Internet válcuje burger z květáku a cizrny: Díky hořčicí, protlaku a jedné surovině navíc chutná skoro jako masový
21. 1. 2025 Vaření
Pokud jste si doteď mysleli, že burger musí být jen o mase, připravte se na příjemné překvapení. Zeleninové varianty jsou čím dál populárnější variantou, která nejen že skvěle chutná, ale také potěší vaše tělo i chuťové buňky. Například kombinace květáku a cizrny chutná perfektně. A zřejmě proto je to teď na sociálních sítích velký hit.
Po jaké zelenině sáhnout
Ať už jste vegetarián, veganský nadšenec, nebo prostě jen hledáte nové chutě, zeleninové burgery jsou ideální volbou. A jakou zeleninu použít jako základ pro chutný pokrm? Fantazii se meze nekladou. Zkuste třeba využít cizrnu nebo fazole, stačí je rozmačkat, ochutit oblíbeným kořením a přidat trochu ovesných vloček nebo mouky na zpevnění.
Další zajímavou variantou je červená řepa, která nejen krásně vypadá díky své výrazné barvě, ale také skvěle chutná. V kombinaci s mrkví, ovesnými vločkami a trochou česneku vykouzlí jídlo, kterému neodoláte.
Pokud máte rádi jemně nasládlou chuť, zkuste batáty. Stačí je upéct, rozmačkat a smíchat s trochou kukuřičné mouky a koření. Pro milovníky šťavnatých a výrazných chutí se doporučují houby, třeba žampiony nebo hlíva ústřičná. Stačí k nim přidat špetku tymiánu a česneku, a vytvoříte burger s neodolatelnou umami chutí.
Mohlo by vás zajímat
Něco „dovnitř“
Skvělý burger ovšem musí doplnit i vhodné dochucení. Pokud si chcete svůj „výtvor“ opravdu vychutnat, zkuste ho ozvláštnit čerstvými listy rukoly nebo špenátu. Jemná hořkost rukoly skvěle vyvažuje sladší suroviny, jako jsou batáty nebo řepa. Další neodolatelnou přísadou je karamelizovaná cibule – sladká a výrazná, která váš burger posune na úplně jinou úroveň.
Přidejte pár plátků avokáda, které dodají luxusní krémovou texturu, nebo sáhněte po nakládaných okurkách či cibulce, pokud máte rádi spíš trochu kyselosti. Jestli neodoláte pikantním chutím, zkuste nakládané červené zelí, doplněné skořicí a trochou chilli.
Omáčka jako finální tečka
Všichni milovníci burgerů, ať už těch masových, nebo zeleninových se shodnou, že velmi podstatným elementem je omáčka, kterou ve výsledku pokrm dochutíte. Na zeleninový burger se skvěle hodí třeba veganská majonéza. Stačí vám rostlinné mléko, olej, hořčice a citronová šťáva. Výsledek vás opravdu mile překvapí. Připravit se dá také z nálevu, který vám zbyde v plechovce po nakládané cizrně.
Pokud máte rádi avokádo, pak neodoláte dipu z této zeleniny. Rozmačkejte avokádo, přidejte špetku soli, limetkovou šťávu, nasekaný koriandr a je hotovo. Pro milovníky trochu ostřejších chutí je tu pikantní hummus, který snadno vykouzlíte, když do klasického hummusu přidáte chilli nebo špetku uzené papriky. Pokud preferujete něco svěžího, zkuste jogurtový dip s česnekem a bylinkami. Použijte neslazený bílý jogurt, trochu česneku, petrželku, kopr a je to.
Recept z Instagramu
Lákavě vypadající recept na zeleninový burger nabídla na Instagramu dvojice, která si říká veganer.wandel. Jako zeleninu si vybrala u nás populární květák, který doplnila cizrnou a pár dalšími ingrediencemi. A právě ty ingredience navíc udělaly z na první pohled nudného jídla burger podobný masovému.
Jak se dělá i jak chutná, to jsme sami vyzkoušeli.
Burger z květáku a cizrny
Přinášíme vám tedy jak originální recept, tak naše zkušenosti.
Na přípravubezmasého burgeru budete potřebovat: 1 střední květák, 250 g cizrny, 340 g ovesných vloček, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžíci soli, 1 lžíci kmínu a 1 lžíci agávového sirupu (nepoužili jsme a ničemu to nevadilo). Na obalení: 100 g kukuřičné mouky, 200 ml veganské smetany, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce rajčatového protlaku a rozdrcené kukuřičné lupínky. Na kompletaci: hamburgerové housky, veganskou majonézu, kyselé okurky, ledový salát a chilli omáčku (pokud máte rádi pálivé).
