlá zavářka, zvláště s využitím našich vychytávek
Drobení mívá různé krajové a rodinné názvy jako mrvenička, drobinky, strouhání apod. Je několik způsobů, jak drobení připravit. Můžete ho nachystat… Číst více
Chyby v přípravě knedlíčků do polévky: Na hustotě těsta i době vaření záleží
Knedlíčky jsou tradiční polévkovou zavářkou a existují v mnoha podobách. Setkat se můžete s knedlíčky játrovými, masovými, drožďovými, ale také… Číst více
Jak krájet domácí nudle? S videonávodem to zvládne i začátečník
Kupované nudle jsou k dostání na každém rohu, ale těm domácím se chuťově jednoduše nevyrovnají. Příprava nudlí není vůbec složitá, a věřte, že ta… Číst více
Jaké jsou nejoblíbenější polévkové knedlíčky? Na své si přijde každý labužník
Knedlíčky jsou jednoduchým způsobem, jak každou běžnou polévku zpestřit a ozvláštnit. Existuje mnoho druhů polévkových knedlíčků a také více možností… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více