Strouhaný jablečný koláč je krásně vláčný a má výbornou voňavou náplň. Křehké těsto nechte vychladit a pracujte s ním rychle
22. 1. 2025 Vaření
Strouhaný jablečný koláč na plech má spoustu variant. Je ideální jako zákusek ke kávě či k čaji. Upéct ho podle osvědčeného návodu je snadné a případná návštěva se bude ptát po receptu.
Strouhaný jablečný koláč na plech
Strouhaný jablečný koláč patří mezi stálice české kuchyně. Jeho křehké těsto a šťavnatá náplň plná voňavých jablek s nádechem skořice ho činí neodolatelným. Připravit tuto dobrotu není složité. Aby byl výsledek skvělý, je třeba věnovat pozornost několika detailům.
Tento koláč je výborný díky křehkému těstu, které je jemné a chuťově bohaté. A díky strouhaným jablkům, cukru, skořici a pudinkovému prášku vznikne výborná šťavnatá náplň, která krásně voní. Jednoduchý moučník korunuje nastrouhaná druhá část těsta. Vypadá zajímavě a navíc krásně křupe.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor při přípravě strouhaného jablečného koláče
Aby se s těstem dobře pracovalo, vyplatí se ho dát na půl hodiny do lednice, kde se zpevní. Při válení těsta je dobré pracovat na lehce pomoučeném povrchu nebo těsto rovnou vmačkat na plech.
Protože jablka při strouhání pustí šťávu, je třeba ji slít, aby náplň nebyla příliš mokrá. Přebytečná tekutina by mohla těsto podmáčet a koláč by se špatně pekl.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak na strouhaný jablečný koláč
Na plech a o velikosti 36 x 30,5 x 4 cm budete potřebovat: 1 kg polohrubé mouky, 4 lžíce cukru moučka, 3 kypřící prášky do pečiva, 3 vejce, 14 lžic mléka, 500 g Hery, kůru z 1 citronu a šťávu z 1/2 citronu. Na náplň: 7 větších jablek, 2 vanilkové pudinky v prášku, cukr moučku (dle chuti) a mletou skořici (dle chuti).
Jak na to? Heru nechte přizpůsobit pokojové teplotě. Do větší mísy nasypte mouku, cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte vejce, lehce ohřáté mléko, Heru pokojové teploty nakrájenou na silnější plátky a šťávu z citronu. Vypracujte hladké těsto, které rozdělte na dvě poloviny a zabalte do potravinářské fólie. Dejte ho na půl hodiny odležet do lednice.
Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Pocukrujte dle chuti, přidejte skořici, pudinky a promíchejte. Přebytečnou šťávu vylijte stranou do hrníčku a můžete si ji vypít.
Plech vymažte olejem. První polovinu těsta vyválejte na velikost plechu a přeneste. Pokud se těsto špatně válí, natrhejte ho na kousky a vmačkejte po celém obvodu plechu a nakonec vyplňte dno.
Může se stát, že je těsto víc lepivé. Aby se s ním lépe pracovalo, stačí občas pocukrovat ruce. Pokud na zaplnění plechu kousek těsta schází, použijte těsto z druhé poloviny. Na takto připravený plech s těstem rovnoměrně rozprostřete jablka. Jako poslední vrstvu nastrouhejte nahrubo druhou polovinu těsta. Pečte na horní-spodní ohřev při teplotě 170 °C asi 60 minut. Vychladlý strouhaný jablečný koláč nakrájejte.
Náš tip: S jablky si můžete přichystat třeba řezy podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na jablečný páj jako z amerického filmu? Díky jednoduchým sezónním koláčům budete za hvězdu
Co s okoralými jablíčky? Využijeme je na parádní nepečený dort, uděláme z nich kompot a ze slupek uvaříme voňavý čaj
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Přečtěte si Zobrazit více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Frankfurtská polévka: Polévku plnou chutí si připravte podle jednoduchého receptu s kvalitními párky a dochuťte ji libečkem
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak udělat to nejlepší křehké těsto? Máslo musí být studené a příprava svižná