Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarožník podle Haliny Pawlovské je zcela bez mouky, krásně vláčný a díky jedné surovině i příjemně svěží
Zdroj: Profimedia, Pixabay/koláž Toprecepty

Máte v oblibě tvarohové moučníky? Pokud hledáte nějaký jednoduchý, který si můžete dát téměř bez výčitek, vyzkoušejte tvarožník podle receptu slavné spisovatelky Haliny Pawlovské. Voní vanilkou a meruňkovou zavařeninou, je nádherně šťavnatý a zvládnou ho upéct i začátečníci.

Vaření podle Haliny

Halina Pawlovská je známá jako oblíbená spisovatelka, scénáristka a také jako nadšená kuchařka a velká milovnice jídla, pro níž je vařením velkým koníčkem. Možná si pamatujete její úspěšný pořad U Haliny v kuchyni, který se před deseti lety začal vysílat na Nově.

Halina v něm bavila nejen svými tradičními historkami ze života své rodiny, ale spoustu diváků oslovila i svými rodinnými recepty, o nichž s oblibou říká, že každý z nich má nějaký svůj příběh.

Ačkoli není Halina Pawlovská profesionální kuchařkou, vydala rovněž několik knih o vaření s recepty především od své maminky a také od dalších příbuzných. Jedním z nich je i tvarožník právě podle Halininy maminky, na nějž zveřejnila recept na svém instagramovém profilu a svým vlastním stylem jej doprovodila popiskem: „Když tě nervy trýzní, něčeho si hryzni!“

Tvarožníky z celého světa

Tvarožník je jedním z oblíbených moučníků. Jde vlastně o takovou variaci na slavný americký dort cheesecake. Tvarožník má spoustu variant v různých zemích – v Německu se mu říká Käsekuchen, v Polsku sernik a u nás právě tvarožník.

Jak již název napovídá, jeho základem je tvaroh, někdo ale používá i čerstvé smetanové sýry jako u amerického koláče, přidává se do něj i žervé nebo třeba méně tučné sýry cottage či ricotta.

Pod tvarohovou náplní se pak obvykle ukrývá korpus z křehkého těsta nebo ze sušenek. Tyto tvarohové koláče se většinou dochucují kromě cukru už jen vanilkou, případně citronovou kůrou, často se do nich ale přidávají i rozinky, případně je možné i krém ochutit kakaem nebo karamelem.

Recept na tvarožník bez mouky podle Haliny

Tvarožník podle Haliny Pawlovské je specifický tím, že v něm není vůbec žádná mouka, nemá totiž korpus, tvarohová náplň je pak zahuštěná jen pudinkovým práškem. Je tak vhodný i pro pro lidi s bezlepkovou dietou.

Jen pokud byste pro někoho takové koláč dělali, myslete na to, že formu musíte vysypat bezlepkovou moukou nebo kokosem. Kromě tvarohu do něj Halina přidává navíc pomazánkové máslo a pro svěží chuť meruňkový džem

Pokud vás tedy tento tvarožník zaujal, můžete si jej přímo podle receptu Haliny Pawlovské. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 g měkkého tvarohu, 2 pomazánková másla, 1 balení žervé, špetku soli, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, šťávu z půlky citronu, 1 lžíci meruňkové marmelády, 3 vejce, půl sáčku vanilkového pudinku (cca 20 g). 

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. Koláčovou nebo dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. 
  2. V míse dohladka umíchejte tvaroh, pomazánková másla a žervé. Přidejte špetku soli, vanilkový a krupicový cukr, citronovou šťávu a meruňkovou marmeládu. Důkladně promíchejte a pak postupně přidejte vejce a nakonec pudinkový prášek. Opět směs důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. 
  3. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do předehřáté trouby na 45 minut. Nechte vychladnout a podávejte. 
  4. Něco navíc: Pokud máte rádi křupavý podklad, můžete samozřejmě naspod formy namačkat rozmixované sušenky smíchané s rozpuštěným máslem a až pak vlít do formy těsto podle Haliny. 

Náš tip: Trochu jiný americký cheesecake můžete udělat podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku