5 návodů na jedlé dárky
5. 11. 2018 Historie a zajímavosti
Říká se, že vlastnoručně vyrobený dárek v sobě nese srdce dárce. Navíc jedlé dárky se hodí na každou příležitost od obyčejné návštěvy až po Vánoce. Stačí pár ingrediencí, trocha času, snahy a jídlo proměníte v krásné osobní dárky - výjimečné, kvalitní a užitečné.
Dbejte na výběr kvalitních surovin a pokud možno, preferujte BIO a Fairtrade kvalitu. Nebojte se méně známých specialit jako je čerstvá kurkuma, české brusinky, čerstvé medové datle Medjoul, kdoule atp. Širokou nabídku kvalitních a zajímavých BIO potravin najdete například na Freshbedýnky.cz.
Každé dílko opatřete doporučeným datem spotřeby. Doplňte visačkou s tipy k servírování, originálním přáním anebo inspirativním citátem.
Inspirujte se několika konkrétními tipy na neodolatelné dobroty, které jednoduše upravíte na míru chuťovým buňkám obdarovávaného i svému rozpočtu.
Bylinková a houbová sůl
Smíchejte sůl se sušenými bylinkami a v hmoždíři vše rozetřete, aby se suroviny dobře smísily a sůl se později od přísad neoddělovala. Sušené houby nejdříve rozemelte v mixéru. Na 100g hotové soli použijte 20-30% bylinek, hub, koření.
Majoránková sůl
70g mořské soli
30g sušené majoránky
Sůl a lístky majoránky dobře promíchejte a v hmoždíři rovnoměrně rozetřete. Konzistenci nechte hrubší anebo vytvořte jemný prášek. Majoránková sůl je výborná na vařené a pečené brambory.
Ochucený cukr
Podobně jako sůl lze ochucovat také cukr. Nenahraditelným v kuchyni je domácí vanilkový cukr, ale experimentovat můžete i s rozmixovaným lyofilizovaným ovocem.
Ochucené oleje a octy
Do octa a oleje použijte čerstvé i sušené bylinky, koření, BIO citrusovou kůru, ovoce. Všechny suroviny musí být čisté a dokonale vysušené od vody. U bylinek dejte přednost jednotlivým lístkům před celými snítky a dbejte na to, že suroviny musí být zcela ponořené. Důkladně odstraňte cokoliv, co se usadí u hrdla lahve. Vhodná doba louhování se pohybuje kolem 14-ti dní, poté můžete a nemusíte scedit. Pro následné skladování je vhodné temné suché místo s nižší teplotou.
Olivový olej s bazalkou a bobkovým listem
½ l extra panenského olivového oleje
4 snítky čerstvé bazalky
6 středně velkých sušených bobkových listů
3 menší stroužky česneku
Do čisté suché lahve vložte bazalku, lísky bobkového listu, které na několika místech natrhnete, vyloupaný česnek a zalijte olivovým olejem. Po dvou týdnech začněte používat. Tento olej je perfektní k ochucení salátu Caprese.
Ochucený alkohol
U alkoholu postupujte obdobně jako u octů a olejů. Práce s alkoholem je jednodušší, jelikož jako konzervant funguje ještě lépe.
Brusinková vodka
750 ml kvalitní vodky
100 g čerstvých brusinek
cukr dle chuti
Brusinky omyjte a důkladně vysušte. Polovinu brusinek dejte do čisté suché lahve s širším hrdlem. V kastrolku na mírném ohni nechte rozpustit 3-4 zarovnané lžíce cukru a přidejte druhou polovinu brusinek a 0,5 – 1 dcl vody. Za občasného promíchání přiveďte k varu, brusinky nahrubo rozmačkejte a nechte chvilku probublat. Přidejte směs do lahve, zalijte vodkou, uzavřete a nechte týden louhovat. Přeceďte. Základní brusinkovou vodku můžete doplnit o jalovčinku, lžíci rozmarýnových lístků anebo místo cukru dochuťte smrkovým sirupem.
