Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na paprice i pro začátečníky: Šťavnaté a křehké maso s chutí papriky dokonale ladí s omáčkou ze smetany, hotové je za chvíli
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Chcete recept na kuře na paprice i pro začátečníky? Máme pro vás návod, díky kterému toto výborné jídlo zvládnou připravit i kuchtíci bez předchozích zkušeností a sklidí pochvalu.

Kuře na paprice

Kuře na paprice je jedním z nejznámějších pokrmů české kuchyně. Toto jídlo je oblíbené díky své jemné chuti a možnosti podávat ho s různými přílohami. Ať už si ho dáte s dušenou rýží, houskovými knedlíky či těstovinami, bude chutnat skvěle.

I když se může zdát jeho příprava složitá, níže uvedený recept a naše doporučení jsou sestaveny tak, aby kuře na paprice zvládl uvařit i úplný začátečník.

Rady pro začátečníky

  • Papriku je potřeba přidat tak, že ji nasypete na opečené maso, promícháte a hned zalijete kuřecím vývarem. Při delším opékání by zhořkla. 

  • Pokud se bojíte hrudek v omáčce, mouku a smetanu dobře rozšlehejte předem.

  • Když využijete smetanu ke šlehání, bude omáčka jemnější.

  • V receptu se dá zvolit i voda, ale jídlo pak nemá tak silnou a skvělou chuť. Výborné je, když využijete domácí kuřecí vývar. Maso zalévejte tekutinou jen tak, aby bylo mírně ponořené, jinak by vznikla spíše polévka.

  • Když se rozhodnete přidat ocet, tak až do odstaveného jídla, jinak se smetana srazí.

Pro začátečníky

Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…

Jak na kuře na paprice i pro začátečníky

Pro čtyři strávníky budete potřebovat: 500 g kuřecího masa, 1 lžíci sladké papriky, 1 velkou cibuli, kuřecí vývar, 1-2 bobkové listy, 1-2 lžíce hladké mouky (podle potřeby), 200 ml smetany na vaření (nebo smetany ke šlehání), sůl, mletý pepř, olej a 1 lžička octa.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Maso nakrájejte na větší kousky, dejte do misky, osolte, opepřete a promněte, aby se koření dostalo všude.

V hrnci rozehřejte olej, zpěňte na něm nakrájenou cibuli a přidejte nakrájené maso. Krátce zarestujte, aby se maso zatáhlo, poté zaprašte sladkou paprikou, promíchejte a ihned podlijte kuřecím vývarem (jinak by se paprika mohla připálit a zhořkla by). Do hrnce přidejte bobkový list a vše duste pod pokličkou doměkka, až se maso pomalu začne rozpadat. Maso z omáčky vyndejte, nalijte do ní polovinu smetany, a pokud je třeba, ještě dolijte trochu vývaru. Vše přiveďte k varu.

Ve zbytku smetany rozšlehejte trochu hladké mouky a za stálého míchání vlijte do vroucí omáčky. Metličkou rozšlehejte, aby se netvořily hrudky, případně rozmixujte ponorným mixérem dohladka (bobkový list před mixováním odstraňte). Dobře provařte alespoň 20 minut, aby se ztratila chuť mouky, do omáčky vraťte maso a vařič vypněte. Kuře na paprice dosolte a opepřete, případně můžete zakápnout lžičkou octa. Jako příloha se hodí houskové knedlíky, ale také těstoviny i dušená rýže.

Náš tip: Připravte si kuře na paprice podle video receptu, podle kterého to zvládnou i začátečníci:

Recepty k tomuto článku