Frankfurtská polévka: Polévku plnou chutí si připravte podle jednoduchého receptu s kvalitními párky a dochuťte ji libečkem
22. 1. 2025 Vaření
Vydatná svačinová polévka dřív bývala na jídelníčku většiny bufetů, ale i školních a závodních jídelen. Název má podle frankfurtských párků, pro které je typický velký podíl masa. Sytá frankfurtská polévka se může servírovat s pečivem i jako hlavní chod.
Nejlepší frankfurtská polévka
Frankfurtská polévka je klasickým pokrmem, který zahřeje tělo i duši. Její výrazná chuť a jednoduchá příprava ji činí oblíbenou součástí české kuchyně.
Jde o hustou polévku, jejímž základem jsou brambory, cibule, mletá sladká paprika a frankfurtské párky, které jí dodávají typickou vůni i chuť a dodaly i polévce název.
Její příprava je jednoduchá, výsledkem bývá syté a lahodné jídlo. Můžeme si ji dát jako hlavní chod nebo jako vydatnou svačinu, patří totiž mezi přesnídávkové polévky, tedy syté. Často se podává s chlebem či jiným pečivem. Nejlépe chutná mírně odleželá.
Mohlo by vás zajímat
Jaké párky do frankfurtské polévky
Frankfurtské párky jsou typické pro vysoký podíl masa a jsou považovány za ty nejstarší. Podobné jsou i vídeňské párky, které také můžeme využít do této polévky. Můžeme zvolit ale také úplně jiné, jen by bylo dobré, kdyby obsahovaly vysoký podíl masa.
Co nesmí chybět ve frankfurtské polévce
Pro chuť se vyplatí připravit polévku na sádle. Co dodá polévce skvělé aroma, je vývar ideálně z kostí (hovězí či kuřecí, pro jemnou polévku se hodí i zeleninový). Kromě zmíněných párků patří do polévky i brambory, česnek, cibule a koření. Na ochucení využíváme hlavně sušenou majoránku (hodí se i libeček), mletou papriku, nakonec také sůl a pepř dle chuti.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…
Jak na frankfurtskou polévku
Na frankfurtskou polévku potřebujete: 3 tenké párky, 4 brambory, 1 cibuli, 1 l vývaru, 1 lžíci sladké papriky, 100 ml mléka, 100 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, sádlo (nebo olej), sůl, mletý pepř a libeček (možno vynechat).
Jak na to? Na sádle nebo oleji osmažte najemno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět, přidejte párky nakrájené na kolečka a orestujte je. Odstavte ze zdroje tepla, posypte paprikou, moukou a promíchejte.
Frankfurtskou polévku vraťte zpět na zdroj tepla, zalijte vývarem, důkladně rozmíchejte a cca 10 minut provařte. Pak přidejte oloupané na kostičky nakrájené brambory, osolte je a opepřete a vařte do změknutí brambor. Ke konci přilijte mléko a smetanu a nechte chvilku ještě probublat. Podle potřeby dochuťte. Nakonec polévku můžete posypat nasekaným voňavým libečkem.
Náš tip: Připravte si frankfurtskou polévku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonalou galaretku? Tradiční želatinový dezert má mnoho variant
Frankfurtská polévka s fazolemi: Důležitý je kvalitní párek a díky fazolím bude tradiční přesnídávková polévka ještě vydatnější
Domácí štramberské uši chutnají jako ty opravdové. Specialitu s chutí a vůní perníku snadno zvládne udělat každý