Kávové řezy jsou vynikajícím moučníkem nejen ke kávě. Využijte silnou kávu bez lógru a nechte rozetřený krém vychladit
17. 1. 2025 Vaření
Kávové řezy jsou lahodným moučníkem nejen ke kávě. Jsou naplněny kávovým krémem a navrchu s čokoládovou polevou. Přestože vypadají luxusně, nejsou nijak náročné na přípravu.
Kávové řezy
Kávovými řezy můžete potěšit všechny milovníky tohoto báječného aroma. Moučník je velmi efektní a dá se využít i na slavnostní příležitosti nejen ke kávě.
Kávové moučníky, to není jen tiramisu. Bývají oblíbené pro svou charakteristickou chuť a vůni. Abychom si tyto sladké dobroty vychutnali, je potřeba je správně využít.
Mohlo by vás zajímat
Jakou kávu do moučníku
Při výběru kávy bychom si měli dát pozor na intenzitu chuti. Silná káva bez lógru zvýrazní chuť moučníku. Vhodné je použít espresso nebo silnou filtrovanou kávu, aby nebyla chuť příliš slabá. Zároveň by pro nás její chuť měla být příjemná.
V našem případě slouží káva slouží k namáčení piškotů, což je klíčové pro vytvoření měkkého, šťavnatého a voňavého krému. Piškoty pak propojujeme s máslem a dalšími surovinami. Káva je tu v báječné společnosti rumu, ořechů a vanilky a složky jsou tu tak skvěle vyváženy, že káva není přehlušená jinými ingrediencemi. Je potřeba, aby korpus s krémem byl dobře vychlazený. Jen tak se poleva do něj nenasákne a zůstane jako lahodná lesklá ozdoba.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak na kávové řezy
Na těsto budete potřebovat: 6 vajec, 210 g cukru moučka, 210 g másla, 150 g hladké mouky a 50 g kakaa (práškového). Na krém: 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 velký balíček piškotů, 100 g strouhaných ořechů, 1 vanilkový cukr, 250 ml teplé kávy a rum podle chuti. Na polevu: 100 g 100% ztuženého tuku, 6 rovných lžic cukru, 2 vrchovaté lžíce práškového kakaa a 4 lžíce vody.
Jak na to? Plech vyložte papírem na pečení. Troubu předehřejte na 180-200 °C. Připravte těsto na korpus. Žloutky oddělte od bílků. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Do utřeného másla zašlehejte žloutky a vmíchejte mouku prosátou s kakaem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta.
Hotové těsto vylijte na plech, který vložte do trouby a pečte zhruba 25 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí, kterou zapíchněte do korpusu a po vytažení musí vyjít suchá. Poté nechte zchladnout.
Na krém do kávových řezů: Do mísy rozdrobte piškoty, polijte uvařenou kávou bez lógru a pokapejte rumem. Zvlášť utřete změklé máslo s oběma cukry, přidejte namočené piškoty, ořechy, ještě dochuťte rumem a natřete na korpus. Nechte v chladnu ztuhnout. Na polevu: Ve vodní lázni (voda nesmí vařit) rozpusťte tuk, přidejte studenou vodu, cukr a kakao a vymíchejte hladkou hustou polevu. Polevu lijte na důkladně ztuhlý krém, aby se to nesmíchalo. Je tmavá, lesklá a dobře se krájí.
Náš tip: Připravit si můžete také ořechovo-kávové řezy podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Játrová rýže jako vynikající zavářka do polévky: Mini alternativa knedlíčků je snazší na přípravu, hlavní je směs pořádně ochutit
Kde koupit cukr v akci. Podívejte se na aktuální nabídku obchodních řetězců
Připravte si drobení do polévky jen ze dvou ingrediencí. Je to snadné a rychlé a můžete si ho přichystat do zásoby
Přečtěte si Zobrazit více
Máslový ležák jako od Tří košťat: Slavný nápoj z Harryho Pottera můžete vyzkoušet i doma a v nealko verzi
Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!
Jídelníček čínského diktátora Mao Ce-tunga: Rybí hlava plněná tofu, prorostlý bůček a pálivá paprika ke každému jídlu