Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešný španělský ptáček: Stejná chuť jako oblíbená klasika, ale za mnohem kratší dobu. Nic nerolujete, vše jen pokrájíte
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Falešný španělský ptáček je zrychlenou a praktičtější volbou tradičního pokrmu. Připravíte ho rychleji a s menším úsilím získáte skvělé jídlo, ze kterého bude rodina nadšená.

Falešný španělský ptáček

Španělský ptáček je klasikou české kuchyně, kterou zná snad každý. Ovšem ne vše, co se španělským ptáčkem nazývá, musí být skutečně tradiční. Takový „falešný“ španělský ptáček může nejen překvapit chuťově, ale také nenaplnit očekávání těch, kdo se na něj těšili. S čím počítat?

Klasický španělský ptáček vyžaduje delší dobu přípravy a zarolovaný kousek masa. Falešný ptáček oproti tomu vypadá jinak. Rozlítaně, což je další pojmenování, se kterým se v tomto případě můžeme setkat. Dalším využívaným názvem bývá i „rozstřelený”. 

Jak se liší falešný ptáček od tradičního

Na španělský ptáček využíváme hlavně hovězí roštěnou nebo zadní hovězí. Sáhnout ale můžeme i po vepřové pleci či kýtě. Rozlítané ptáčky dokonce někdo připravuje i z kuřecího masa.

Hlavní rozdíl pak spočívá v tom, že maso je nakrájené, stejně jako ostatní ingredience. I v tomto případě využíváme obvykle vejce uvařená natvrdo, sterilovanou okurku, plátek špeku, kolečka měkkého salámu, cibuli a na ochucení plnotučnou (dijonskou) hořčici, sůl a mletý pepř. Někdo do tohoto jídla dává i proužek sýru Niva.

Nemusíme si dělat starost s tím, jestli správně ptáček zavineme a jestli ho pak dobře opečeme. Nakrájené maso je dříve hotové a na úpravu snazší

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na falešný španělský ptáček

Pro pět strávníků potřebujete: 500 g hovězího masa (nebo vepřového), 2 vejce uvařená natvrdo, 1 velkou sterilovanou okurku, 1 plátek špeku, 2-3 silnější kolečka měkkého salámu, 1 velkou cibuli, 2 lžíce plnotučné hořčice, olej, sůl a mletý pepř. Na zahuštění: 3 lžíce hladké mouky (nebo tmavá jíška) a voda.

Jak na to? Maso nakrájejte na plátky nebo na kostky (plátky naklepejte). Osolte a lehce opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na kostičky nakrájejte špek, okurku, salám a oloupaná uvařená vejce.

Do rozehřátého oleje vsypte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova. Pak k ní přidejte maso, které osmahněte. Přidejte plnotučnou hořčici, vše ještě chvíli míchejte a zalijte vodou. Pod pokličkou duste do změknutí masa. Občas promíchněte a pokud je třeba, přidejte trochu vody. Když maso na ptáčky změkne, vsypte do omáčky nakrájený špek, okurku a salám. Ještě povařte asi 5 minut.

Studenou vodu smíchejte se třemi lžícemi hladké mouky a za stálého míchání nalijte do omáčky (místo moukou ji můžete zahustit jíškou). Podle potřeby omáčku nařeďte vodou. Pozvolna povařte dalších 15-20 minut. Nakonec přidejte pokrájená vejce a hotovou omáčku dochuťte. Vhodnou přílohou falešného ptáčka je dušená rýže.

Náš tip: Přichystejte si falešný španělský ptáček podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku