Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibule patří k nejdůležitějším surovinám v každé kuchyni.
Zdroj: Freepik, freepik

Cibule patří mezi základní suroviny v každé kuchyni, ale aby si zachovala svou čerstvost, chuť a kvalitu, je třeba ji dobře uchovávat. Jen správné podmínky skladování vám totiž zajistí, že se vyhnete plísni, hnilobě i ztrátě typického aroma. Jak tedy na to a existuje i nějaký osvědčený trik?

Důležitá teplota

Cibule vyžaduje suché, temné a dobře větrané místo, ideální teplota pro skladování je mezi 4 až 10 stupni, vydrží však i dlouhé skladování v teplotách 0-2 stupně. Příliš vysoké teploty mohou způsobit vysychání cibule, příliš nízké zase její klíčení. Skvělou volbou je proto například spíž nebo sklep, pokud je dobře větraný. Pokud sklep ani špajz nemáte, můžete cibuli skladovat i v kuchyni, jen zvolte místo mimo dosah přímého slunečního světla.

V čem skladovat

Důležitým pravidlem je nenechávat cibuli v igelitovém sáčku, ve kterém si ji například přinesete z obchodu. Igelit jí totiž neumožňuje dýchat, což vede ke vzniku vlhkosti a následné hnilobě. Mnohem lepší volbou je skladování v papírovém pytli, síťových pytlích, košících nebo dřevěných bedýnkách.

Tyto materiály umožňují proudění vzduchu kolem cibule a udržují ji déle čerstvou. Pokud máte cibuli v otevřených prostorách, můžete ji nechat volně, ale dbejte na to, aby byla rozprostřena v jedné vrstvě a neležela na dalších kusech, což může způsobit vznik plísní.

Pokud se rozhodnete pro papírový pytlík, můžete využít trik, který nabídla na Tik Toku uživatelka s nickem Stephanie Booth Home. Stačí jen, abyste měli po ruce děrovačku, kancelářskou sponku a papírový sáček. Do něj udělejte rovnoměrně otvory pomocí děrovačky, vložte do něj cibuli a zasponkujte. Takto zelenina podle Stephanie vydrží mnohem déle bez jakéhokoliv poškození. Navíc se stejně dá skladovat i česnek.

@stephanieboothhome Storage HACK for keeping onions, garlic & shallots fresh a lot longer #kitchenhack #storagehacks #storageideas #producetips #tiktoktipsandtricks ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling

Chlad a mráz

Skladování cibule v lednici se obecně nedoporučuje. V chladu a vlhku ledničky má totiž tendenci změknout a nasát vlhkost, což snižuje její kvalitu. Pokud ale máte už nakrájenou cibuli, můžete ji v lednici krátkodobě uchovat, jak jste určitě zvyklí. Dejte ji ale vzduchotěsné nádoby nebo potravinové fólie, aby nenarušovala chuť jiných potravin.

Když máte cibule víc, než můžete spotřebovat, je možné ji zamrazit, avšak je nutné ji předtím oloupat, nakrájet a ideálně krátce spařit horkou vodou. Zamrazená cibule sice ztrácí svou původní křupavost, ale pro vaření nebo dušení je stále skvělá.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete doma připravit skvělé cibulové kroužky.

Zdroj informací:

bezpecnostpotravin.cz - Uchovávání ovoce, zeleniny a brambor

Recepty k tomuto článku