Zapečená brokolice se šunkou a sýrem: Na šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku je třeba správně uvařit zeleninu, aby zůstala křupavá
15. 1. 2025 Vaření
Zapečená brokolice se šunkou a sýrem je vynikající, když víte, jak ji správně připravit. Zjistěte, jak málo stačí, abyste si brokolici hezky vychutnali a aby strávníci chtěli přidat.
Zapečená brokolice se šunkou a sýrem
Zapečená jídla jsou praktická na přípravu a kombinace brokolice se šunkou a sýrem je výborná.
Brokolice je vynikající zelenina, která skvěle chutná i vypadá, pokud ji umíme správně připravit. To znamená, že je křupavoučká a světle zelená. Když ji převaříme, získá našedlou barvu a změní chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně uvařit brokolici
Správně uvařit brokolici je snadné. Brokolici rozdělíme na menší růžičky a důkladně ji opláchneme pod tekoucí vodou. K ruce si připravíme ledovou vodu, ideálně s kostkami ledu. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a brokolici v ní krátce povaříme, stačí zhruba 3–4 minuty. Brokolici nesmíme převařit. Pokud bychom ji vařili příliš dlouho, ztratí svou přirozenou křupavost, chuť a živiny. Po povaření ji rychle zchladíme v připravené ledové vodě (blanšírujeme). Tím se zastaví proces tepelné úpravy a zelenina zůstane svěže zelená a hezky křupavá.
Vypadá jako malý zelený strom, má specifickou chuť i vůni a děti ji zrovna dvakrát nemilují. Zato dietáři by se bez ní neobešli. Brokolice je zelenina, jejíž přínos pro zdraví lidstvo zná poměrně…
Jak na zapečenou brokolici se šunkou a sýrem
Na zapečenou brokolici budete potřebovat: 10 vařených brambor, 1/2 brokolice, 1–2 mrkve, 100 g šunky nebo uzeného masa, 3 vejce, 4 stroužky česneku, 150 ml mléka, sůl, pepř, koření dle chuti, 100 g eidamu, několik plátků camembertu nebo hermelínu, tuk a hrubou mouku.
Jak na to? Uvařte si brokolici a mrkev, jak je popsáno výše. Uvařené brambory si nakrájejte na kolečka a skládejte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané zapékací mísy. Na brambory dejte vrstvu šunky nakrájené na nudličky a poté vrstvu růžiček vařené brokolice. Opět dejte vrstvu brambor, na ni vrstvu šunky a na ni vrstvu vařené brokolice a mrkve.
Troubu předehřejte na 200 °C. V nádobce si promíchejte tři rozklepnutá vejce s pepřem, solí a kořením podle chuti. Přilijte mléko, přidejte prolisovaný česnek a 75 g strouhaného eidamu (vše promíchejte). Směs nalijte do zapékací mísy s brambory a brokolicí a dejte péct. Ke konci pečení dejte na povrch zeleniny několik plátků eidamu a několik plátků camembertu.
Náš tip: Brokolici si můžete pro změnu také zapéct s kuřecím masem. Třeba podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Hermelín stával v minulosti jen 3 Kčs. Na slavném sýru s bílou plísní na povrchu si pochutnáváme již téměř 80 let
Úklidové prostředky ze spíže: Citron, ocet a coca cola odstraní vodní kámen, soda pomůže zlikvidovat pachy
Slezský bigos je pokladem severní Moravy: Spousta zelí a masa dává vzniknout skvělému jídlu, vonícímu švestkami a vínem
Přečtěte si Zobrazit více
Zastřená vejce s křenem od Těhotnýho kuchaře jako vyprošťovák. Křen musí být pořádně šťavnatý, říká známý influencer
Brokolice do lednice: Otestovali jsme tip, který funguje. Takhle vydrží brokolice čerstvá déle než týden
Chvála blanšírování: Proč neopomíjet tuto starou kuchařskou techniku a jak se správně dělá?