Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš pro vídeňské kočí: Fiaker guláš obsahuje kromě masa i klobásku, vajíčko a kyselou okurku, nejlepší je s knedlíkem
Zdroj: Wikimedia Commons, Von Dr. Bernd Gross - Eigenes Werk, CC BY-SA 4.0

Nejznámějším gulášem u nás je ten klasický hospodský připravený na velkém množství cibule a papriky, kromě něj je u nás poměrně populární i buřtguláš. To fiaker guláš je trochu kombinací obou, a ještě o mnoho vylepšenou. Jde o typickou vídeňskou specialitu, kterou si ovšem snadno uvaříte i doma. 

Rakouské guláše

Guláše nejsou jen doménou maďarské kuchyně, různé gulášové pokrmy neboli stew (tedy jídla z dušeného masa) se objevují i v mnoha dalších zemích, třeba v Rakousku, jež s Maďarskem sousedí a pravděpodobně odsud se tam díky maďarským vojskům guláše dostaly. 

Asi nejznámějším rakouským zástupcem gulášů je saftgulasch neboli guláš na vídeňský způsob. I on se připravuje z hovězího masa, je však specifický tím, že se nezahušťuje moukou, přidává se jen malé množství vody a maso se pak dusí ve vlastní šťávě (právě saft znamená šťáva).

Jednou z jeho populárních verzí je pak fiakergulasch, který kromě hovězího masa obsahuje ještě několik ingrediencí navíc, jako jsou párky nebo klobásky, vajíčka (nejčastěji ve formě volského oka, může být ale i vařené natvrdo). Nakonec se zdobí kyselou okurkou nakrájenou do tvaru vějíře a podává se s knedlíkem.  

Guláš, který pomůže na kocovinu

Fiakergulasch získal své jméno podle kočích, šoférujících čtyřkolové kočáry tažené koňmi, které byly ve Vídni předchůdci taxíků, a dnes se v nich v rakouské metropoli projíždějí turisté, aby stylově nasáli atmosféru překrásného historického města. Tyto kočáry jsou známé jako fiakry a stejně se říkalo i jejich kočím. 

Právě tito kočí měli zřejmě guláš v oblibě a často jej jedli na posilněnou, proto po nich získal svoje jméno. Ve Vídni se mu ale občas říká i herrengulasch, což znamená pánský guláš nebo také guláš pro gentlemany. Dodnes je tato specialita vnímána jako vynikající pokrm na kocovinu a v ranních hodinách jej proto prozřetelně nabízejí mnohé vídeňské hospody

Recept na fiakergulasch

Pokud se zrovna do Vídně nechystáte, ale guláš vás zaujal, můžete si jej udělat doma podle originálního vídeňského receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1 kg prorostlého hovězího masa (např. kližka), 4-6 vajec, 5 nakládaných okurek, 2 páry frankfurtských nebo debrecínských párků, 750 g cibule, 150 g sádla (nebo oleje), 2 lžíce mleté papriky (sladké), 1 lžičku mleté pálivé papriky, 3 stroužky česneku, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžíci majoránky, 2 bobkové listy, 1 lžičku mletého kmínu, trochu octa, sůl, mletý pepř a máslo na smažení vajec.

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Rozpalte pánev s tukem a na mírném ohni na ní za stálého míchání osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte mletou papriku a rajčatový protlak, krátce promíchejte a ihned podlijte trochou octa a trochou vody.
  2. Maso nakrájejte na kostky, osolte je, opepřete a přidejte na pánev. Vmíchejte drcený česnek, majoránku, bobkové listy a kmín a zalijte takovým množstvím vody, aby bylo maso jen zakryté.
  3. Promíchejte a vařte přibližně 2 a 1/2 hodiny na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Během této doby průběžně promíchávejte a případně podle potřeby podlijte trochou vody. Jakmile je maso téměř měkké, stáhněte pánev ze sporáku a nechte ji stát na teplém místě (např. v mírně vyhřáté troubě) přibližně 1 hodinu. 
  4. Mezitím ohřejte párky v horké vodě (můžete je i osmahnout na pánvi). Na ní rovněž osmahněte vejce jako volská oka. Okurky nakrájejte do tvaru vějíře. Hotový guláš podávejte s párkem a smaženým volským okem a ozdobený vějířem z okurek. Jak příloha se hodí houskové knedlíky, vařené brambory a paprikový salát.

Náš tip: Máte-li rádi guláše, můžete si uvařit také tento segedín podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Tasteatlas.com: Fiakergulasch
Wikipedia.org: Gulasch

Recepty k tomuto článku