Banánky v čokoládě z mrazáku podle Terezy z Peče celá země: Jednoduchý recept zvládne každý, výsledek je lepší než originál
23. 1. 2025 Vaření
Banánky v čokoládě jsou oblíbenou sladkostí, která se těší oblibě napříč generacemi. Tyto lahodné cukrovinky, které kombinují ovocnou náplň s čokoládovou polevou si snadno připravíte i doma, dokonce v ještě lepší verzi, než nabízí obchody. Jak si takovou dobrotu připravit, poradila Tereza Olbrichtová, finalistka třetí řady Peče celá země.
Klasika, která nestárne
Počátek těchto sladkých dobrot sahá až do první poloviny 20. století, kdy se začaly objevovat první pokusy napodobit chuť exotických banánů, tehdy ještě luxusního zboží, který by banány připomínal chutí i tvarem. Na světě tak byly první verze banánků v čokoládě. Jak uvádí jejich výrobce, společnost Orion, jsou na trhu již 90 let v téměř nezměněné receptuře
To však neznamená, že by se vývoj této oblíbené cukrovinky zastavil. Želé, které je vyráběno mimo jiné z cukru, glukózového sirupu, škrobu, želatiny nebo pektinu, a samozřejmě z přidaného banánového aroma, postupem času získalo i své „nástupce“. Do čokolády tak byly zality i meruňky či višně. Navíc se objevila i verze banánků s polevou z bílé čokolády.
Mohlo by vás zajímat
Domácí lepší než z obchodu
Stejně jako většina průmyslově vyráběných cukrovinek se ovšem dá i banánek v čokoládě připravit v upravené verzi i v domácích podmínkách. Důkazem je recept Terezy Olbrichtové, který zveřejnila na svém instagramovém profilu. Jak finalistka populární soutěže Peče celá země říká, domácí variantu můžete mlsat bez výčitek.
„Cukrovinky v obchodě popravdě moc nekupuji. Většinou jsou na mě hodně sladké a upřímně - na složení je lepší nekoukat, proto jsem ráda, když si můžu vyrobit snadnou a podstatně zdravější alternativu,“ sdělila Tereza webu Toprecepty.cz.
„Nicméně moje holčičky milují třeba Brumíky a přiznávám, někdy je raději koupím, než abych pekla, i když na ně mám krásnou formu,“ směje se sympatická máma od dvou dcer. „A já? Občas neodolám a koupím si tyčinku Flint, miluju kokos a bílou čokoládu," dodává.
Jaké banány použít
Ve svém receptu Tereza používá formu, která vytváří perfektní kolečka, ale není třeba si kvůli banánkům opatřovat stejnou. „Můžete použít libovolnou silikonovou formu s tvary o šířce kolem 4 cm a výšce alespoň 1,5 cm. Perfektní jsou i klasické silikonové košíčky na muffiny, jsou ještě malinko širší, takže se s nimi dělá dokonce trochu lépe,“ vysvětlila Tereza.
Co se týká výběru banánů, dává šikovná pekařka jasnou radu. „Raději volím ty lehce tvrdší, lépe se s nimi pracuje. Zralejší doporučuji raději do banánového chlebíčku,“ říká Tereza pro Toprecepty.cz.
Banánky v čokoládě
Na přípravu oblíbené sladkosti v netradiční verzi budete potřebovat: 200 g čokolády 70%, 35 g kokosového oleje, 80 g arašídového másla a 1 větší banán.
Jak na to?
- Olej s čokoládou rozpustíme na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a 2/3 nalejeme do zdobícího sáčku. Ustřihneme špičku a čokoládu rozdělíme do patnácti formiček.
- Do čokolády vmáčkneme kolečko banánu a na něj opět ideálně pomocí zdobícího sáčku nastříkáme arašídové máslo (snažíme se, aby se arašídový krém neroztekl až do stran, ale spíše jen na banánek).
- Lehkým poklepáním vyženeme bublinky a formičky dáme na 20 minut do mrazáku.
- Následně zalijeme zbytkem rozpuštěné čokolády a vrátíme na jednu hodinu do mrazáku. Poté už jen banánky v čokoládě vyjmeme z forem.
- Uchováváme je v lednici, před konzumací necháme alespoň 15 minut povolit v pokojové teplotě.
Jak probíhala cesta Terezy soutěží Peče celá země zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete ze staršího ovoce připravit výborný banánový chlebíček.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kávové řezy jsou vynikajícím moučníkem nejen ke kávě. Využijte silnou kávu bez lógru a nechte rozetřený krém vychladit
Laďka Něrgešová ukázala, jak na nejlepší bábovku: Jde o zlatý fond mého pečení, chlubí se známá moderátorka
Banánky v čokoládě z mrazáku podle Terezy z Peče celá země: Jednoduchý recept zvládne každý, výsledek je lepší než originál