Laďka Něrgešová ukázala, jak na nejlepší bábovku: Jde o zlatý fond mého pečení, chlubí se známá moderátorka
21. 1. 2025 V kuchyni s VIP
Bábovka patří mezi nejtradičnější moučník českých domácností. Ačkoliv se jde o na přípravu jednoduchou záležitost, potěší pokaždé, když vám ji někdo nabídne. Existuje totiž nepřeberné množství receptů, které pokaždé překvapí a ujistí, že bábovka patří mezi poklady naší kuchyně. Své o tom ví i Laďka Něrgešová, která na tu svou nedá dopustit.
Jaké těsto, taková bábovka
Jednou z největších předností bábovky je její rozmanitost. Základní recepty se sice opírají o několik klíčových ingrediencí - mouku, vejce, cukr, máslo a mléko, ale právě s těstem si kuchaři a kuchařky mohou doslova vyhrát.
Jaké druhy těsta bábovky můžeme najít?
- Klasická třená bábovka
Jedna z nejoblíbenějších variant. Hutnější těsto, které kombinuje máslo, případně jiný tuk, cukr, vejce a mouku, je vláčné a často obohacené o kakao, díky němuž vzniká charakteristická „dvoubarevná“, chcete-li mramorová bábovka. Někdo přidává rozinky, jiný mandle, ořechy nebo kandované ovoce. - Šlehačková bábovka
Pokud chcete velmi jemnou bábovku, zkuste šlehačkové těsto. Přidáním smetany ke šlehání do těsta získáte vláčnou strukturu a vynikající chuť. - Piškotová bábovka
Oblíbená variace lehkého těsta, do kterého se při přípravě vyšlehají vaječné bílky, což piškotové bábovce zajistí lehkost. - Kynutá bábovka
Historicky patří kynutá bábovka mezi ty nejtradičnější. Tyto bábovky jsou nadýchané, ale na přípravu pracnější a vyžadují trochu cviku. - Bezlepkové a veganské bábovky
I tradiční bábovka se dá přizpůsobit moderním trendům. Bezlepkovou variantu lze upéct například z mandlové nebo rýžové mouky, a veganské bábovky si skvěle vystačí s rostlinnými alternativami másla, mléka a vajec.
Mohlo by vás zajímat
Triky pro dokonalou bábovku
Bábovka je možná jednoduchá na přípravu, ale každý, kdo ji někdy pekl, ví, že má svá tajemství. Zde je pár tipů, jak na ni:
Kvalitní forma je základ: Formy na bábovky dnes najdete v mnoha tvarech i materiálech – keramické, silikonové, kovové. Každá má své kouzlo, ale důležité je ji dobře vymazat a vysypat, aby bábovka šla krásně vyklopit.
Poctivé šlehání: U třené bábovky si dejte záležet na důkladném prošlehání másla s cukrem a následném vmíchání vajec. Čím více vzduchu do těsta dostanete, tím nadýchanější výsledek máte.
Nevynechávejte špetku soli: I sladká bábovka potřebuje trošku soli, která zvýrazní chuť.
Nejlepší kousek
Speciální recept na bábovku má i Laďka Něrgešová. Ta se svým pečeným „zázrakem“ nadchla i Honzu Dědka v jeho pořadu 7 pádů, kam sladký dárek přinesla. Na sociálních sítích se nyní moderátorka pořadů Farmář hledá ženu či Showtime pochlubila, jak svou bábovku připravuje. „Tohle je zlatý fond mého pečení,“ popsala Něrgešová.
Bábovka podle Laďky Něrgešové
Na bábovku podle receptu populární moderátorky budete potřebovat: 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 6 vajec, 250 ml smetany, vanilkový cukr, 370 g polohrubé mouky, kypřící prášek, nasekané ořechy (vlašské nebo pekanové), nasekanou čokoládu (vaši oblíbenou) a kakao. Na vysypaní formy: olej a hrubou mouku.
Jak na to?
- Do mísy dejte změklé máslo a moučkový cukr a ušlehejte je do pěny.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky postupně zašlehejte metlou do máslovo-cukrové pěny, bílky dejte do druhé misky. Poté postupně do pěny přidávejte smetanu a také zašlehávejte metlou.
- Do misky s bílky nasypte vanilkový cukr a vyšlehejte sníh.
- Do máslové hmoty přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a vše pečlivě promíchejte.
- Nasekejte ořechy a čokoládu.
- Do vzniklého těsta opatrně přimíchejte sníh.
- Formu vystříkejte olejem a vysypte moukou. Přidejte první vrstvu těsta (zhruba třetinu), nasypte polovinu ořechů, dejte druhou vrstvu těsta, nasypte čokoládu a zbytek ořechů.
- Do zbytku těsta nasypte kakao, smíchejte a dejte do formy. Lehce s ní klepněte a vložte ji do trouby, předehřáté na 170 stupňů. Pečte 55-60 minut, vyzkoušejte špejlí.
- Bábovku vyklopte 15-20 minut po vytažení z trouby. Jakmile vychladne, posypte ji moučkovým cukrem a servírujte.
Rada Laďky Něrgešové
- Na vymazání formy použijte olej ve spreji místo másla, to se totiž připaluje.
Náš tip: Vyzkoušejte i náš video recept na bábovku s větrníkovou příchutí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehačková bábovka s bílou čokoládou a opilými rozinkami. Poradíme, jak mít těsto zcela hladké a bez hrudek
Výtečná jablečná bábovka: Krásně vláčný a šťavnatý moučník jde dobře vyklopit díky důkladné přípravě formy
Kávové řezy jsou vynikajícím moučníkem nejen ke kávě. Využijte silnou kávu bez lógru a nechte rozetřený krém vychladit