Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Správně připravená jíška polévku krásně zahustí. Důležitý je poměr tuku a mouky i doba smažení
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Jak udělat jíšku do polévky? Jíška totiž dokáže polévku krásně pozvednout, když ji připravíte správně. Zjistěte, jak se správně dělá světlá a tmavá jíška a jaký je ideální poměr surovin.

Co je jíška

Jíška je základní složkou mnoha českých polévek a omáček. Někdy jí také říkáme zásmažka. Pokud chceme dosáhnout správné konzistence a chuti polévky, jíška je tím pravým způsobem, jak toho docílit. 

Jíška je základní směs mouky a tuku, která se používá k zahušťování polévek. Správně připravená jíška může dodat jídlu nejen hustotu, ale také jemnou chuť.

Co je potřeba na jíšku

Na základní jíšku potřebujete pouze dvě suroviny:

  • Hladkou mouku: nejčastější volba pro jíšku, která se dobře rozpouští, je krásně jemná. Mouku můžeme použít jakoukoliv i bezlepkovou. Zahuštění v mouce zajišťuje škrob.

  • Tuk: pro ideální variantu:

    • máslo (pro jemnou chuť)

    • sádlo (pro tradiční recepty s plnější chutí)

Jaký je ideální poměr pro skvělou jíšku

Ideální poměr mouky a tuku je 1:1. Například:

  • 50 g hladké mouky

  • 50 g tuku (másla nebo sádla)

Tento poměr zajišťuje, že jíška nebude příliš hustá ani řídká a snadno se spojí s polévkou.

Jak udělat jíšku do polévky

V hrnci nebo na pánvi rozehřejte tuk na střední teplotu. Máslo nechte pouze lehce rozpustit, aby se hned nezačalo vařit. Do rozehřátého tuku přisypte mouku a začnete okamžitě míchat metličkou nebo vařečkou. Pokračujte v míchání a smažení mouky, dokud nezíská potřebný odstín. Rozlišujeme tři druhy jíšky podle doby pražení:

  • Světlá jíška: smaží se zhruba minutu, má jemnou chuť a je vhodná pro světlé polévky.

  • Zlatavá jíška: smaží se o trochu déle (2-5 minut), dokud nezíská zlatavou barvu. Hodí se třeba do bramboračky.

  • Tmavá jíška: smaží se nejdéle a má intenzivnější chuť. Chystáme ji asi 5 minut, dokud nezhnědne. Je třeba dávat pozor, abychom ji nepřipálili. Polévce by totiž dodala hořkou pachuť. Tmavá jíška je vhodná pro tmavé polévky.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak přidat jíšku do polévky

Hotovou jíšku zřeďte studenou nebo vlažnou tekutinou (například vodou, vývarem nebo mlékem). Držte se doporučení, že do studené jíšky se má přidávat teplá tekutina, do teplé zase studená. Čerstvou jíšku můžete zalít i horkým vývarem, jen je třeba pořádně míchat metličkou. Tekutinu přilévejte po částech a dobře míchejte, aby nevznikly hrudky. Poté ji vlijte do polévky a nechte společně provařit, zhruba 20 minut. Jen tak dosáhnete správné krémové konzistence.

Na co si dát pozor při přípravě jíšky

  • Během přípravy jíšky nikdy nepřestávejte míchat, aby se mouka nepřipálila.

  • Na přípravu jíšky je nejlepší pánev nebo hrnec s nepřilnavým povrchem.

  • Pokud chcete jíšku ochutit, můžete k tuku přidat nasekanou cibuli, česnek nebo bylinky.

Náš tip: Připravte si podle následujícího video receptu kedlubnovou polévku s máslovou jíškou:

Témata

Recepty k tomuto článku

Související obsah