Jak na to?
- Květák uvařte doměkka, poté ho vložte do mísy a rozmačkejte ho, společně s cizrnou na kaši. (Tento krok byl hůře proveditelný, proto jsme si pomohli tyčovým mixérem). Přidejte vločky, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci protlaku, sůl kmín a sirup. Rukama zpracujte těsto, které nechejte 15 minut odpočívat.
- Mezitím si v další míse smíchejte suroviny na obalení, tedy veganskou smetanu, 2 lžíce hořčice a 2 lžíce protlaku. Do třetí misky si připravte rozdrcené kukuřičné lupínky. (Na obalení jsme použili rozšlehané vejce a kukuřičnou strouhanku s lupínky).
- Z těsta vytvarujte 6 placek (každá o hmotnosti zhruba 180 g). (Nám z těsta vyšlo více než 10 placek).
- Placky postupně obalte z obou stran v mouce, pak ve smetanové směsi a nakonec v kukuřičných lupíncích.
- Na pánvi si nechte rozehřát tuk a poté na něm smažte burgery dozlatova z obou stran.
- Při servírování potřete zlehka opečenou hamburgerovou housku majonézou, nasypte na nudličky nakrájený ledový salát, položte burger, na něj naskládejte na kolečka nakrájenou okurku, pokapejte chilli omáčkou a přiklopte druhou částí housky (tu předtím potřete majonézou a posypte ledovým salátem).
Naše zkušenosti souhrnně: Z receptu jsme pouze vycházeli, ale nevážili jsme suroviny. Na přípravu jsme použili 1 květák, 1 plechovku cizrny, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci rajského protlaku, sůl a trochu teriyaki omáčky. Vařený květák jsme po vychladnutí rozmačkali, ale nešlo to dohromady s cizrnou moc dohladka, proto jsme pak pak použili tyčový mixér.
Vzniklou směs jsme dochutili hořčicí, protlakem, solí a teriyaki omáčkou. V tu chvíli dostala směs narůžovělou barvu a chutí připomínala kuřecí nugety. Teriyaki omáčka podle nás chuti dost prospěla. Přidali jsme ovesné vločky (odhadem, asi 10 lžic) a nechali nasáknout. Směs ale pořád nedržela moc pohromadě, a to ani po přidání většího množství vloček, takže jsme nakonec použili i vajíčko a trochu kukuřičné strouhanky.
Pokud budete postupovat "od oka", jako my, nechte směs vždy nabobtnat aspoň 20 minut. Jen tak zjistíte, zda už je nebo není dost hustá. Každopádně musí být tak hustá, aby z ní šly tvarovat karbanátky. Ale zase ne moc hustá, abyste nakonec neusmažili tvrdou placku.
Karbanátky jsme obalovali v kukuřičné strouhance, pak v rozšlehaném vejci a nakonec zase ve strouhance. Smažili jsme několik minut z každé strany.
K podávání jsme zvolili vařené brambory.
A jak nám burgery chutnaly? Skutečně lehce připomínají masové, chuť je ovšem daleko méně výrazná, připomíná spíše drůbeží maso. Protlak i teriyaki omáčka všechno o dost pozvednou.
Za zkoušku tenhle recept určitě stojí, zejména pro vegetariány, ale i jen tak pro zpestření.
Na náš pokus se můžete podívat v galerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit klasický hamburger z hovězího masa.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Guláš pro vídeňské kočí: Fiaker guláš obsahuje kromě masa i klobásku, vajíčko a kyselou okurku, nejlepší je s knedlíkem
Třepané okurky: Rychlou verzi nakládaček připravíte snadno, nejdůležitější je okurky ve sklenici často protřepávat
Domácí veganská majonéza z nálevu z cizrny: Je neskutečně jemná, snadná na přípravu a zcela bez vajec
Přečtěte si Zobrazit více
Kávové řezy jsou vynikajícím moučníkem nejen ke kávě. Využijte silnou kávu bez lógru a nechte rozetřený krém vychladit
7 tipů, jak zařadit vločky do stravy a zlepšit si tak zažívání: Výtečné karbanátky, bramboráky i koláče si zamilují malí i velcí
Jak na camping salát, který nadchl Jana Krause: Těhotnej kuchař prozradil, v čem je kouzlo jeho receptu