Ovarová polévka podle ČSN: Chutná jako na zabijačce, úžasně voní majoránkou a díky kroupám parádně zasytí
27. 1. 2025 Vaření
Bez ovarové polévky by se pravá staročeská zabijačka neobešla stejně jako bez ovaru. Tento vývar z vepřového masa se dá ale snadno připravit i doma třeba v paneláku bez nutnosti zabíjet prase. Potřebné maso, třeba vepřovou hlavu nebo koleno, si jednoduše koupíte u řezníka.
Klasická polévka ze zabijačky
Ovarová polévka je jednou z tradičních zabijačkových specialit. Právě teď, v čase masopustu, kdy se koná nejvíc zabijaček, je proto ideální chvíle na to si tuto sytou polévku připravit. A není nutné pořádat kvůli tomu ani celou zabijačku. Suroviny na seženete běžně v obchodech, a navíc příprava je velmi snadná.
Ovarová polévka vzniká při vaření ovaru. Ten je rovněž jednou ze zabijačkových specialit a označují se tak méně kvalitní a často i tučnější kousky vepřového masa – hlavně hlava, lalok, jazyk, někdy i odřezky z boku a také kolena. Po naporcování prasátka se tyto kusy masa vhodí do osolené vody a vaří se úplně doměkka, dokud maso neodpadává od kosti.
Mohlo by vás zajímat
Vynikající vývar z ovaru
Na klasické zabijačce se ovar vaří již od rána a toto měkoučké maso je po škvarcích jednou z prvních dobrot, které je možné na zabijačce ochutnat. Obvykle se podává s hořčicí nebo vejmrdou, jak se označuje nastrouhaný křen smíchaný s jablky.
Po uvaření masa navíc zbyde vývar, který slouží k přípravě dalších zabijačkových specialit. Vaří se v něm třeba jitrnice, jelítka i tlačenka a je základem pro tmavou zabijačkovou polévku známou jako prdelačka. Pokud této polévce příliš nefandíte a vadí vám, že se do ní přidává vepřová krev, můžete si udělat její světlou variantu nazývanou právě ovarová polévka.
Co se dává do ovarové polévky?
V knize Receptury teplých pokrmů z roku 1986 ovarovou polévku charakterizují jako „čirou, bezbarvou, až mírně nažloutlou polévku, typické chuti a vůně po mase z vepřové hlavy, česneku a koření, s vložkou nakrájeného masa z hlavy a uvařených krup.“ Ovarová polévka je tedy vlastně jen obyčejný vývar z vepřového masa, do něhož se přidává jako do jakéhokoliv jiného vývaru kořenová zelenina (většinou mrkev a celer).
Jako zavářka se do ní používají nejčastěji kroupy (místo nich lze případně použít i rýži), někdy se k nim navíc ještě přidávají i na kostičky nakrájené brambory. Polévku lze navíc vylepšit masem, které vám zbylo z ovaru. Stejně jako v tmavé prdelačce v ní nesmí chybět česnek a majoránka na dochucení.
Recept na ovarovou polévku podle ČSN
Pokud jste na ovarovou polévku dostali chuť, můžete si ji udělat přesně tak, jako se vařila v restauracích v dobách socialismu, tedy podle Československé státní normy. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g vepřové hlavy, 3 l vody, asi 40 g soli, 0,5 g nového koření celého, 20 g česneku, 100 g cibule, 0,5 g mletého pepře, 145 g velkých krup (nevařených), vodu na uvaření krup, 20 g polévkového koření, 1 g majoránky.
- Pečlivě očištěnou a opláchnutou vepřovou hlavu zalijte vodou, mírně osolte, uveďte do varu, přidejte nové koření, oloupaný a rozkrájený česnek a cibuli a zvolna vařte, až maso změkne.
- Potom vývar sceďte hustým cedníkem a maso nakrájejte na drobnější kostičky.
- Pečlivě přebrané a propláchnuté kroupy uvařte doměkka v dostatečném množství mírně osolené vody, propláchněte je studenou vodou a pečlivě okapané zalijte trochou vývaru z masa a promíchejte s nakrájeným masem.
- Vývar z masa mírně okořeňte mletým pepřem, polévkovým kořením a pečlivě rozdrcenou majoránkou.
- Maso s kroupami vkládejte do polévky až při servírování.
Náš tip: Maso z ovaru a vývar můžete využít i pro přípravu tlačenky podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Domácí tlačenku připravíte v tlačenkovém sáčku i v krabici od mléka: S cibulí, octem a chlebem je to lahůdka
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
Přečtěte si Zobrazit více
Prdelačka z jelita: Chutná jak opravdová zabijačková polévka, přitom stačí přidat jen vývar a pár ingrediencí
Soukenický řízek podle normy ČSN: Základem úspěchu je pěkně prorostlý bůček, skvělou vláčnost zajistí i mléko
Bratislavský guláš podle ČSN: Vynikající dušené maso s kořenovou zeleninou a vůní divokého koření si určitě oblíbíte