Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prdelačka z jelita: Chutná jak opravdová zabijačková polévka, přitom stačí přidat jen vývar a pár ingrediencí
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Česká zabijačková polévka zvaná lidově prdelačka je jedním z výborných jídel masopustu. Nemusíte ale kvůli tomu organizovat zabijačku. Připravit výbornou prdelačku můžete i z jelita.

Prdelačka z jelita

České zabijačkové polévce se lidově říká prdelačka. O této tradiční polévce se mluví i jako o černé, trdelačce nebo terlouvce. Můžeme se setkat i s pojmenováním bouřka, a to podle toho, jaký vliv může mít na naše trávicí ústrojí. Polévka je sytá a snadná na přípravu. Oblíbená je hlavně v období zabijaček a dodává energii i v těch nejchladnějších dnech.

Prdelačka je skvělým příkladem toho, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit chutné a vydatné jídlo. Velmi často se podává s chlebem.

Co se dává do zabijačkové polévky

Hlavní ingrediencí prdelačky je jelito, což je zabijačkový výrobek s krví, kroupami, masem a kořením. Kromě toho můžete přidat i trochu mletého masa pro plnější chuť. Vhodný (ne nezbytný) je i vývar z vepřových kostí (ideálně z hlavy nebo nožiček), dále cibule, česnek, majoránka, sůl a pepř, dále sádlo nebo olej.

Jak udělat z jelita polévku

Pro šest strávníků budete potřebovat: 2 jelítka, 1 menší cibuli, 2 hrsti krup, 2 stroužky česneku, majoránku, pepř mletý, sůl a 1 ½ l vepřového vývaru.

Jak na to? Dejte vařit kroupy do mírně slané vody (můžete je i namočit den předem, zlepšíte tím stravitelnost). Na sádle usmažte najemno nakrájenou cibulku dorůžova, přidejte trochu vody a do ní rozřeďte (rozkvedlejte) vymačkaná jelítka. Přidejte vepřový vývar, uvařené kroupy a krátce povařte. Do hotové polévky přidejte utřený česnek se solí, majoránkou a pepřem.

Masopust

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…

Jak ochutit zabijačkovou polévku 

Správné dochucení je pro tuto polévku klíčové. Kromě soli a pepře je důležitá majoránka, která dodá prdelačce typické aroma. Utřený česnek se solí zvýrazní chuť a kmín zajistí lepší stravitelnost. Pokud máte radši pikantnější chutě, můžete přidat špetku mleté papriky nebo chilli.

Jak dlouho vydrží zabijačková polévka?

Zabijačkovou polévku skladujte v lednici, kde vydrží 2–3 dny. Pokud ji chcete uchovat delší dobu, je možné ji zamrazit. Po rozmrazení ji však před konzumací řádně provařte.

Náš tip: V období masopustu si můžete připravit podle následujícího video receptu i tento výborný guláš:

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku