Jídelníček čínského diktátora Mao Ce-tunga: Rybí hlava plněná tofu, prorostlý bůček a pálivá paprika ke každému jídlu
17. 1. 2025 Historie a zajímavosti
Na dobu, kdy a kde vyrůstal, šlo o poměrně vzdělaného člověka. Mao Ce-tung se však seznámil s komunistickými myšlenkami, pro které se nadchl. Jeho další cesta tak byla ve znamení potlačování demokracie a budování totalitní společnosti v Číně. Autor tzv. Velkého skoku se rozhodl mj. vyhubit vrabce, kteří prý likvidovali úrodu obilí. Výsledkem byl obrovský pokles úrody, protože chyběli vrabci, kteří by požírali hmyz, tedy ty hlavní škůdce.
Velký kormidelník Mao Ce-tung
Velký kormidelník, jak se Maovi přezdívalo, patří spolu s Adolfem Hitlerem a Josifem Stalinem k třem nejkrutějším diktátorům v celé historii. Ačkoli má na svědomí minimálně 40 milionů obětí, jeho monumentální fotografie hledí na Číňany na pekingském náměstí Nebeského klidu a jeho portrét dodnes zdobí čínské bankovky.
Mao Ce-tung (26. 12. 1893–9. 9. 1976) se narodil do bohaté rolnické rodiny v středočínské provincii Chu-nan. Absolvoval univerzitu v Chu-nanu, pracoval v knihovně Pekingské univerzity a věnoval se novinařině. V hlavním městě se seznámil s marxistickým učením a stál u zrodu komunistické strany. Za druhé světové války se účastnil bojů proti Japoncům a 1. října 1949 stál u zrodu Čínské lidové republiky.
Mohlo by vás zajímat
Nechal vyhubit vrabce
Na přelomu 50. a 60. let se Mao rozhodl svérázným způsobem povzbudit čínskou ekonomiku a zvýšit výnosy obilí. Kampaň proti čtyřem škůdcům neboli Kampaň dostaň vrabce měla kvůli eliminaci epidemií a šíření nakažlivých nemocí zcela vyhubit komáry, mouchy a krysy. Vrabce proto, že soudruzi usoudili, že hlavní potravou těchto ptáků jsou obilná zrna a že tak připravují čínský lid o tisíce tun úrody.
Výsledkem byla likvidace vrabců v Číně. Zajímavé je, že teprve pak čínští biologové zjistili, že jejich hlavní potravou je hmyz. Mezitím se přemnožily housenky a sarančata, narušil se potravní řetězec, hmyz se pak pustil do nekontrolované konzumace obilí, protože chyběl přirozený nepřítel – vrabec. Úroda obilí nakonec výrazně poklesla a v jejím důsledku nastal v Číně hladomor.
Mohlo by vás zajímat
Co jedl rád Mao?
Fatální nedostatek základních potravin a hladomor se týkal obyčejných Číňanů. Vedení komunistů v čele s Velkým kormidelníkem Mao Ce-tungem žádná omezení nepociťovalo.
Mao Ce-tung měl v podstatě rád zeleninovou stravu, i když vegetariánem nebyl. A nebyl ani žádným gurmánem, který by vyžadoval kulinární zážitky. Pochutnal si na tzv. douchi, což je druh fermentovaných a solených černých sójových bobů, které se používají do omáček.
Mohlo by vás zajímat
Ryba plněná tofu a prorostlý bůček
Na talíři Velkého kormidelníka se poměrně často objevovalo Sha Guo Yu Tou. Jde o větší a baculatější rybí hlavu plněnou tofu a zeleninovou směsí. Většinou to bylo čínské zelí, fazole, špenát či petržel.
Užíval si také Hong Shao Rou, což je prorostlý vepřový bůček. Nejprve se uvaří, pak nakrájí a promíchá se zelenou cibulkou, sójovou omáčkou, cukrem a různým kořením. Ačkoli Maovi lékaři nebyli z konzumace bůčku nadšeni, Mao se ho do konce svého života nevzdal, i když později jedl bůček libovější a doplněný česnekem.
Mohlo by vás zajímat
Pálivá paprika nesměla chybět
Jídelníček Velkého kormidelníka musel vždy zahrnovat pálivou červenou papriku. Mao ji vyžadoval jako přílohu ke každému jídlu. Nebylo žádným tajemstvím, že měl problémy s vyprazdňováním a dlouhodobá konzumace pálivé papriky může způsobit hemoroidy, žaludeční vředy a zácpu.
Mao byl přesvědčený, že právě paprika pomáhá na bolesti břicha, zvracení i průjem a že léčí úplavici.
Čínský diktátor se přesto dožil 82 let. Osobní lékaře dováděl k šílenství. Odmítal se pravidelně mýt, i když až do konce života se snažil často plavat, a jeho ochranka mu musela přivádět mladé milenky, které zřejmě nakazil pohlavními nemocemi.
Zdroje informací:
Li Čchi-suj: Soukromý život předsedy Maa, ETC 1996
steemit.com: The favorite foods story of the world's greatest persons
https://www.lovefood.com/galleryextended/62256/favorite-foods-of-world-leaders-past-and-present?page=28 Favorite foods of world leaders past and present, Mao Zedong
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit pikantní katův šleh? Snadným postupem vás provedeme krok za krokem
Katův šleh je jedním z jídel, které si oblíbili milovníci pikantních pokrmů. Podává se nejčastěji s bramboráčky, hranolky nebo rýží. Pokud si chcete… Číst více
Katův šleh neboli „kaťák“ nejvíc frčel v osmdesátkách: Recept na tuhle hospodskou baštu ale milujeme dodnes
Katův šleh býval za socialismu jedním z… Číst více
Vepřový flamendr podle Pepy Nemravy: Hospodská klasika, připomínající kaťák, nadchne svou chutí i snadnou přípravou
Možná vypadá nemoderně a zřejmě si na něj v… Číst více
Katův šleh z panenky podle Kuby z MasterChefa: Základem je dobře opečené maso a spojení kečupu s hořčicí
Katův šleh patří mezi výrazné pokrmy, které se… Číst více
Katův šleh se vrací: Pikantní masová hitovka dob minulých chutná podle tohoto receptu skvěle a bez vedlejších účinků
Byl stálicí na jídelním lístku mnoha hospod za… Číst více
Jak zahustit katův šleh? Nabízíme několik způsobů, které omáčku dobře zahustí
Při přípravě jídla často vyvstane otázka, jak dosáhnout ideální hustoty omáčky. Tento oblíbený pikantní pokrm vyžaduje nejen správně okořeněné maso,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více