Jednoduchý cibulový salát je hit sociálních sítí. Nadchne pikantní kořeněnou chutí a ostrosti cibule se zbavíte jedním fíglem
22. 1. 2025 Vaření
Víte, že salát lze udělat i jen z obyčejné cibule? Přesně na ní jako na hlavní ingredienci je založen cibulový salát, který v poslední době připravuje spousta lidí na sociálních sítích. Chuť mu dodává speciální směs koření, jeho příprava je velmi snadná.
Oblíbená indická speciality
Cibulový salát, který se stal virálním (to znamená, že je populární díky sdílení na internetu) na Instagramu nebo TikToku, je původně indickou specialitou známou rovněž jako lacha pyaaz (slovo lacha znamená vrstvy a pyaaz cibule) nebo také masala pyaaz. Často se mu ale říká jednoduše jen indický cibulový salát.
Jde o specialitu oblíbenou v restauracích na severu Indie, často ho mají v nabídce tzv. dhabas, jak se označují jakési indické motoresty (podniky vybudované u silnic a dálnic nabízející tradiční indickou kuchyni, které jsou oblíbenou zastávkou řidičů).
Mohlo by vás zajímat
Pikantní směs koření
Pro salát je specifické, že hlavní surovinou na jeho přípravu je obyčejná cibule, k níž se přidá jen speciální aromatické indické koření, chilli papričky, citronová či limetková šťáva a nějaké zelené bylinky, které pokrm oživí. Hlavní chuť však pokrmu dodává speciální lehce pikantní směs koření zvaná chaat masala neboli čát masala.
Ta obsahuje nejen hřebíček, římský kmín, mátu, koriandr, chilli a zázvor, ale i poměrně exotické ingredience, jako jsou mangový prášek, semínka granátového jablka nebo černá sůl. Dá se však snadno sehnat i u nás, třeba v obchodech s indickými potravinami nebo na internetových obchodech (např. na Orientfood.cz).
Pokud byste nesehnali celou směs, můžete ji nahradit jen římským kmínem, mletým koriandrem a mangovým práškem amchur/amčur (ten seženete třeba na eshopu Kralovstvichuti.cz).
K indickým pokrmům i ke grilovanému masu
Cibulový salát je v indické kuchyni oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům, hlavně ke specialitám severoindické kuchyně. Podává se třeba k jídlům tandoori (tak se označují pokrmy připravené ve speciální hliněné peci), dále k rýžovým pokrmům biryani, k plackám roti či naan, hodí se ke curry nebo k luštěninovým jídlům známým jako dal.
Dá se však podávat i v rámci předkrmů nebo jako příloha ke klasickému pečenému či grilovanému masu nebo do sendvičů. Tento salát zkrátka dokáže báječně oživit jakýkoliv pokrm, s nímž ho budete servírovat, a doplnit jeho chuť.
Trik na úpravu cibule
Půvab salátu spočívá v křupavosti a svěží chuti syrové cibule, která se krásně snoubí s použitým kořením a citronovou šťávou. Salát je nejlepší z červené cibule, která vyniká svou příjemnou nasládlou chutí a výborně se hodí k úpravě zasyrova. Navíc se v salátu hezky barevně vyjímá. Případně lze použít i cibuli bílou nebo jemnější šalotku. Žlutá cibule do něj příliš vhodná není.
Při přípravě salátu je důležitý hlavně jeden krok, díky němuž cibule ztratí svou štiplavost a ostrost, a tím je její namočení do ledové vody předtím, než ji použijete do salátu. Díky namočení je pak cibule i chutnější, křehčí a vydrží déle svěží.
Recept na indický cibulový salát
Pokud máte cibuli v oblibě a salát vás zaujal, můžete jej vyzkoušet podle následujícího receptu. Jde navíc o vynikající možnost, jak upotřebit větší množství cibule, pokud se vám nashromáždila doma. Jeho předností je navíc jednoduchá a rychlá příprava, zvládnete jej zkrátka udělat za pár minut. Jak tedy na to?
Budete potřebovat: 2 středně velké cibule, 1 zelenou chilli papričku, 8-10 lístků čerstvého koriandru, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžičku chaat masaly, 1 lžičku červeného chilli nebo mleté papriky, ½ lžičky soli a 3 lžičky limetkové šťávy nebo citronové šťávy, pokud jí dáváte přednost.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo kolečka. Rukama pak cibuli promněte, aby vám vznikly jednotlivé kroužky. Zelené chilli papričky nakrájejte na plátky. Listy koriandru nasekejte.
- Cibuli dejte do mísy s velmi studenou vodou (můžete do ní přidat i pár kostek ledu) a nechte asi 10 minut odmočit. Pak ji vyjměte a osušte.
- Cibuli, zelené chilli papričky a lístky koriandru dejte do mísy. Přidejte koření a jemně promíchejte. Nakonec vmíchejte limetkovou šťávu a dobře promíchejte.
- Cibulový salát je možné jíst ihned, ještě lepší však je, když ho necháte 10-15 minut odpočinout (nejlépe v lednici). To umožní cibuli nasáknout všechny krásné chutě koření a limetkové šťávy. Pokud nemáte rádi koriandr, můžete místo něj použít jiné bylinky, třeba pažitku.
Náš tip: Cibuli můžete využít i pro přípravu těchto vynikajících cibulových kroužků podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Indianhealthyrecipes.com: Onion salad recipe (Laccha Pyaaz)
Mygoodfoodworld.com: Indian onion salad (laccha pyaaz) recipe
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Avokádové toasty: Jak na hit Instagramu a hipsterských bister? Chlebu prospěje jeden malý trik!
Cibule dává salátům tu správnou chuť. Jak zmírnit její štiplavost a jaké odrůdy jsou do salátů nejvhodnější
Jak spařit cibuli a proč? Prodloužíte tím trvanlivost některých pokrmů