Kandované ovoce a zelenina
Základem této přípravy je povařit na kousky nakrájené ovoce v cukrovém roztoku. Poté se otevírají možnosti různého zdobení. Obalte kandované kousky zázvoru v moučkovém cukru, kostičky dýně v krupicovém cukru s rozemletým sušeným tymiánem, plátky pomeranče namočte v hořké čokoládě.
Podívejte se na video návod jak vyrobit kandovaný zázvor.
Bonusové tipy na jedlé dárky od Freshbedýnek
Cibuláda – jiným slovem také chutney. Hodí se k sýrům, na jednohubky, k paštikám, do zeleninových wrapů, do burgerů.
Pohanková granola – k dochucení vloček anebo jako zdravé mlsání.
Čokoládové medailonky – mícháním bílé a tmavé čokolády vytvoříte krásné vzory. K dalšímu zdobení použijte ořechy, sušené ovoce, prášek z rozmixovaného lyofilizovaného ovoce. Fantazii se meze nekladou!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Držíte dietu, a přesto si chcete pochutnat na šťavnatém mase? Vyzkoušejte halogenový hrnec
Už jste někdy slyšeli o halogenovém hrnci? Jedná… Číst více
Recepty z červené řepy, které zachutnají i prospívají zdraví
Řepa na zahradě Salátová červená řepa je nenáročná zelenina, kterou si snadno sami vypěstujeme. Ze semínek, která vyséváme od poloviny dubna,… Číst více
Víkend na chalupě: Vyzkoušejte 18 receptů na rychlá jídla s použitím minima surovin
Jenže hlad nás dožene a naše tělo se dožaduje jídla. Proto jsme vybrali 18 jídel, která nejsou náročná na přípravu, čas ani suroviny a přitom nás… Číst více
15 receptů na jednoduché večeře: Užijte si chutné jídlo připravené během chvilky
Večeře jednoduché na přípravu oceníme všichni. Jednoduchost a rychlost však neznamená žádné šizení, a tak i ty nejjednodušší recepty mohou vydat… Číst více
Stále ho všichni hledáme. Jednoduchý recept na dokonalý moučník pro celou rodinu, který je rychlý, snadný a neskutečně dobrý
Každá neděle si zaslouží, aby rodina byla pohromadě a užívala si krásný volný den. Po obědě by měla přijít dobrá káva, domácí moučník a společné… Číst více
Co jednoduchého upéct? Skvělé buchty na plech podle těchto receptů zvládne každý
Některé z těchto receptů slavily úspěch už když podle nich pekly naše maminky, ale jistě přijdou k chuti i nám. Kdo by neznal kakaovou buchtu s… Číst více
Koblížky až z Ameriky: Donuty jsou lehké, nadýchané a polité sladkou polevou. Kdo by odolal?
Klasické české koblihy milujeme stále, v… Číst více
Trochu jiná kobliha: Nadýchané jako donuty, křupavé jako croissanty. Znáte sladké cronuty?
Pestrobarevné donuty jsou stále v kurzu,… Číst více
5 tipů na lehké jarní večeře aneb Jak se večer najíst, abyste nehladověli, ale přitom hubli
Hubnete a chcete přitom jíst nejen zdravě, ale i… Číst více
Už jste ochutnali rychlé a snadné falešné donuty s polevou i zdobením, které chutnají úplně všem?
Donuty jsou křehké a nadýchané prstýnky z kynutého těsta, a ať už jsou posypané pouhou skořicí nebo mají náplň, polevu i zdobení, milují je děti i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jakou polévku si uvaříte dnes, zítra, v neděli? Stačí zalistovat
Luxusní a rychlý makovník: Na vláčný a kyprý moučník je potřeba kvalitní mák, jemnost dodá smetana a bohatší chuť máslo
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Komentáře (2)