Správně připravená jíška polévku krásně zahustí. Důležitý je poměr tuku a mouky i doba smažení
24. 1. 2025 Vaření
Jak udělat jíšku do polévky? Jíška totiž dokáže polévku krásně pozvednout, když ji připravíte správně. Zjistěte, jak se správně dělá světlá a tmavá jíška a jaký je ideální poměr surovin.
Co je jíška
Jíška je základní složkou mnoha českých polévek a omáček. Někdy jí také říkáme zásmažka. Pokud chceme dosáhnout správné konzistence a chuti polévky, jíška je tím pravým způsobem, jak toho docílit.
Jíška je základní směs mouky a tuku, která se používá k zahušťování polévek. Správně připravená jíška může dodat jídlu nejen hustotu, ale také jemnou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na jíšku
Na základní jíšku potřebujete pouze dvě suroviny:
-
Hladkou mouku: nejčastější volba pro jíšku, která se dobře rozpouští, je krásně jemná. Mouku můžeme použít jakoukoliv i bezlepkovou. Zahuštění v mouce zajišťuje škrob.
-
Tuk: pro ideální variantu:
-
máslo (pro jemnou chuť)
-
sádlo (pro tradiční recepty s plnější chutí)
-
Jaký je ideální poměr pro skvělou jíšku
Ideální poměr mouky a tuku je 1:1. Například:
-
50 g hladké mouky
-
50 g tuku (másla nebo sádla)
Tento poměr zajišťuje, že jíška nebude příliš hustá ani řídká a snadno se spojí s polévkou.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat jíšku do polévky
V hrnci nebo na pánvi rozehřejte tuk na střední teplotu. Máslo nechte pouze lehce rozpustit, aby se hned nezačalo vařit. Do rozehřátého tuku přisypte mouku a začnete okamžitě míchat metličkou nebo vařečkou. Pokračujte v míchání a smažení mouky, dokud nezíská potřebný odstín. Rozlišujeme tři druhy jíšky podle doby pražení:
-
Světlá jíška: smaží se zhruba minutu, má jemnou chuť a je vhodná pro světlé polévky.
-
Zlatavá jíška: smaží se o trochu déle (2-5 minut), dokud nezíská zlatavou barvu. Hodí se třeba do bramboračky.
-
Tmavá jíška: smaží se nejdéle a má intenzivnější chuť. Chystáme ji asi 5 minut, dokud nezhnědne. Je třeba dávat pozor, abychom ji nepřipálili. Polévce by totiž dodala hořkou pachuť. Tmavá jíška je vhodná pro tmavé polévky.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak přidat jíšku do polévky
Hotovou jíšku zřeďte studenou nebo vlažnou tekutinou (například vodou, vývarem nebo mlékem). Držte se doporučení, že do studené jíšky se má přidávat teplá tekutina, do teplé zase studená. Čerstvou jíšku můžete zalít i horkým vývarem, jen je třeba pořádně míchat metličkou. Tekutinu přilévejte po částech a dobře míchejte, aby nevznikly hrudky. Poté ji vlijte do polévky a nechte společně provařit, zhruba 20 minut. Jen tak dosáhnete správné krémové konzistence.
Na co si dát pozor při přípravě jíšky
-
Během přípravy jíšky nikdy nepřestávejte míchat, aby se mouka nepřipálila.
-
Na přípravu jíšky je nejlepší pánev nebo hrnec s nepřilnavým povrchem.
-
Pokud chcete jíšku ochutit, můžete k tuku přidat nasekanou cibuli, česnek nebo bylinky.
Náš tip: Připravte si podle následujícího video receptu kedlubnovou polévku s máslovou jíškou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Cibulová marmeláda je luxusní delikatesa za hubičku. Víte, jak ji připravit?
Obyčejná cibule dodá chuť mnoha pokrmům. Dusí se… Číst více
Jak zdobit pomocí ředkviček. Z jednoduchých tvarů, zvířátek a květů budou mít radost i děti
Ředkvičky v jarním jídelníčku Oblíbená jarní zelenina je nejlepší čerstvá. Plátky ředkviček pěkně ozdobí namazaný chléb a nahrubo nastrouhané… Číst více
7 velikonočních receptů na dobroty pro děti. U těch nejmenších vedou zvířátka a další veselé motivy z přírody
Náš stručný výběr představuje některé motivy a nápady, které děti určitě potěší nejen o Velikonocích. I když se mnoho sladkostí dá koupit, ty domácí… Číst více
Jak upéct nejlepší dukátové buchtičky a uvařit lahodný vanilkový krém. Oblíbené recepty na sladkou pochoutku našeho dětství
Nejmilejší jídla našeho dětství Pokud bychom měli vybrat oblíbená jídla svého dětství, nejspíš by to byly i dukátové buchtičky s krémem. Malé… Číst více
Výborné poháry plné dobrot. Připravme si s dětmi letní osvěžení pro malé i velké
Děti se s radostí zapojí do přípravy poháru s námi a budou se vším nadšeně asistovat. Je jen na nás umožnit jim co nejvíce činností. Můžeme tak u… Číst více
16 veselých a barevných jídel pro děti nejen na Velikonoce: Překvapte svá zlatíčka
Nemusíme dětem podstrojovat pouze sladká jídla, která mají úspěch vždy. Hezky naaranžovaná zelenina umí také vykouzlit úsměv na dětské tvářičce a… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Jak připravit ovocné špízy. Jednoduchou pochoutku na tyčce milují především děti
Klasické špízy Na špejli napíchané maso, zelenina, sýry a další suroviny ochutíme, potřeme tukem a pečeme na grilu nebo v troubě. Tato specialita je… Číst více
Jak snadno uchovat dětské příkrmy na více dnů. Jednoduchý postup nám ušetří čas i peníze
Příkrmy nejlépe připravíme uvařením kvalitní zeleniny či ovoce v páře a následným umixováním. Zejména pokud dítě teprve s příkrmy začíná, mixujeme je… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Adolf Hitler jedl maso jen výjimečně a údajně měl v plánu po vítězství ve válce proměnit Němce ve vegetariánský národ
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře