Jak doma vyškvařit sádlo a získat křupavé škvarky: Pomůže jedna obyčejná surovina a správný výběr sádla
21. 1. 2025 Vaření
Jak vyškvařit sádlo? Není to nic složitého, potřebujete dobré suroviny a spoustu trpělivosti. Zjistěte, jako ho správně připravit a jak vzniklý tuk a škvarky využít nejen na chleba.
Vyškvařené sádlo
Vyškvařené sádlo je cennou surovinou, která v kuchyni nachází široké uplatnění. Ať už jej použijeme pro přípravu pokrmů, nebo jako základ domácí kosmetiky, určitě oceníme jeho všestrannost a tradiční kvalitu.
Sádlo je tradiční surovina, která se po generace používá v kuchyni i v domácnosti. Vyškvařené sádlo má nejen skvělou chuť, ale také dlouhou trvanlivost, a lze jej využít mnoha způsoby. Pokud nevíte, jak na to, následující článek vám poradí krok za krokem.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyškvařit sádlo
Co je potřeba na vyškvaření sádla? Základní surovinou je nejlépe čerstvé vepřové sádlo (například od řezníka). Pořiďte si hřbetní sádlo (řemenové), které je výborné na škvarky. Prodává se také vnitřní plstní sádlo, to se ale využívá jen na smažení. Škvarky z ně nejsou dobré.
Použijete trochu vody na podlití. Pak potřebujete hlavně pomocné nástroje: nůž a prkénko na krájení sádla, hrnec se silným dnem, dřevěnou vařečku na míchání, sítko na přecezení a důkladně omyté sklenice na skladování.
Jaký je správný postup škvaření sádla?
-
Nejprve sádlo nakrájejte na stejně velké kousky (asi 1-2 cm), aby se rovnoměrně připravovaly. Čím menší kousky, tím rychleji se vyškvaří. Pokud jsou na sádle zbytky masa, odstraňte je.
-
Kousky sádla dejte do hrnce, podlijte je trochou vody. Hrnec přikryjte poklicí a přiveďte k varu. Začněte zahřívat na mírném plameni asi půl hodiny. Sádlo se rovnoměrně prohřeje a začne pouštět tuk. Je důležité, aby teplota nebyla příliš vysoká, jinak by se sádlo připalovalo.
-
Hrnec odkryjte a sádlo nechte pomalu škvařit ve vlastním tuku. Přidaná voda se brzy odpaří a na dně hrnce se začne tvořit vrstva vyškvařeného tuku a škvarky. Pravidelně míchejte, aby se sádlo škvařilo rovnoměrně a nedocházelo k připalování.
-
Jakmile začne sádlo měnit barvu a začnou se oddělovat škvarky, proces správně postupuje.
-
Jakmile začnou škvarky plavat v sádle, přeceďte je přes sítko a dejte zpět do hrnce, doškvařte. Jakmile škvarky získají lehce zlatavou barvu, podlijte je mlékem a nechte mléko úplně vyškvařit. Pokračujte, dokud škvarky nejsou zlatavé a křupavé.
-
Vyškvařené sádlo přeceďte přes sítko do připravených sklenic. Vypečený tuk po zchladnutí zbělá. Škvarky nechte na sítku vykapat a můžete je osolit. Pokud je chcete zbavit tuku, tak je ještě teplé vymačkejte a použijte je samostatně.
-
Sklenice s vyškvařeným sádlem nechte vychladnout, poté je uzavřete a skladujte na chladném a temném místě (třeba v lednici). U škvarků potřebujete, aby zůstaly křupavé a zlaté, tak je skladujte v dobře uzavřené nádobě v tmavé nevytápěné spíži.
Mohlo by vás zajímat
Co si pohlídat při přípravě škvaření sádla
Před krájením se vyplatí sádlo dát do lednice, aby trochu ztuhlo. Půjde pak lépe krájet.
Je třeba si promyslet, co budeme se škvarky dělat. Křupavější škvarky na mlsání vyžadují kostičky o velikosti asi 1 cm. Když víme, že budeme ze škvarků dělat pomazánku, mohou být kostičky větší (asi dvoucentimetrové). Škvařením ztratí sádlo asi polovinu objemu.
Když chceme sádlo s jemnější chutí, můžeme přidat během škvaření kousek jablka nebo cibule.
Proč přidat mléko? Přidáním mléka získají škvarky načervenalou barvu, zjemní se také chuť. Nejčastěji mléko přidáváme při přípravě na plotně v momentě, kdy už v hrnci nezbývá žádné sádlo. Mléka stačí jen trochu a během chvilky se za důkladného míchání vybarví. Variantou je také to, že na začátku nalijete do hrnce vodu skoro do poloviny a přidáte asi deci mléka. Kdo chce mít škvarky světlé, mléko vynechá.
Chcete přípravu téměř bez práce, můžete sádlo připravit v troubě.
Solit, nebo nesolit škvarky? Záleží na tom, co s nimi chceme provádět. Pokud si je hned dáme jako mls, můžeme mírně osolit, jinak je můžeme nechat i bez osolení.
Vyškvařené sádlo lze skladovat i v mrazáku, čímž prodloužíme jeho trvanlivost.
Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…
Jak využít vyškvařené sádlo
Jak bylo již výše uvedeno, sádlo má bohaté využití v kuchyni, v kosmetice i domácnosti.
Jak využít sádlo v kuchyni
-
Vaření a smažení: Sádlo je ideální pro smažení bramboráků, masa nebo zeleniny. Dodá pokrmům jedinečnou chuť.
-
Sladké i slané pečení: V mnoha receptech na koláče, buchty nebo vánoční cukroví lze nahradit máslo nebo olej sádlem.
-
Ze škvarků můžete připravit chutnou pomazánku s česnekem, cibulí a kořením. Škvarky můžete také použít jako přísadu do salátů nebo polévek pro zvýšení chuti.
-
Kosmetika: Vyškvařené sádlo lze využít i pro výrobu domácích mastí nebo krémů na suchou pokožku.
-
Údržba dřeva: Sádlo lze použít jako přírodní prostředek pro ošetření dřevěného nábytku nebo nástrojů.
Náš tip: Ze škvarků si můžeme připravit třeba pagáčky. Vyzkoušejte je podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Sýrové tyčinky podle receptu od Kristiána jsou krásně křupavé a na přípravu snadné
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Štýrské smažené kuře jako rakouská delikatesa: Šťavnaté maso marinované v jogurtu je nejlepší s bramborovým salátem