Flíčky se zelím voní vyškvařenou slaninou a osmaženou cibulkou. Výborné jídlo snadno připraví i kuchařský začátečník
16. 1. 2025 Vaření
Na první pohled možná jde o neobvyklou kombinaci. Ale ochucené zelí se skvěle hodí k vařeným těstovinám. Flíčky se zelím tak jsou rychlým a jednoduchým jídlem, které báječně chutná, a navíc ho zvládne každý.
Těstoviny se zelím
Těstoviny a zelí jsou ingredience, kde stačí už jen málo k tomu, aby vzniklo vynikající jídlo. Zelí si můžeme vychutnávat hlávkové, ale také už přichystané kyselé. Každá varianta má své výhody.
Jak ochutit těstoviny se zelím
Těstoviny můžeme zkombinovat s kysaným zelím, kdy bude výsledek aromatičtější. Využít můžeme ale i čerstvě nakrouhané zelí a dochutit ho. Hodí se sůl a pepř, výbornou chuť dodá vyškvařená slanina a také osmažená cibulka. Cibulku za neustálého míchání smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Když zesklovatí, posypeme trochou cukru, zmírníme teplotu a dál smažíme, dokud cibule nezčervená. Tím dodáme jídlu další skvělé aroma.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyškvařit slaninu
Těstovinám se zelím velmi prospěje slanina, která jídlu dodá chuť i krásnou vůni. Jak na to, abychom si mohli vychutnat výbornou křupavoučkou slaninku? Slaninu si nakrájíme na středně silné plátky. Pánev rozehřejeme a nalijeme na ni 0,5 cm vody. Vložíme plátky slaniny a prudce je opražíme. Nejprve se vypaří voda, pak se vyškvaří slanina. Plátky se nebudou příliš kroutit.
Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…
Jak na flíčky se zelím
Pro čtyři strávníky potřebujete: 1 balíček velkých flíčků, 1 malou hlávku zelí, 1 cibuli, 200 g uzené slaniny, sůl a černý mletý pepř.
Jak na to? Zelí nakrouhejte najemno. Slaninu nařežte na kostičky a vyškvařte. Na ní osmahněte nakrájenou cibuli. Část slaniny s cibulkou můžete dát stranou na závěrečné posypání.
Ke zbytku přidejte nastrouhané zelí, osolte ho, opepřete a poduste doměkka. Flíčky uvařte v osolené vodě a nechte okapat. Okapané flíčky smíchejte se zelím a podávejte.
Náš tip: Se zelím si můžete přichystat i halušky, třeba podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno a poměrně rychle nakrájet hlávku zelí. Po zhlédnutí názorného videa si s pevnými hlávkami snadno poradíte
5 výborných jídel z těstovin, která nezruinují vaši peněženku: Fleky se zelím, kolínka s játry nebo špagety s chilli chutnají skvěle
Bavorský štrúdl: Křehký a vláčný moučník s dvěma speciálními ingrediencemi, které výrazně vylepší jeho chuť
Přečtěte si Zobrazit více
Bizarní jídelní výstřelky z historie: Podával se džem z rybího měchýře, vařilo se pivo s kohoutem a pekly se koláče s živými ptáky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek