Večeře za pár korun: Přichystejte si knedlíky s vejci a hlívou, pečené brambory s tvarohem nebo třeba langoše
29. 1. 2025 Vaření
Výplata daleko a máte chuť na dobré jídlo? Večeře za pár korun není nic složitého. Dáte ji dohromady z potravin, které máte doma, a můžete využít i zbytky. I z nich může vzniknout skvělý pokrm.
Večeře za pár korun
Dnes, kdy ceny potravin neustále rostou, se hledání levných a chutných receptů stává prioritou mnoha rodin. Naštěstí existuje dostatek receptů, které jsou nejen finančně méně náročné, ale také připravené snadno a rychle. Mezi takové pokrmy patří například knedlíky s vejci, které můžete ozvláštnit podle chuti.
Tipy na šetření v kuchyni
- Plánujte jídelníček. Nakupujte jen to, co opravdu potřebujete, a předem si rozmyslete, co budete vařit.
- Využívejte zbytky. Ze zbylé rýže udělejte rizoto, ze zeleniny polévku.
- Nakupujte sezónní suroviny. Sezónní ovoce a zelenina jsou levnější a chutnější.
- Levnou večeři nemusíte vždycky vymýšlet složitě. Stačí využít dostupné ingredience, trochu fantazie a věřit tradičním receptům.
Mohlo by vás zajímat
Knedlíky s vejci
Tento jednoduchý pokrm je skvělým způsobem, jak zužitkovat zbylé houskové či bramborové knedlíky. Stačí jen pár ingrediencí a během několika minut máte na stole vydatnou večeři. Vylepšit si klasickou variantu můžete třeba o houby.
Pro dva strávníky potřebujete: 250 g hlívy ústřičné, 4 plátky knedlíků, 4 lžíce slunečnicového oleje, 4 vejce, sůl, mletý pepř a 1 cibuli.
Jak na to? Oloupanou a nakrájenou cibuli usmažte dosklovita. Přidejte nakrájenou hlívu, osolte, opepřete a restujte asi 5 minut. Poté sypte na kostičky nakrájený knedlík a opečte ho. Přidejte rozklepnutá vejce, dosolte a míchejte do ztuhnutí vajec.
Brambory na loupačku s tvarohem
Brambory patří mezi nejlevnější a nejuniverzálnější suroviny. V základní variantě potřebujete k bramborům na loupačku jen tvaroh, máslo, trochu soli a samozřejmě vařené brambory. Tento pokrm je jednoduchý, zdravý a cenově dostupný. Můžete si ho ale vylepšit třeba přidáním bylinek, jako jsou pažitka, petrželka, hodí se ale i jarní cibulka či pesto z medvědího česneku, pokud ještě máte ve skleničce.
Náš tip: Připravte si pečenou variantu brambor s tvarohem.
Zelňačka
Zelňačka je tradiční česká polévka, která je levná a výborně zasytí, a když přijdeme v zimě domů, je ideální na prohřátí. Stačí kysané zelí, brambory, cibule, trochu mouky na zahuštění a základní koření (sladká paprika, bobkový list, nové koření a mletý pepř). Lze ji obohatit i kouskem klobásy, pokud chcete vydatnější variantu.
Náš tip: Uvařte si voňavou zelňačku s klobásou či opečeným párkem.
Langoše
Langoše jsou skvělou volbou, když chcete rychlé a výborné jídlo. Dají se připravit z droždí, které pak ale je potřeba nechat vykynout. Když pospícháme, můžeme si přichystat třeba tvarohové langoše, které necháme jen chvilku odpočinout a pak je hned můžeme přichystat na pánvi nebo v troubě. Hotové langoše podáváme obvykle s česnekem, sýrem, kečupem nebo se zakysanou smetanou.
Náš tip: Připravte si langoše z jogurtového těsta a droždí.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Rizoto
Příprava rizota má spoustu variant. Ze zbylé rýže můžeme snadno vytvořit jednoduché rizoto. Stačí přidat zeleninu, trochu sýra a třeba i zbytky kuřete, pokud máme k dispozici. Takto využijeme potraviny, které by jinak mohly skončit špatně. Získáme skvělý pocit a dobré jídlo. Vyzkoušejte ale i variantu rizota, během které celé jídlo přichystáme v jednom hrnci.
Náš tip: V zimě se často rádi večer prohřejeme. Připravte si k jídlu podle následujícího video receptu zelňačku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Langoše z jogurtového těsta jsou v horkovzdušné fritéze hotové do 10 minut: Stojí pár korun a připravit je zvládne každý
Retro okénko: Jak na výtečné knedlíky s vajíčkem? Hlídat musíme dobu smažení a malým fíglem je i přidání mléka
Večeře do 30 korun na porci: Zkuste chalupářskou omeletu, jáhlovou kaši či pečená křidélka
Přečtěte si Zobrazit více
Hlíva ústřičná: Ideální zimní houbu můžete smažit i sušit. Anebo si ji dejte na paprice!
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička