Bizarní jídelní výstřelky z historie: Podával se džem z rybího měchýře, vařilo se pivo s kohoutem a pekly se koláče s živými ptáky
12. 1. 2025 Životní styl
To, co se kde ve světě konzumuje, je dané historií, tradicemi, náboženskými zvyklostmi i dostupností surovin. V muslimských zemích vepřové na talíři rozhodně nebude a v Číně vám zase klidně naservírují krysu nebo psa. Podívejme se na další pro nás neobvyklá jídla a jejich kombinace.
Jídlo kolem světa
Jídelníček v dnešní době už není až tak lokální. Spousta dříve neznámých a nedostupných surovin se dováží. Není problém ochutnat autentické pokrmy různých zemí v řadě restauracích u nás. Navíc jsme máme možnost cestovat a zkoušet jídla v cizích zemích. A to nejen ta evropská, populární jsou kuchyně asijských států, jihoamerické i africké. Přesto se občas nad některými dřívějšími i současnými chutěmi zarazíme.
Mohlo by vás zajímat
Pivo z mrtvých kohoutů
Středověké chutě byly opravdu zvláštní. Ve Francii a v Anglii se do piva přidával mrtvý kohout. Ten se nejprve dal do pytle a k němu se přidaly silně voňavé a aromatické bylinky. Pak se pytel vložil do sudu s pivem. A proč se to dělalo?
Důvodem byla víra, že se do piva dostanou kohoutí vlastnosti, tedy síla, elán a odvaha. Popíjeli ho kupodivu hodně velcí a silní muži, kteří chtěli být ještě větší a ještě silnější.
Možná už ani nepřekvapí, že mrtvý kohout se někdy nahradil i živým...
Mohlo by vás zajímat
Živí ptáci v koláči?
Ve středověké kuchyni se ještě zdržíme. Na velkolepých hostinách kuchaři kombinovali výrazně slané chutě s těmi výrazně sladkými v jednom pokrmu. Masová pečeně tak byla přelitá přeslazenou omáčkou. To si ještě dokážeme představit. Ale zaživa zapečené ptáky už moc ne.
Do slaných koláčů se pod křupavou krustu zapekli živí ptáci, většinou to byli kosové. Jak vypadala příprava takové koláče, si těžko dokážeme představit. Je pravda, že recept s postupem se nedochoval.
Mohlo by vás zajímat
Džem z rybího měchýře
Dnes už se s tím asi běžně nesetkáte, ale v 19. století to bylo zcela normální. Z měchýřů jeseterových ryby se vymačkávala hmota tzv. isinglass (občas používaný český název je vyzina).
Ta se v Británii používala mj. k výrobě lepidla, ale nejvíc sloužila jako zahušťovadlo. Odtud už byl jen krok k využití vyziny jako suroviny do ovocných džemů, ale také jako želatiny do cukrovinek.
Mohlo by vás zajímat
Pečínka z opice a jaguára
Španělští kolonizátoři jihu Ameriky byli v 16. století dost překvapeni, když zjistili, čím se živí některé indiánské kmeny. Mnoho druhů fazolí a kukuřice jim samozřejmě zachutnalo a tyto plodiny přivezli na starý kontinent. Pokud jde o maso, tady si inspiraci nevzali. Indiáni běžně jedli leguány, připravovali maso z morčat, ale i jaguárů, psů a dokonce opic.
Mohlo by vás zajímat
A co podivného se ještě jedlo?
Staří Římané zase považovali za lahůdku hodně vykrmené plchy, což jsou hlodavci hodně podobní myším. Tito tvorové byli chováni ve speciálních klecích ve tmě a krmeni vlašskými ořechy, žaludy a kaštany. Ti nejtlustší (a prý i nejšťavnatější) se servírovali na hostinách bohatých Římanů.
Podobně se ve středověku pro změnu vykrmovaly volavky. Ještě malí ptáčci, kteří nevylétli z hnízda, se zavřeli do tmavé místnosti, kde pro ně běžnou rybí stravu nahradily vnitřnosti. Volavky se podávaly vařené.
Jídelních zvláštností bychom našli určitě víc. Prostě jiný kraj, jiný mrav!
Zdroje informací:
medium.com: 10 Bizarre Food Fads Throughout History: Head-Scratchers
history.co.uk: The weirdest food in history: From fish bladder jam to beaver tails
foodtimeline.org: Ancient Mayan foods
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mayové měli na talíři opice, psy či jaguáry, byli ale i zdatní včelaři. Med získávali od speciálního druhu včel bez žihadel
Severokorejský vůdce Kim pije koňak za sedm tisíc dolarů, jí velbloudí nohy a kuchaři mu kontrolují každé zrnko rýže
Hostiny na dvoře Přemysla Otakara II. měly nechutné pauzy s husím brkem a o chleba staral chlebarius
Přečtěte si Zobrazit více
Whisky amerického západu 19. století chutnala jako petrolej a kovbojové jí říkali lak na rakev nebo zamotané nohy
Bavorský štrúdl: Křehký a vláčný moučník s dvěma speciálními ingrediencemi, které výrazně vylepší jeho chuť
Francouzské středověké hostiny: Na talířích z tvrdého chleba se podával pečený páv či zvěřina, zeleninou šlechta opovrhovala