Holka u plotny peče: Sýrové tyčinky podle receptu od Kristiána jsou krásně křupavé a na přípravu snadné
21. 1. 2025 Vaření
Křupavé a voňavé sýrové tyčinky či krekry jen ze tří ingrediencí jsou tak dobré a tak snadné na přípravu, že stojí "za hřích". Ochutnala jsem je na jedné oslavě a hned tam si vyžádala recept. Tyčinky pekl kamarád Kristián a jak jsem od něj recept "koupila", tak předávám.
Domácí slané tyčinky
Pokud čekáte návštěvu nebo si zkrátka chcete jen připravit nějaké domácí pohoštění, jsou slané tyčinky značka ideál. Nejsnazší jsou samozřejmě jen z listového těsta, ale když si uděláte vlastní jednoduché křehké těsto, můžete je přizpůsobit své chuti i peněžence.
V základním receptu je jen mouka, šlehačka a sýr. Ale jaký tvrdý sýr použijete, to je jen na vás. S eidamem bude chuť tyčinek jemnější, s goudou výraznější, čedar dodá těstu plnou lehce pikantní chuť. Variabilní jsou i tvarově. Z těsta lze vykrájet tyčinky, kolečka, trojúhelníky... cokoliv.
Z mých zkušeností s pečením těchto tyčinek (nebo krekrů) doporučuji spíše sýr výraznější chuti. Pokud použijete chuťově méně výrazný sýr, pak do těsta přidejte mletou papriku, kurkumu nebo mák, anebo zvolte chuťově výrazné sypání.
Mohlo by vás zajímat
Recept na tyčinky podle Kristiána
Na základní těsto na voňavé křupavé sýrové tyčinky budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g másla, 1 šlehačku, 250 g strouhaného sýra a 3 lžičky soli (sůl nemusíte použít, pokud bude samotný sýr dost slaný). Na dokončení: 1 vejce, sezam, mák, kmín, sůl, mletou papriku...
Jak na to? Lehce změklé máslo smíchejte se smetanou ke šlehání, moukou a strouhaným sýrem, případně dosolte. Těsto nechte v chladu krátce odpočinout a pak je vyválejte na plát, rádýlkem nakrájejte na tyčinky, ty potřete rozšlehaným vajíčkem a sypejte sezamem nebo kmínem. Pečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při 190-200 °C asi 10 minut.
Moje tipy:
- Do náplně doporučuji chuťově výraznější sýr (vyzrálou goudu, čedar) a těsto také osolit. Jinak jsou tyčinky trochu mdlé.
- Pečení v délce 10 minut zajistí světle zlatavou barvu, když tyčinky necháte v troubě 12 minut, budou medově zlatavé. Nám doma víc chutnají, když se právě pečou déle. Jsou křupavější a chuťově výraznější.
- Nejklasičtější posypka po potření vajíčkem je kmín. Mně se osvědčila trojkombinace sýr/paprika/kmín. Sýrem, který je v těstě, zkrátka posypejte tyčinky před pečením a přidejte i špetku mleté papriky a kmín.
- S těstem si můžete pohrát a vytvořit varianty jak tvarové, tak chuťové. V galerii uvidíte variace tyčinky se sezamem, maková kolečka a kmínové trojhránky. Základ byl vždy stejný, jen posypka jiná. Mák můžete přidat i rovnou do těsta a vytvořit tak maková kolečka.
- Těsto doporučuji vyvalovat spíše tenčí a péct do medově zlatavých okrajů – výsledek bude chutnější a křupavější.
Fotogalerie - Holka u plotny peče: Sýrové tyčinky i krekry podle receptu od Kristiána jsou krásně křupavé a na přípravu snadné
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Guláš pro vídeňské kočí: Fiaker guláš obsahuje kromě masa i klobásku, vajíčko a kyselou okurku, nejlepší je s knedlíkem
Holka u plotny radí: Jak na jemné jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí? Lehká večeře nebo dezert je na stole za chvilinku
Štýrské smažené kuře jako rakouská delikatesa: Šťavnaté maso marinované v jogurtu je nejlepší s bramborovým salátem