Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štýrské smažené kuře jako rakouská delikatesa: Šťavnaté maso marinované v jogurtu je nejlepší s bramborovým salátem
Zdroj: Wikimedia Commons, Von Christian Michelides, CC BY-SA 4.0

Smažené kuře je nejznámější jídlo jistého americké řetězce rychlého občerstvení, který se na ně přímo specializuje. Podobnou specialitu však mají i u našich nejbližších sousedů – v Rakousku. Štýrské smažené kuře neboli Steirisches Backhendl je ve Štýrsku tradičním pokrmem, který podávají v mnoha restauracích.

Řízky telecí i kuřecí

Ze Štýrska to k nám sice není úplně nejblíž, neboť tato spolková země leží až na jihovýchodě Rakouska, téměř u hranic se Slovinskem. Nicméně jejich smažené kuře má určitě potenciál stát se i nás (v zemi, kde smažená jídla milujeme) oblíbeným pokrmem.

Jde vlastně o variaci na řízky, která se trochu odlišuje od nejslavnějšího z rakouských řízků – vídeňského. Nejvíc tím, že se na rozdíl od něj nepřipravuje z telecího masa rozklepaného na tak tenoučký plátek, aby byl natolik velký, že zakryje celý talíř.

Národní pokrm Štýrska

To ve Štýrsku se smaží větší kousky kuřecího masa. Odtud vychází i název Steirisches Backhendl. Backhendl je totiž výraz pro smažené kuře (hendl znamená slepice nebo kuře) – oblíbenou specialitu vídeňských tradičních hospod, která má podobu smažených kousků kuřecího masa.

Vídeňská verze smaženého kuřete má kořeny až v 18. století, oblíbená byla hlavně v období biedermeieru. I když i dnes backhendl ve Vídni seženete, víc je populární ve Štýrsku, a to dokonce natolik, že je považován za štýrský národní pokrm

Backhendl neboli smažené kuře

Na specialitu se využívá většinou celé kuře, které se potře citronovou šťávou, případně se přidá koření, poté se maso naporcuje na kousky, ty se obalí v mouce namočí do vajíčka, následně obalí ve strouhance a usmaží dozlatova a dokřupava.

Původně se dokonce backhendl připravoval z celého vykostěného kuřete a tradičně se podával společně se smaženými vnitřnostmi – kuřecími játry a srdcem.

Smažené kousky kuřete

Dnes se v původní podobě objevuje jen zřídka, spíš se podávají jednotlivé kousky kuřete a každý si vybere, na co má chuť. Někdo tak upřednostní šťavnatá stehna, další křupavá křídla nebo jiný jemné maso z prsou. Smažené kuře se podává se ozdobené plátky citronu.

Jako příloha se k němu obvykle podává lehký vídeňský bramborový salát bez majonézy, petrželové brambory nebo salát z polníčku. Kuře se ovšem někdy podává i v salátu – u štýrského kuřecího salátu se jen kuře krájí na menší kousky. Jde pak o lehkou letní verzí populárního jídla. Pokud se kuře podává se salátem, jeho složkou bývá dýňový olej, další štýrská specialita.

Štýrské smažené kuře s bramborovým salátem

Chcete-li si připravit štýrské smažené kuře s tradiční přílohou – tedy bramborovým salátem, pusťte se do toho třeba podle následujícího originálního receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 kuře z volného chovu, 500 g bílého přírodního jogurtu, 2 lžíce nasekané petrželky, 2 bobkové listy, citronovou šťávu (čerstvou), sůl, pepř, 100 g mouky, 2 vejce (prošlehaná), 150 g strouhanky, máslo nebo olej na smažení. Na salát si připravte: 700 g salátových brambor, 2 červené cibule, 1 malý stroužek česneku, 1 lžičku hořčice, 125 ml horkého kuřecí vývaru, 3 lžíce bílého vinného octa, 5 lžic hroznového oleje (lze nahradit slunečnicovým), 2 polníčky, 1 lžíci pažitky. 

  1. Kuře rozdělte na prsní řízky, filety, stehna, paličky a křídla. Ze stehen stáhněte kůži a odstraňte kosti. Prsní řízky rozřízněte šikmo na poloviny.
  2. Všechny kousky kuřete naložte do mísy s jogurtem, petrželkou a bobkovým listem. Mísu pečlivě zakryjte potravinovou fólií a maso marinujte v lednici nejméně 20 hodin.
  3. Na salát uvařte brambory, oloupejte je a nakrájejte na plátky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na proužky. Oloupejte a rozdrťte stroužek česneku a smíchejte ho s hořčicí, vývarem, octem a olejem. Podle chuti okořeňte a asi tři lžíce marinády si nechte stranou na polníček. Plátky brambor a cibule přelijte marinádou a volně promíchejte.
  4. Kousky kuřete vyjměte z marinády a nechte okapat. Pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Obalte v mouce, namočte v rozšlehaných vejcích a obalte ve strouhance.
  5. Kuřecí kousky smažte v dostatečném množství rozehřátého másla nebo oleje dozlatova a nechte okapat na kuchyňské utěrce.
  6. Polníček omyjte a přelijte marinádou a podávejte na talíři společně s bramborovým salátem. Na něj položte kousky smaženého kuřete a posypejte pažitkou.

Náš tip: Tento salát je variací na vídeňský bramborový salát, který je vynikající i s pečeným pstruhem. Připravit si jej můžete podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Steirische-spezialitaeten.at: Steirisches Backhendl
Tasteatlas.com: Backhendl
Wikipedia.org: Steirisches Backhendl

Recepty k tomuto článku