Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Flíčky se zelím voní vyškvařenou slaninou a osmaženou cibulkou. Výborné jídlo snadno připraví i kuchařský začátečník
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Na první pohled možná jde o neobvyklou kombinaci. Ale ochucené zelí se skvěle hodí k vařeným těstovinám. Flíčky se zelím tak jsou rychlým a jednoduchým jídlem, které báječně chutná, a navíc ho zvládne každý.

Těstoviny se zelím

Těstoviny a zelí jsou ingredience, kde stačí už jen málo k tomu, aby vzniklo vynikající jídlo. Zelí si můžeme vychutnávat hlávkové, ale také už přichystané kyselé. Každá varianta má své výhody. 

Jak ochutit těstoviny se zelím

Těstoviny můžeme zkombinovat s kysaným zelím, kdy bude výsledek aromatičtější. Využít můžeme ale i čerstvě nakrouhané zelí a dochutit ho. Hodí se sůl a pepř, výbornou chuť dodá vyškvařená slanina a také osmažená cibulka. Cibulku za neustálého míchání smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Když zesklovatí, posypeme trochou cukru, zmírníme teplotu a dál smažíme, dokud cibule nezčervená. Tím dodáme jídlu další skvělé aroma. 

Jak vyškvařit slaninu

Těstovinám se zelím velmi prospěje slanina, která jídlu dodá chuť i krásnou vůni. Jak na to, abychom si mohli vychutnat výbornou křupavoučkou slaninku? Slaninu si nakrájíme na středně silné plátky. Pánev rozehřejeme a nalijeme na ni 0,5 cm vody. Vložíme plátky slaniny a prudce je opražíme. Nejprve se vypaří voda, pak se vyškvaří slanina. Plátky se nebudou příliš kroutit.

Zelí

Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…

Jak na flíčky se zelím

Pro čtyři strávníky potřebujete: 1 balíček velkých flíčků, 1 malou hlávku zelí, 1 cibuli, 200 g uzené slaniny, sůl a černý mletý pepř.

Jak na to? Zelí nakrouhejte najemno. Slaninu nařežte na kostičky a vyškvařte. Na ní osmahněte nakrájenou cibuli. Část slaniny s cibulkou můžete dát stranou na závěrečné posypání.

Ke zbytku přidejte nastrouhané zelí, osolte ho, opepřete a poduste doměkka. Flíčky uvařte v osolené vodě a nechte okapat. Okapané flíčky smíchejte se zelím a podávejte.

Náš tip: Se zelím si můžete přichystat i halušky, třeba podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku