Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarková pomazánka: Z najemno umletých škvarků a doplněná o pár dalších ingrediencí výborně chutná namazaná na chleba
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Je období zabijaček a masopustu. Škvarková pomazánka je tradiční český pokrm, který se v tomto čase připravuje. Jídlo je jednoduché na přípravu a skvěle se hodí na chleba nebo jiné pečivo.

Škvarková pomazánka

Zabijačka je tradiční událost, během které se připravují různé pokrmy z čerstvého vepřového masa a dalších částí prasete. Mezi klasická zabijačková jídla patří jelita, jitrnice, zabijačková polévka či guláš a také škvarky a sádlo.

Škvarky vznikají jako vedlejší produkt při škvaření sádla, což je proces, při kterém se z vepřového tuku (obvykle z bůčku, laloku nebo hřbetního sádla) získává čisté sádlo. Škvarky jsou výborné samotné, třeba na chleba, ale přichystat si z nich můžeme i škvarkové placky, škvarkové pagáčky a také například škvarkovou pomazánku.

Škvarková pomazánka je tradiční český pokrm, který je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí na chleba nebo jiné pečivo a výborně chutná nejen k pivu. Škvarky koupíme v řeznictví i v supermarketu, ale můžeme si je připravit i doma podle postupu v našem starším článku

Jak umlít škvarky

Na škvarkovou pomazánku je třeba použít čerstvé a kvalitní škvarky. Pokud jsou starší, mohou mít nepříjemnou chuť. Na pomazánku jsou vhodnější ty větší a měkčí škvarky, pokud ji chceme mít křupavější, můžeme si je nakombinovat s těmi malými. Škvarky je vhodné umlít, ideální je využít kuchyňského robota – je to rychlé a víceméně bezpracné. Možné je i dát škvarky spolu s dalšími ingrediencemi do mixéru

Co patří do škvarkové pomazánky

Do škvarkové pomazánky se obvykle dávají následující ingredience, ale jejich výběr se může lišit podle regionu nebo osobních preferencí.

Hlavní surovinou jsou zmíněné škvarky. Ty většinou rozmixujeme nebo nasekáme najemno, podle preferencí. Dále bývá v pomazánce jemně nasekaná cibule, dodává pomazánce svěžest a výraznou chuť. Pokud jí ale použijeme příliš mnoho, může být pomazánka hořká. Nejčastěji se přidává hořčice, a to plnotučná nebo dijonská, která dodává lehkou pikantnost. Nastrouhaná vejce zjemní konzistenci, nastrouhané okurky přidávají kyselost a osvěžení. Pro výraznější chuť se někdy přidává česnek. Pokud jsou škvarky příliš suché, přidáme trochu sádla. Na dochucení využijeme sůl a pepř podle chuti. Mletá paprika nebo špetka majoránky dodají další chuťovou vrstvu.

Pomazánka by měla mít harmonickou chuť. Příliš mnoho hořčice, soli nebo okurek může chuť převážit. Pomazánku skladujeme v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujeme ji ideálně do 2–3 dnů.

Jak dochutit škvarkovou pomazánku

Ve škvarkové pomazánce obvykle bývá cibule, díky které má mírně štiplavou chuť.  Cibule může být i předem osmaženáKlasickou cibuli můžete vyměnit za naťovou, která, v pomazánce i hezky vypadá. Lepší vzhled dodají také čerstvé bylinky, třeba petrželka, tymián nebo pažitka

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Jak na rychlou škvarkovou pomazánku

Na pomazánku potřebujete: 1/2 l škvarků (mletých), 2 vejce natvrdo, 2 kyselé okurky, 1/2 cibule, 1/4 skleničky hořčice (dle chuti), mletý pepř a sůl. 

Jak na to? Škvarky pomelte, cibuli oloupejte a spolu s kyselými okurkami a oloupanými vajíčky vše pokrájejte nadrobno. Do mísy přidejte pomleté škvarky, nakrájenou cibuli, kyselé okurky, vajíčka a plnotučnou hořčici. Vše důkladně promíchejte.

Vzniklou směs osolte (podle toho, jak jsou škvarky slané) a opepřete podle chuti, zamíchejte a můžete nechat odležet. Podávejte na čerstvém chlebu.

Náš tip: Připravte si škvarkovou pomazánku podle následujícího video receptu:

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku