Už nikdy nekupujte bazalku: „Nekonečnou rostlinu“ si díky snadnému triku vypěstujete i doma na okenním parapetu
27. 1. 2025 Domácnost
Představte si, jak si doma připravujete těstoviny nebo salát a stačí natáhnout ruku na okno, abyste si utrhli trochu čerstvé voňavé bazalky. Vypěstovat si ji doma totiž nestojí téměř žádné úsilí, pokud použijete tu, kterou si můžete v květináči koupit v obchodě.
Jak pěstovat ze semínka
Klasické pěstování bazalky je opravdu jednoduché a nepotřebujete k tomu nic speciálního. Pokud chcete začít skutečně "od nuly", stačí vám semínka nebo sazenice, které seženete v každém zahradnictví nebo hobby marketu. Připravíte si květináč nebo truhlík, ideálně s odtokovými otvory, aby přebytečná voda mohla snadno odtékat.
Důležitý je také kvalitní substrát, bazalka má totiž ráda lehkou půdu bohatou na živiny, která dobře zadržuje vodu, ale zároveň nezůstává přemokřená.
Mohlo by vás zajímat
Co bazalce vyhovuje
Bazalka pochází z teplých oblastí, a proto si u vás doma bude nejvíce užívat na slunném místě. Ideální je parapet okna směřujícího na jih nebo západ, kde bude mít dostatek přímého slunečního svitu alespoň 6 hodin denně. Pokud nemáte dostatek světla, můžete si pomoci LED lampou na pěstování rostlin.
Co se týče teploty, bazalka není velkým příznivcem chladu. Nejlépe se jí daří při teplotách mezi 20–25 °C. Pokud máte v bytě chladnější místa nebo průvan, snažte se bazalku před tím ochránit.
Jak rozmnožit bazalku z obchodu
Jestli se vám nechce pěstovat bylinku od semínka, snadno si můžete práci ulehčit díky bazalce v květináči, kterou už dnes běžně seženete v mnoha obchodech s potravinami. Možná už jste to i dříve zkoušeli a pokusy nevyšly. Nevadí, díky tomuto postupu to zvládne každý!
Jak radí ve svém videu na Instagramu uživatelka hydroponist_ka, existují dvě varianty, jak si kupovanou bazalku rozmnožit a mít tak stále čerstvé bylinky. „Výsevy z náplavových pultů, které se prodávají v hypermarketech, po dvou týdnech doma začnou vadnout, protože nemají dostatečné množství živin, které získávaly z hnojiva v pultech,“ píše uživatelka sociální sítě.
V domácích podmínkách lze podle jejích slov zvolit dvě varianty. Buď rozdělit na více trsů a přesadit do substrátu s novými živinami, nebo nařízkovat. „Řízkovanec nechte v pytlíku zhruba 10 dní, tím bude mít skvělé podmínky ve vlhku a za těch 10 dní už uvidíte kořeny. Pokud chcete mít větší úspěšnost použijte stimulátor pro řízkování,“ radí hydroponist_ka.
Nekonečná bazalka krok za krokem
Když dodržíte několik velmi jednoduchých rad, tak se můžete těšit na neustálý přísun čerstvé bazalky:
- Ustřihněte vrcholové části, odeberte jednu sadu listů a zkraťte vrcholové listy (dle videa výše).
- Stonek zapíchněte do namočené kostky substrátu (sadbovací kostky můžete sehnat v obchodech se zahradním zbožím, cena se pohybuje už od 5 Kč za kus).
- Umístěte do igelitového sáčku a položte na okno.
- Po zhruba 10 dnech přesaďte kostku se zakořeněnou bazalkou do sklenice (například od nakládaných okurek) s otvorem ve víčku, aby tudy mohla bazalka růst (viz video). Sklenici naplňte vodou.
- Takto můžete bazalku z obchodu množit donekonečna!
Kam bazalku použít
Bazalka je jednou z těch bylinek, která díky své svěží a jemně pikantní chutí skvěle pozvedne i to nejjednodušší jídlo. Jedním z nejznámějších způsobů využití bazalky je v italské kuchyni. Klasika, jako je rajčatová omáčka na těstoviny, se bez bazalky téměř neobejde, stejně to je i s bazalkovým pestem.
Bazalku také skvěle využijete v salátech. Pokud máte doma rajčata a mozzarellu, stačí přidat pár lístků bazalky, zakápnout olivovým olejem, přidat špetku soli a máte jednoduchý salát Caprese, který je populární po celém světě. Čerstvá bazalka je perfektní i v rajčatové, dýňové nebo cuketové polévce. Důležité je přidávat ji až na konci vaření, aby si zachovala svou intenzivní chuť a vůni.
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělé bazalkové pesto.
Zdroj informací:
ireceptar.cz - Bazalka doma v květináči: Zásadní při jejím pěstování je správné zaštipování
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Prdelačka z jelita: Chutná jak opravdová zabijačková polévka, přitom stačí přidat jen vývar a pár ingrediencí
Devět způsobů, jak zahustit polévku bez mouky: Skvělé jsou pohanka, jáhly i luštěniny, tvrdý sýr dodá další rozměr chuti
Jak udělat z rajské omáčky polévku? Trochu ji naředit vhodným vývarem a pomocí bylinek podpořit její přirozenou chuť
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat bylinky za oknem? Semínka bazalky potřebují vlhčit rozprašovačem, u petrželky je lepší koupit sazeničku
Připravili jsme máslový ležák jako z Harryho Pottera: Horký cider se šlehačkou a karamelem chutná překvapivě skvěle
Jednoduchý cibulový salát je hit sociálních sítí. Nadchne pikantní kořeněnou chutí a ostrosti cibule se zbavíte jedním fíglem