Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční oběd prezidenta republiky s premiérem, který proběhl dnes v poledne v Lánech, je již dlouholetou českou tradicí, která každoročně přináší nejen příležitost k přátelskému setkání, ale také prostor pro diskuzi o aktuálních politických otázkách, navíc doplněnou kvalitním gastronomickým zážitkem. Tuto tradici zahájil Václav Klaus a od té doby zůstává pevnou součástí novoročních společenských událostí.

Příjemná povinnost

Tradiční novoroční obědy hlavy státu s předsedou vlády mají pro zúčastněné své kouzlo a představují příjemnou příležitost k neformálnímu setkání hlavních představitelů české politické scény. Stejně tak tomu bylo i letos, kdy se prezident Petr Pavel s manželkou Evou a premiér Petr Fiala s chotí Janou setkali na zámku v Lánech.

Co se podávalo

Letošní menu, které sestavovali prezidentští kuchaři, obsahovalo podle informací ředitele odboru gastronomických služeb Michala Vevery mnoho zajímavých pokrmů. Jako předkrm se podávala pražská šunka od kosti s křenem, hořčicí a nakládanými cibulkami, doplněná vínem Hibernal 2020. Jde o bílé víno s přívlastkem, pozdní sběr.

Hlavním chodem byla pečená telecí svíčková v bylinkové krustě se salátem z čočky beluga a lanýžovou omáčkou. Tento pokrm byl párován s Panským cuvée z roku 2017. Jde o suché červené jakostní víno známkové z vinařství Zapletal, které se nachází ve Velkých Bílovicích.

Jako dezert se servírovaly palačinky Grand Marnier s kávou či čajem. Výběr pokrmů byl podle Vevery připravován společně s hlavou státu. „Menu sestavujeme a předkládáme k výběru panu prezidentovi s ohledem na odlehčenější varianty pokrmů po vánočních svátcích,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz.

Zároveň potvrdil, že každoročně se na menu objevuje stejné jídlo. „Vždy zařazujeme tradiční novoroční pokrm – čočku, pouze volíme jiné formy úpravy,“ vysvětlil ředitel odboru gastronomických služeb.

Loňské menu

V roce 2024 se prezident Petr Pavel společně s premiérem Petrem Fialou sešli k slavnostnímu obědu na Pražském hradě. Spolu s nimi ke slavnostními stolu usedly i jejich manželky Eva Pavlová a Jana Fialová, což ještě více podtrhlo přátelskou atmosféru tohoto významného setkání. Manželky prezidenta republiky a předsedy vlády jsou až na výjimky vždy po boku svých manželů.

Menu bylo sestaveno s důrazem na kvalitu a českou gastronomickou tradici, avšak s moderním nádechem. Hosté začali předkrmem v podobě salátu z černé čočky beluga, následoval hovězí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou brunoise (kuchařská technika krájení zeleniny na malé kostičky - pozn.red.).

Hlavním chodem byla jako tradičně zvěřina, tentokrát kančí kýta. Oběd zakončila sladká tečka v podobě čokoládového řezu s osvěžujícím malinovým sorbetem. Ovocné sorbety už ostatně na podobných obědech nejsou žádnou novinkou, objevovaly se často i během novoročních setkání za prezidentování Miloše Zemana.

A co by to bylo za slavnostní hostinu bez kvalitního vína? Pro tento významný okamžik bylo vybráno červené víno Gryllus z vinařské obce Nový Šaldorf, ročník 2017.

Jak může oběd dopadnout

Tradice novoročního setkávání prezidenta s premiérem v přítomnosti jejich manželek už patří ke každoročnímu koloritu. Někdy ovšem tyto chvíle nemusí být podle odborníka na etiketu Ladislava Špačka pro všechny příjemné. „Vždy záleží na tom, jaké jsou vztahy mezi oběma činiteli. Pokud jsou napjaté, je to formalita, kterou musí politik překousnout, pokud jsou přátelské, je to pohodový oběd v domácím prostředí romantického lánského zámku s klasickou českou kuchyní,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz Špaček.

Podle jeho slov prostředí hraje uklidňující roli a všichni vnímají historii, která tudy procházela. „Sedí na židlích, na kterých sedával prezident Masaryk, a u stolu, u kterého sedával prezident Beneš nebo Havel,“ dodal Špaček. Přítomnost manželek podle Špačka ještě víc neutralizuje případné napětí mezi prezidentem a premiérem a činí z akce víceméně společenskou událost s lehkým politickým podkresem.

Extra tip: Jak to na Hradě dnes vypadalo, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Jak vypadal novoroční oběd v Lánech? Podávala se svíčková, tradičně netradiční čočka i speciální palačinky

Ukázat 6 fotografií

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu salát s čočkou beluga, která se stává součástí tradičního novoročního menu hradních kuchařů.

Recepty k tomuto článku