5 návodů na jedlé dárky
5. 11. 2018 Historie a zajímavosti
Říká se, že vlastnoručně vyrobený dárek v sobě nese srdce dárce. Navíc jedlé dárky se hodí na každou příležitost od obyčejné návštěvy až po Vánoce. Stačí pár ingrediencí, trocha času, snahy a jídlo proměníte v krásné osobní dárky - výjimečné, kvalitní a užitečné.
Dbejte na výběr kvalitních surovin a pokud možno, preferujte BIO a Fairtrade kvalitu. Nebojte se méně známých specialit jako je čerstvá kurkuma, české brusinky, čerstvé medové datle Medjoul, kdoule atp. Širokou nabídku kvalitních a zajímavých BIO potravin najdete například na Freshbedýnky.cz.
Každé dílko opatřete doporučeným datem spotřeby. Doplňte visačkou s tipy k servírování, originálním přáním anebo inspirativním citátem.
Inspirujte se několika konkrétními tipy na neodolatelné dobroty, které jednoduše upravíte na míru chuťovým buňkám obdarovávaného i svému rozpočtu.
Bylinková a houbová sůl
Smíchejte sůl se sušenými bylinkami a v hmoždíři vše rozetřete, aby se suroviny dobře smísily a sůl se později od přísad neoddělovala. Sušené houby nejdříve rozemelte v mixéru. Na 100g hotové soli použijte 20-30% bylinek, hub, koření.
Majoránková sůl
70g mořské soli
30g sušené majoránky
Sůl a lístky majoránky dobře promíchejte a v hmoždíři rovnoměrně rozetřete. Konzistenci nechte hrubší anebo vytvořte jemný prášek. Majoránková sůl je výborná na vařené a pečené brambory.
Ochucený cukr
Podobně jako sůl lze ochucovat také cukr. Nenahraditelným v kuchyni je domácí vanilkový cukr, ale experimentovat můžete i s rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.
Ochucené oleje a octy
Do octa a oleje použijte čerstvé i sušené bylinky, koření, BIO citrusovou kůru, ovoce. Všechny suroviny musí být čisté a dokonale vysušené od vody. U bylinek dejte přednost jednotlivým lístkům před celými snítky a dbejte na to, že suroviny musí být zcela ponořené. Důkladně odstraňte cokoliv, co se usadí u hrdla lahve. Vhodná doba louhování se pohybuje kolem 14-ti dní, poté můžete a nemusíte scedit. Pro následné skladování je vhodné temné suché místo s nižší teplotou.
Olivový olej s bazalkou a bobkovým listem
½ l extra panenského olivového oleje
4 snítky čerstvé bazalky
6 středně velkých sušených bobkových listů
3 menší stroužky česneku
Do čisté suché lahve vložte bazalku, lísky bobkového listu, které na několika místech natrhnete, vyloupaný česnek a zalijte olivovým olejem. Po dvou týdnech začněte používat. Tento olej je perfektní k ochucení salátu Caprese.
Ochucený alkohol
U alkoholu postupujte obdobně jako u octů a olejů. Práce s alkoholem je jednodušší, jelikož jako konzervant funguje ještě lépe.
Brusinková vodka
750 ml kvalitní vodky
100 g čerstvých brusinek
cukr dle chuti
Brusinky omyjte a důkladně vysušte. Polovinu brusinek dejte do čisté suché lahve s širším hrdlem. V kastrolku na mírném ohni nechte rozpustit 3-4 zarovnané lžíce cukru a přidejte druhou polovinu brusinek a 0,5 – 1 dcl vody. Za občasného promíchání přiveďte k varu, brusinky nahrubo rozmačkejte a nechte chvilku probublat. Přidejte směs do lahve, zalijte vodkou, uzavřete a nechte týden louhovat. Přeceďte. Základní brusinkovou vodku můžete doplnit o jalovčinku, lžíci rozmarýnových lístků anebo místo cukru dochuťte smrkovým sirupem.
Kandované ovoce a zelenina
Základem této přípravy je povařit na kousky nakrájené ovoce v cukrovém roztoku. Poté se otevírají možnosti různého zdobení. Obalte kandované kousky zázvoru v moučkovém cukru, kostičky dýně v krupicovém cukru s rozemletým sušeným tymiánem, plátky pomeranče namočte v hořké čokoládě.
Podívejte se na video návod jak vyrobit kandovaný zázvor.
Bonusové tipy na jedlé dárky od Freshbedýnek
Cibuláda – jiným slovem také chutney. Hodí se k sýrům, na jednohubky, k paštikám, do zeleninových wrapů, do burgerů.
Pohanková granola – k dochucení vloček anebo jako zdravé mlsání.
Čokoládové medailonky – mícháním bílé a tmavé čokolády vytvoříte krásné vzory. K dalšímu zdobení použijte ořechy, sušené ovoce, prášek z rozmixovaného lyofilizovaného ovoce. Fantazii se meze nekladou!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)