Pizza fritta aneb Smažená pizza vznikla z nouze, dnes může být delikatesou: Italskou verzi langošů si určitě zamilujete
20. 1. 2025 Vaření
Napadlo vás někdy osmažit pizzu? Nebo aspoň těsto na ni? Když to uděláte, vznikne vám specialita podobná maďarským langošům. Pak už stačí jen přidat typické italské ingredience jako rajčata, bazalku, mozzarellu parmezán či pecorino a máte vynikající italskou delikatesu.
Smažená pizza z Neapole
I když by se mohlo zdát, že je pizza fritta nějakou moderní předělávkou tradiční italské speciality, není tomu tak. Tato smažená pizza pochází stejně jako královna všech pizz neapolské pizza z italské Neapole.
Myšlenka osmažit klasické kynuté těsto na pizzu se zrodila již v dobách druhé světové války jako následek chudoby. Existují ovšem i názory, že se podobný pokrm ze smaženého těsta dělal již o mnoho století dříve.
Mohlo by vás zajímat
Válečná pizza lidu
V každém případě byla pizza fritta považována za typický válečný pokrm a bývala označována jako „pizza lidu“. V dobách války byla spousta pizza pecí zničena bombardováním a byla i nouze o dřevo a suroviny na pizzu. Italové hledali proto možnosti, jak si dopřát svůj oblíbený pokrm, což vyžadovalo trochu kreativity.
V souladu s myšlenkou, že vše je lepší, když to osmažíte, začali smažit těsto na pizzu ve vrstvě oleje a dávat na něj třeba i prošlé ingredience, jako ančovičky, brokolici nebo stonky artyčoků. Navíc smažená pizza se dala servírovat i jen tak bez jakékoliv oblohy.
Pouliční specialita
V těchto dobách se začala pizza fritta prodávat na ulicích jako obyčejné jídlo pro chudé a většinou šlo jen o samotné smažené těsto. Důkazem je film Vittoria de Sicy L'Oro di Napoli (Zlato Neapole) z roku 1954, v němž roli pouliční prodavačky pizzy ztvárnila tehdy ještě nepříliš známá Sophia Loren.
Spousta takových stánků s pizza fritta zůstalo v Neapoli (a i v dalších italských městech) dodnes a smažená pizza je tu stále oblíbená. Jen už se na ni nedávají horší suroviny, ale jen samé dobroty, jako třeba neapolské ragú nebo mortadella.
Obložená nebo plněná?.
V současnosti pizza fritta existuje ve dvou verzích. Ta první připomíná opravdu nejvíc maďarské langoše a má podobu velkých kulatých smažených placek s nadýchanými okraji, které se podávají buď samotné nebo s nějakou oblohou.
Kromě toho je oblíbená i smažená verze pizzy calzone – tedy plněné pizzy. Jde pak o smažené kapsičky z pizza těsta s různými druhy náplní, které jsou v současnosti asi nejoblíbenější, neboť jde o praktické pouliční občerstvení do ruky, které se snadno konzumuje i v poklusu.
Originální jednoduchý recept na pizza fritta
Pokud vás láká tuto u nás nepříliš známou italskou specialitu vyzkoušet, můžete se do toho pustit podle následujícího originálního receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 450 g mouky (nejlépe hladké pšeničné typu 00 Extra), 250 ml teplé vody, 1,5 lžičky soli, 1 lžičku cukru, 1 sáček instantního droždí a olej na smažení.
- V malé misce smíchejte droždí s 50 ml teplé vody. Přidejte polovinu cukru a nechte vzejít kvásek. Mouku nasypte do mísy kuchyňského robotu opatřeného hákem. Přidejte zbývající cukr a sůl a dobře promíchejte. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj zpěněný kvásek a zbylou teplou vodu.
- Hněťte, dokud se z těsta nevytvoří hladká koule. Vložte ji do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte asi 1 hodinu kynout (těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem). Když těsto dobře vykyne, rozdělte je na 8 dílů. Z každého kousku vytvarujte bochánek, přikryjte jej utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
- Na pánvi s vysokým okrajem nebo ve fritéze rozehřejte olej na smažení. Mezitím bochánky zploštěte (trochu více uprostřed než na okrajích) a smažte v rozpáleném oleji asi 2 minuty z každé strany dozlatova. Vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte horké.
- Pizza fritta je vynikající samotná, můžete ji ale i potřít rajčatovou passatou a posypat parmezánem a lístky bazalky, jako obloha se hodí i mozzarella a sušená šunka nebo kombinace mortadely, ricotty a pistáciových oříšků.
Náš tip: Klasickou italskou pizzu Margherita si můžete upéct podle našeho video receptu.
Bbc.com: Italy's beloved 'fried pizza'
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pinsa není pizza: Slaná římská placka je méně kalorická, ale úžasně vláčná, nadýchaná a křupavá, dochucuje se až po upečení
7 receptů na smažené placky: Pochutnejte si na bramborácích nebo připravte cibuláčky či zelníky
Naučte se podle videa báječné těsto na pizzu. Tato domácí je naprosto dokonalá
Přečtěte si Zobrazit více
Slavný italský salám mortadela se hodí do salátu i těstovin. Připravíte z něj ale také jemnou pomazánku neboli pěnu!
Pizza calzone aneb Pizza kapsy: Slavnou italskou specialitu můžeme naplnit mletým masem, šunkou i zeleninou
Pizza z automatu dobývá Česko. Italskou klasiku dokáže stroj připravit skoro stejně dobře jako některé restaurace