Zlata Adamovská přiznává, že vaření nevyhledává: Králíka podle maminčina receptu ale připravuji ráda, říká herečka
27. 1. 2025 Rozhovory a reportáže
Zlata Adamovská patří mezi naše nejoblíbenější herečky a dabérky. Jak je na tom ovšem hvězda Ordinace v růžové zahradě 2, když dojde na vaření, co mají s manželem, hercem Petrem Štěpánkem, rádi k jídlu i jak se připravuje králík na cibuli podle receptu její maminky, to prozradila v rozhovoru pro Toprecepty.cz.
Vaří hlavně na chatě
Se Zlatou Adamovskou jsme se setkali na Nova festivalu chutí, kde vystupovala společně se svým manželem. Zajímalo nás, jak to v herecké rodině chodí, když dojde na vaření. „Nejsem úplně srostlá s plotnou, to přiznávám, raději chodím do restaurací, tam to umějí lépe než já,“ svěřila se pro Toprecpety.cz Adamovská.
„Když jsem ale na chalupě, tak zvládnu všechno. Třeba zelňačku, hlavně v létě zase různé saláty. Do svíčkové se nepouštím, to na mě zabere moc času. Ale ráda dělám čínu,“ říká herečka. „Umím se k plotně postavit, ale nevyhledávám to,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Česká kuchyně vede
Když se populární herecký manželský pár rozhodne navštívit restauraci, rád si vybere tu, která nabízí klasickou českou kuchyni. „Milujeme svíčkovou, dáme si i smažený sýr, když spěcháme, výpečky se zelím nebo špenátem, zkrátka takovou tu klasiku,“ popisuje Adamovská pro Toprecepty.cz s tím, že nemusí krkovici nebo kotletu, raději si dá dobrý hovězí guláš či zvěřinu, kterou mají s manželem rádi.
„Mám taky moc ráda ryby. Když už bych si mohla vybrat, tak vždycky sáhnu po rybě, pokud mají pstruha nebo candáta, jsem spokojená,“ říká herečka, známá třeba ze seriálů Sanitka nebo filmů Ženy v běhu a Causa Králík.
Specialita od maminky
Když se Adamovská pustí do přípravy nějaké domácí speciality, sáhne po receptu své maminky. „Ta na rozdíl ode mě hrozně ráda vařila, takže jsem v podstatě nebyla tak nucená se tomu věnovat,“ přiznává. Skvělý byl podle herečky například její králík v cibuli. „Důležité je použít dijonskou hořčici, nebo alespoň napůl smíchanou s klasickou plnotučnou,“ říká Adamovská.
„Nepodstatnější ovšem je velké množství cibule, kterou králíka v pekáčku zasypeme,“ dodává s tím, že můžeme přidat i anglickou slaninu. „Dodá jídlu výraznější chuť a šťavnatost, protože králík je trochu sušší,“ vysvětluje herečka. K cibuli navíc přijde i smetana. „Z ní a cibule s hořčicí se vytvoří takové „hňaňáníčko“, sosíček, který se k tomu králíkovi skvěle hodí,“ říká pro Toprecepty.cz Adamovská. Jako přílohu doporučuje vařený brambor.
Králík v cibuli podle Zlaty Adamovské
Na přípravu „cibulového“ králíka budete potřebovat: 1 králíka bez hlavy, 6 větších cibulí, 150 g dijonské hořčice (nebo 50 g dijonské a 50 g plnotučné), 200 g anglické slaniny, 360 ml smetany na vaření, sůl a pepř.
Jak na to?
- Králíka naporcujte, osolte, pořádně potřete hořčicí a vložte do pekáčku, který má poklop.
- V pekáčku králíka zasypte najemno nakrájenou cibulí, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu, lehce podlijte, přiklopte a dejte do trouby, předehřáté na 200 stupňů.
- Průběžně polévejte maso výpekem. Pečte do změknutí masa a zhnědnutí cibule, zhruba 60 minut.
- Poté odstraňte poklop, přilijte smetanu, osolte a opepřete, snižte teplotu na 180 stupňů a nechte ještě 10 minut péct.
- Jako přílohu zvolte například vařené brambory.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit klasiku - králíka na smetaně.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Džem ze slaniny se výborně hodí na grilované maso. Základem je cibule a opečené plátky slaniny
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Jednoduchý recept na vepřové výpečky: Česká klasika voní česnekem a kmínem, maso podlité pivem získá nový rozměr chuti
Přečtěte si Zobrazit více
Prdelačka z jelita: Chutná jak opravdová zabijačková polévka, přitom stačí přidat jen vývar a pár ingrediencí
Hanka Kynychová radí ženám, jak hubnout po padesátce: Dodržujte pravidlo šest plus jedna a hýčkejte se, říká cvičitelka
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!