Retro okénko: Máslové Bebe sušenky se vyrábějí již od 50. let minulého století a dodnes se používají do mnoha dezertů
21. 1. 2025 Historie a zajímavosti
Sušenky BeBe jsou dnes moderní snídaňovou dobrotou, bez níž nemůže začít den a jsou k dostání v různých tvarech a příchutích. Pamatujete si ale doby, kdy se prodávaly jen ty obdélníkové, které byly a stále jsou základem mnoha retro dezertů? A některým dokonce propůjčily i název, třeba takové BeBe střeše.
Sladkosti od pana Fiedora
BeBe patří již léta k našim nejoblíbenějším sušenkám. Spojujeme si je se značkou Opavia, stejně jako většinu našich dalších vyhlášených sušenek a oplatek.
Její historie sahá až do roku 1840, kdy Kaspar Melhior Baltasar Fiedor se svou ženou založil v Opavě rodinnou firmu Fiedor na pečení oplatek, která byla předchůdkyní dnešního závodu Opavie. Ten svůj název získal ovšem až v 50. letech.
Mohlo by vás zajímat
Deli z Lovosic
Slavná BeBečka však do světa již od počátku putovala z výrobních linek v závodě v Lovosicích, který byl znám jako Deli. Dnes si tento název spojujeme hlavně s oblíbenými čokoládovými tyčinkami (ty se tu ale nikdy nevyráběly, jen si půjčily název), původně šlo ale o značku továrny rodiny Tschinkelových v Lovosicích vyrábějící čokoládu a další cukrovinky.
Tato značka sice zřejmě existovala již dříve, nicméně byla registrována až roku 1906 a od roku 1926 byla hlavní prodejní značkou továrny. I když se její původ nikde neuvádí, usuzuje se, že zřejmě vychází ze slova Delikatesse, jež znamená jemná chuť nebo lahůdka. Za války se pak značka Deli začala používat nejen pro místní výrobky, ale jako název pro celou továrnu.
Trvanlivé pečivo z Lovosic
Po válce se z původně rodinného podniku stal národní podnik DELI Lovosice a čokoládovna se proměnila na závod na výrobu trvanlivého pečiva, který spadal pod Čokoládovny Praha a byl ve své době největším výrobcem trvanlivého pečiva u nás. Odsud pocházely různé druhy sušenek a oplatek mnoha příchutí. Závod se pak nejvíc proslavil roku 1957 tím, že tu začali vyrábět dodnes oblíbené sušenky BeBe.
Máslové sušenky z ciziny
Pokud by vás zajímalo, kde se vzal jejich název, není to úplně ověřené, usuzuje se však, že jde zřejmě o zkratku anglického spojení Butter Biscuits, jež označuje máslové sušenky. S názvem tehdy přišel místní technolog pan Hnátek a pojmenování se ujalo natolik, že existuje dodnes. Na původní obalech však byl název uváděn ve znění BeBe Biscuits.
Předobrazem "bébéček" byly pravděpodobně podobné zahraniční sušenky, které se prodávají pod názvem Butter Biscuits nebo Butter Keks. Takové se prodávají v různých zemích a tvarem připomínají naše BeBe sušenky.
Zajímavostí je, že podobné sušenky se prodávají i v Polsku od společnosti Jutrzenka a rovněž se jim i tam říká BeBe. Dnes můžete vybírat například mezi mléčnými, jemnými, cereálními či kakaovými, ale dříve se prodávaly jen v jedné verzi s červeným obalem.
BeBe nejen do dezertů
BeBe se často používaly a stále používají pro přípravu různých dezertů. Úplně nejjednodušší verzí, bylo slepit je nějakým krémem. „My jsme z nich dělali takové „dortíky" - slepovaly se našikmo krémem,“ Vzpomíná uživatelka Marcela ve skupině Retro aneb vzpomínky na časy před rokem 1989. Kromě toho se z nich dělaly i oblíbené nepečené dezerty, jako byla Bebe roláda nebo střecha.
Sušenky však bývaly i oblíbenou svačinkou ke kávě či čaji. Ostatně k tomu nabádala i dobová reklama: „Cítíte se unaveni? Dejte si šálek dobrého čaje nebo černé kávy a snězte pár máslových sušenek. Uvidíte, že i ta nejlepší káva vám bude chutnat ještě více a za chvíli nebude po únavě ani památka.“ Sušenky zkrátka byly lékem nejen na mlsný jazýček.
Náš tip: Jedním z oblíbených moučníků z BeBe sušenek byly i tato BeBe střecha, kterou si můžete udělat podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Regiony.rozhlas.cz: Sladká historie značky Deli. Cukrovinky z Lovosic mířily do světa už za první republiky
Wikipedia.org: Deli (značka), Opavia
Pettrov, M.: Retro. Co bylo (a nebylo za reálného socialismu)
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek upekl luxusní máslové sušenky: Základem je vanilka a dobře zpracované těsto, říká cukrář
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pizza šneky jsou chuťovkou, kterou rychle připravíte z listového těsta. Provoňte je oreganem či rozmarýnem
Přečtěte si Zobrazit více
Řezy z BeBe sušenek: Několik hodin v ledničce jim dodá vláčnost, nepečený dezert vypadá luxusně, přitom je snadný a rychlý
Retro okénko: Legendární tyčinka Deli stála kdysi jen 2,40 Kčs a v době svého vzniku byla unikátem
Retro okénko: Pěkně vykutálené oplatky Fidorky dřív stály kolem 2 Kčs. Pochutnáváme si na nich již sto let