Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázvor, kurkuma a pomeranč mohou nejen v zimním období vytvořit perfektní základ pro podporu imunity a boj s bacily. Jednoduchým způsobem si z těchto snadno dostupných ingrediencí připravíte vitaminové "bomby", které pak budete mít kdykoliv k dispozici.

Vitaminy nejen do zimy 

Posílit svoji imunitu se dá všelijak. Pomáhají pobyt na slunci, pohyb a samozřejmě zdravá strava. Slunečních paprsků teď máme málo a také pohyb může být v zimě omezený. Vsadit na zdravou stravu je určitě dobrá volba, zvlášť, když je prokázáno, že zhruba 70 procent našeho imunitního systému sídlí ve střevech

Odborníci proto doporučují, mimo jiné, zařadit do stravy dostatek ovoce a zeleniny. Pokud na to ale nejste zvyklí, můžete si zpočátku pomoci „malou berličkou“ v podobě vitaminového drinku se zázvorem, pomerančem, citronem, skořicí a kurkumou. 

Připomeňme si, že citrusy, jako je pomeranč, citron či mandarinka, jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C. Už pouhý jeden středně velký pomeranč obsahuje veškeré množství vitaminu C, které potřebujete na den. Ale tím výčet benefitů nekončí. Citrusové plody obsahují  též vitaminy skupiny B, draslík, fosfor, hořčík a měď a rostlinné sloučeniny, které mají různé zdraví prospěšné účinky, včetně protizánětlivých a antioxidačních.

Kurkuma, rostlina patřící do stejné čeledi jako zázvor, je oblíbená ve formě koření zejména v asijské a arabské kuchyni. Účinná látka kurkumin je velmi silným antioxidantem, může pomoci i při zlepšení mentálních schopností a nálady. Podle studií je kurkumin i nadějným lékem na dlouhověkost.  

A konečně zázvor funguje v lidovém léčitelství mimo jiné jako účinný prostředek na mnoho žaludečních potíží. Zmírňuje nevolnost, zvracení, nadýmání, plynatosti a má protizánětlivé i analgetické schopnosti

O skořici jsme psali v našem dřívějším článku. Každopádně, všechny tyto složky obsahuje právě na přípravu jednoduchá vitaminová kostka

Jak na domácí vitaminovou kostku 

Termín ginger shot už asi znáte. Ostatně, nabídku ginger shotů jsme testovali loni. Připomeňme si, že ginger shot je "zázvorový panák" plný vitaminů. Základem tohoto drinku je zázvor ve formě vylisované šťávy. Tu pak doplňují další ovocné šťávy – obvykle citrusová nebo jablečná, které nápoj obohatí o další živiny. 
Výroba ginger shotu je snadná, ale nápoj bez konzervace dlouho nevydrží. Oproti tomu zázvorovo-pomerančové kostky si připravíte ve formě „mražených bonbonů“, které pak lze přidat do čaje, do vody, limonády, anebo si je studené jen tak vycucat. 
Příprava kostek je lehce variabilní a můžete je tak přizpůsobit své chuti. 
Na základní verzi budete potřebovat: asi 5 cm zázvoru, 2 pomeranče, 1 citron, 1-2 mandarinky, 1-2 lžičky kurkumy, skořici a případně špetku pepře
Jak postupovat? Pomeranče, citrony i zázvor oloupejte a nakrájejte. Vložte do mixéru a přidejte kurkumu, skořici a šťávu z jedné nebo dvou mandarinek. Pokud chcete, přidejte špetku bílého pepře, ale není to nutné. 
Vše společně rozmixujte dohladka a poté přeceďte přes jemné sítko. Vzniklou hustou tekutinu nalijte do tvořítek na led a nechte zamrazit. Poté jen vyklopte a použijte do jakéhokoliv nápoje nebo k ochucení vody. 
Tipy navíc:
  • Drink lze už ve fázi přípravy dosladit medem nebo cukrem, ale já to nedělám, ovoce je sladké dost a případně si každý může med přidat poté do nápoje. 
  • S přípravou si můžete pohrát a citron třeba vyměnit za aromatičtější limetku. 
  • Nebojte se rozmixovat opravdu celé ovoce bez kůry, tak získáte pro svůj nápoj nejvíce živin. 
  • Ginger shoty lze samozřejmě koupit, ale jeden malý "panák" vychází i na 85 Kč. Doma si nápoj (nebo kostku k jeho přípravě) vyrobíte levněji a přesně podle své chuti. 
  • Nakupujte ovoce v akci a kostky si připravte do zásoby. V mrazáku vydrží nejméně tři měsíce. 

Na postup se můžete podívat v galerii: 

Fotogalerie - Zázvorovo-pomerančové kostky

Ukázat 8 fotografií

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Zdroje informací:
Uclahealth.org: If you want to boost immunity, look to the gut
Healthline.com: 7 Reasons to Eat More Citrus Fruits
Healthline.com: 10 Health Benefits of Turmeric and Curcumin
Health.harvard.edu: Health benefits of ginger and simple ways to incorporate this zesty root into your diet

Recepty k tomuto článku