Bavorské Apfelkücherl aneb Smažené jablečné kroužky: Masopustní specialita voní skořicí a hotová je raz dva
24. 1. 2025 Vaření
Máte rádi moučníky s jablky, ale nemáte náladu na pečení? Tak si udělejte třeba takovou rychlou mini verzi jablečného koláče zvanou Apfelkücherl. Tak se totiž v Bavorsku říká jablečným kroužkům obaleným ve speciálním těstíčku a osmaženým dozlatova, které se tu připravovaly během masopustu.
Jablečné kroužky z Německa a Rakouska
Smažené jablečné kroužky jsou vlastně variací na naše jablka v županu. Tato voňavá jablečná specialita ideální do chladných zimních dnů je v Bavorsku známá jako Apfelkücherl, v jiných částech Německa se jí říká Apfelküchle, přičemž slovo Küchle je zdrobnělinou výrazu Kuchen, který v němčině znamená koláč.
Jde tedy vlastně opravdu o takové malé jablečné koláčky. Setkat se můžete i s názvem Apfelringe či nářečními výrazy Apfelkiachl nebo Öpfelküachle. Dobrota je populární i v Rakousku, kde se jí pro změnu říká Apfelradel.
Mohlo by vás zajímat
Masopustní specialita
Apfelküchle zřejmě pocházejí z Bádenska a Württemberska, ale rozšířily se do celé Evropy. Na jablkách smažených v těstíčku si ovšem pochutnávají i v USA. V Německu byly původně typickou masopustní specialitou, která se připravovala hlavně na Schmotziger Donnerschtag, jak se v Německu říká Tučnému čtvrtku, společně s koblihy.
Tato jablečné pochoutka je doložena již v 18. století, později se dokonce k jablíčkům začala podávat vinná omáčka chaudeau, u nás známá jako šodó. Tu dnes nahradila spíš vanilková pudinková omáčka, jaká se i u nás v současnosti servíruje k buchtičkám.
Postupně se Apfelküchle začaly připravovat po celý rok, přičemž se podávají nejen jako dezert, ale i jako hlavní chod. V restauracích je servírují i v luxusnější podobě flambované likérem Grand Marnier či podávané s rumem nebo s vanilkovou zmrzlinou.
Nejvhodnější jablka
Dnes oblíbený dezert sice původně možná vznikl trochu z nouze a snahy nějak upotřebit horší jablka, dnes se jeho přípravě věnuje mnohem větší pozornost a pečlivost. Na kroužky se doporučují hlavně pevné odrůdy jablek, jako jsou Braeburn, Jonagold, Royal Gala, Boskop, Golden Delicious nebo Granny Smith, která drží tvar. Křehká jablka se totiž při krájení na kolečka snadno lámou.
Ve speciálním pivním těstíčku
Těsto, do něhož se jablka namáčejí, se dělá jednoduché palačinkové, jen z mouky, mléka a vajíček, třeba v Bavorsku ale připravují speciální pivní těstíčko, což se ostatně od oblasti, kde je téměř polovina německých pivovarů a kde na mnichovském Oktoberfestu vždy pivo teče proudem, dá očekávat.
Bavorsko je vyhlášené převážně svými pšeničnými pivy, které je možné rovněž použít. Těstíčku dodají zajímavý nádech a křupavost. Klidně ale můžete pivo nahradit obyčejným mlékem. Pokud vás tato bavorské verze smažených jablečných kroužků zaujala, můžete si je osmažit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 lžíci rozpuštěného zchladlého másla, 100 g hladké mouky, 1 špetku soli, 2 vejce, 4 větší jablka, 50 g moučkového nebo krupicového cukru, 1 lžičku mleté skořice, 125 ml pšeničného piva.
- Smíchejte máslo, mouku, sůl, vejce a pivo a vše promíchejte v husté těstíčko.
- Oloupejte jablka a vykrojte z nich jádřince. Jablka pak nakrájejte na plátky silné asi půl prstu. Smíchejte cukr a skořici.
- Rozehřejte tuk na smažení. Plátky jablek namáčejte po částech v těstíčku a smažte na rozpáleném tuku na středním až mírném ohni asi pět minut dozlatova. Jednou je otočte.
- Vyjměte je z tuku, osušte na kuchyňské utěrce a udržujte v teple v troubě vyhřáté na 50 °C, dokud nejsou všechna kolečka osmažená. Podávejte posypané cukrem a skořicí.
- Pokud vám zbyde těsto, přelijte jím poslední várku jablečných kroužků (výsledkem je obří jablečná palačinka) nebo ho zřeďte trochou mléka a udělejte palačinku.
Náš tip: Podobná smažená jablíčka můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Cibulová marmeláda je luxusní delikatesa za hubičku. Víte, jak ji připravit?
Obyčejná cibule dodá chuť mnoha pokrmům. Dusí se… Číst více
Jak zdobit pomocí ředkviček. Z jednoduchých tvarů, zvířátek a květů budou mít radost i děti
Ředkvičky v jarním jídelníčku Oblíbená jarní zelenina je nejlepší čerstvá. Plátky ředkviček pěkně ozdobí namazaný chléb a nahrubo nastrouhané… Číst více
7 velikonočních receptů na dobroty pro děti. U těch nejmenších vedou zvířátka a další veselé motivy z přírody
Náš stručný výběr představuje některé motivy a nápady, které děti určitě potěší nejen o Velikonocích. I když se mnoho sladkostí dá koupit, ty domácí… Číst více
Jak upéct nejlepší dukátové buchtičky a uvařit lahodný vanilkový krém. Oblíbené recepty na sladkou pochoutku našeho dětství
Nejmilejší jídla našeho dětství Pokud bychom měli vybrat oblíbená jídla svého dětství, nejspíš by to byly i dukátové buchtičky s krémem. Malé… Číst více
Výborné poháry plné dobrot. Připravme si s dětmi letní osvěžení pro malé i velké
Děti se s radostí zapojí do přípravy poháru s námi a budou se vším nadšeně asistovat. Je jen na nás umožnit jim co nejvíce činností. Můžeme tak u… Číst více
16 veselých a barevných jídel pro děti nejen na Velikonoce: Překvapte svá zlatíčka
Nemusíme dětem podstrojovat pouze sladká jídla, která mají úspěch vždy. Hezky naaranžovaná zelenina umí také vykouzlit úsměv na dětské tvářičce a… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Jak připravit ovocné špízy. Jednoduchou pochoutku na tyčce milují především děti
Klasické špízy Na špejli napíchané maso, zelenina, sýry a další suroviny ochutíme, potřeme tukem a pečeme na grilu nebo v troubě. Tato specialita je… Číst více
Jak snadno uchovat dětské příkrmy na více dnů. Jednoduchý postup nám ušetří čas i peníze
Příkrmy nejlépe připravíme uvařením kvalitní zeleniny či ovoce v páře a následným umixováním. Zejména pokud dítě teprve s příkrmy začíná, mixujeme je… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Správně připravená jíška polévku krásně zahustí. Důležitý je poměr tuku a mouky i doba smažení
Adolf Hitler jedl maso jen výjimečně a údajně měl v plánu po vítězství ve válce proměnit Němce ve vegetariánský národ
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší jablka v županu: Pod křehkou slupkou se ukrývá delikátní náplň
Bavorské vdolečky jsou kynutá smažená kolečka s povidly a tvarohovou parádou
Encyklopedie českých jablek: Které odrůdy jsou nejlepší na štrúdl, ze kterých je parádní salát a které nejvíce chutnají dětem