Tvarožník podle Haliny Pawlovské je zcela bez mouky, krásně vláčný a díky jedné surovině i příjemně svěží
16. 1. 2025 Vaření
Máte v oblibě tvarohové moučníky? Pokud hledáte nějaký jednoduchý, který si můžete dát téměř bez výčitek, vyzkoušejte tvarožník podle receptu slavné spisovatelky Haliny Pawlovské. Voní vanilkou a meruňkovou zavařeninou, je nádherně šťavnatý a zvládnou ho upéct i začátečníci.
Vaření podle Haliny
Halina Pawlovská je známá jako oblíbená spisovatelka, scénáristka a také jako nadšená kuchařka a velká milovnice jídla, pro níž je vařením velkým koníčkem. Možná si pamatujete její úspěšný pořad U Haliny v kuchyni, který se před deseti lety začal vysílat na Nově.
Halina v něm bavila nejen svými tradičními historkami ze života své rodiny, ale spoustu diváků oslovila i svými rodinnými recepty, o nichž s oblibou říká, že každý z nich má nějaký svůj příběh.
Ačkoli není Halina Pawlovská profesionální kuchařkou, vydala rovněž několik knih o vaření s recepty především od své maminky a také od dalších příbuzných. Jedním z nich je i tvarožník právě podle Halininy maminky, na nějž zveřejnila recept na svém instagramovém profilu a svým vlastním stylem jej doprovodila popiskem: „Když tě nervy trýzní, něčeho si hryzni!“
Mohlo by vás zajímat
Tvarožníky z celého světa
Tvarožník je jedním z oblíbených moučníků. Jde vlastně o takovou variaci na slavný americký dort cheesecake. Tvarožník má spoustu variant v různých zemích – v Německu se mu říká Käsekuchen, v Polsku sernik a u nás právě tvarožník.
Jak již název napovídá, jeho základem je tvaroh, někdo ale používá i čerstvé smetanové sýry jako u amerického koláče, přidává se do něj i žervé nebo třeba méně tučné sýry cottage či ricotta.
Pod tvarohovou náplní se pak obvykle ukrývá korpus z křehkého těsta nebo ze sušenek. Tyto tvarohové koláče se většinou dochucují kromě cukru už jen vanilkou, případně citronovou kůrou, často se do nich ale přidávají i rozinky, případně je možné i krém ochutit kakaem nebo karamelem.
Recept na tvarožník bez mouky podle Haliny
Tvarožník podle Haliny Pawlovské je specifický tím, že v něm není vůbec žádná mouka, nemá totiž korpus, tvarohová náplň je pak zahuštěná jen pudinkovým práškem. Je tak vhodný i pro pro lidi s bezlepkovou dietou.
Jen pokud byste pro někoho takové koláč dělali, myslete na to, že formu musíte vysypat bezlepkovou moukou nebo kokosem. Kromě tvarohu do něj Halina přidává navíc pomazánkové máslo a pro svěží chuť meruňkový džem.
Pokud vás tedy tento tvarožník zaujal, můžete si jej přímo podle receptu Haliny Pawlovské. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g měkkého tvarohu, 2 pomazánková másla, 1 balení žervé, špetku soli, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, šťávu z půlky citronu, 1 lžíci meruňkové marmelády, 3 vejce, půl sáčku vanilkového pudinku (cca 20 g).
- Troubu předehřejte na 175 °C. Koláčovou nebo dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- V míse dohladka umíchejte tvaroh, pomazánková másla a žervé. Přidejte špetku soli, vanilkový a krupicový cukr, citronovou šťávu a meruňkovou marmeládu. Důkladně promíchejte a pak postupně přidejte vejce a nakonec pudinkový prášek. Opět směs důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do předehřáté trouby na 45 minut. Nechte vychladnout a podávejte.
- Něco navíc: Pokud máte rádi křupavý podklad, můžete samozřejmě naspod formy namačkat rozmixované sušenky smíchané s rozpuštěným máslem a až pak vlít do formy těsto podle Haliny.
Náš tip: Trochu jiný americký cheesecake můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Legendární televizní pořady o vaření: Na Babicovy dobroty nebo U Haliny v kuchyni se nedá zapomenout
Japonský cheesecake: Je jednodušší než slavný americký bratříček, nadýchaný jako suflé se rozplývá na jazyku a božsky chutná
Langoše z jogurtového těsta jsou v horkovzdušné fritéze hotové do 10 minut: Stojí pár korun a připravit je zvládne každý