Jak na camping salát, který nadchl Jana Krause: Těhotnej kuchař prozradil, v čem je kouzlo jeho receptu
16. 1. 2025 Vaření
Majonézové saláty jsou nesmrtelnou klasikou, která si mezi Čechy vydobyla nezastupitelné místo. Kromě klasického vlašáku, pochoutkového nebo pařížského však milujeme i salámový camping. Že se na tom nic nemění ani v současnosti dokázal food blogger Těhotnej kuchař, který tuto lahůdku přinesl do Show Jana Krause.
Čím je salát jedinečný
Camping nebo chcete-li kemping salát, má oproti dalším klasikám jednu speciální vlastnost. Salám v něm není nakrájený na dříve populární nudličky, ale na trojúhelníčky, mnohým připomínající stan, který je s kempem neodmyslitelně spjatý. Při konzumaci salátu tak máte pocit, že dostáváte skutečně jídlo plné masa, podobně jako třeba u salátu Rumcajs, kde je salám nahrazen „točeňákem“, a tak se i pocitově lépe zasytíte.
Navíc jde o pokrm, který, pokud si ho připravíte podle původní receptury, tedy třeba podle Československých státních norem, pěkně pálí. Patří do něj totiž feferonky nebo chilli omáčka. Pro ty, kteří pálivé chutě nevyhledávají, se pochopitelně dají některé z těchto ingrediencí nahradit nebo vynechat, ale upřímně to je škoda.
Mohlo by vás zajímat
Zdravější verze
Kdo by však chtěl, třeba ze zdravotních důvodů, připravit lehčí a zdravější verzi salátu, může. Stačí například majonézu vyměnit za řecký jogurt či zakysanou smetanu.
Více vitamínů dostanete do campingu přidáním další zeleniny, jakou je paprika nebo ředkvičky. A komu by nevyhovoval šunkový salám, může sáhnout po tuňákovi nebo grilovaném kuřeti. Ale to už nebude originální salát...
Nadšený Kraus
Právě štiplavá chuť, kvalitní majonéza a šunkový salám dělají z campingu takovou legendu. Přesvědčil se o tom i Jan Kraus, kterému do posledního dílu jeho show přinesl tuto pochoutku influencer Jaroslav Vajgl, známý jako Těhotnej kuchař. „Dělal jsem vám ho v neděli, aby byl krásně uleželý a dneska jsem k tomu upekl rohlíky,“ překvapil Krause.
Ten se nejprve rozplýval nad chutí pečiva a pak se „pustil do salátu“. „Mělo by to být tak, že zavřete oči, dáte salát do pusy a ocitnete se v roce 1985 dole na Václaváku v Koruně,“ popisoval Vajgl. A zřejmě to skutečně zafungovalo, protože populární moderátor po chvíli jen stěží odcházel od rozjedeného salátu a sliboval, že ho určitě dojí, než půjde domů.
Camping salát
Na přípravu oblíbeného salátu podle Těhotnýho kuchaře budete potřebovat: 300 g šunkového salámu, 3 červené cibule, 3-5 nakládaných okurek, 1 kapii, 2 lžíci nakládaných cibulek, 1 lžíci jalapeños. Na dresink: 3 lžíce majonézy, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci kečupu, 1/2 lžíce chilli omáčky, 1 lžíci nálevu z jalapeños, lžíci nálevu z cibulek, lžičku cukru, sůl a pepř
Jak na to?
- Salám nakrájejte na poloviny, poté na trojúhelníky, cibuli oloupejte a nakrájejte na jemná půlkolečka, okurky na nudličky, kapii na půlkolečka. Vše vložte do mísy, přidejte cibulky a jalapeños.
- V druhé misce si připravte dresink z majonézy, hořčice, kečupu a chilli omáčky. Přidejte sůl, pepř, lžíci nálevu z cibulek, lžíci nálevu z jalapeños a rovnou lžičku cukru.
- Metlou míchejte do doby, než se rozpustí cukr. Dresing nalijte do mísy se salátem a pečlivě promíchejte.
- Salát dejte na minimálně hodinu do lednice, poté už můžete podávat. Servírujte nejlépe s čerstvým pečivem, hodí se třeba křupavý rohlík.
Na návštěvu Jaroslava Vajgla u Jana Krause i jeho další pokrmy se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Skvělý camping salát můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Flíčky se zelím voní vyškvařenou slaninou a osmaženou cibulkou. Výborné jídlo snadno připraví i kuchařský začátečník
Salát Rumcajs podle ČSN: Ten pravý je s „točeňákem“, lehce pikantní je díky feferonkám
Retro okénko: Camping salát je letní vzpomínkou na minulost. Takhle snadno jej připravíte
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na camping salát, který nadchl Jana Krause: Těhotnej kuchař prozradil, v čem je kouzlo jeho receptu
Vlašský salát podle normy ČSN: Důležité je dodržet správný poměr surovin, dochucovat postupně a výsledek bude perfektní
Tvarožník podle Haliny Pawlovské je zcela bez mouky, krásně vláčný a díky jedné surovině i příjemně svěží