Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Večeře za pár korun: Přichystejte si knedlíky s vejci a hlívou, pečené brambory s tvarohem nebo třeba langoše
Zdroj: Toprecepty, mika59

Výplata daleko a máte chuť na dobré jídlo? Večeře za pár korun není nic složitého. Dáte ji dohromady z potravin, které máte doma, a můžete využít i zbytky. I z nich může vzniknout skvělý pokrm.

Večeře za pár korun

Dnes, kdy ceny potravin neustále rostou, se hledání levných a chutných receptů stává prioritou mnoha rodin. Naštěstí existuje dostatek receptů, které jsou nejen finančně méně náročné, ale také připravené snadno a rychle. Mezi takové pokrmy patří například knedlíky s vejci, které můžete ozvláštnit podle chuti.

Tipy na šetření v kuchyni

  • Plánujte jídelníček. Nakupujte jen to, co opravdu potřebujete, a předem si rozmyslete, co budete vařit.
  • Využívejte zbytky. Ze zbylé rýže udělejte rizoto, ze zeleniny polévku.
  • Nakupujte sezónní suroviny. Sezónní ovoce a zelenina jsou levnější a chutnější.
  • Levnou večeři nemusíte vždycky vymýšlet složitě. Stačí využít dostupné ingredience, trochu fantazie a věřit tradičním receptům. 

Knedlíky s vejci

Tento jednoduchý pokrm je skvělým způsobem, jak zužitkovat zbylé houskové či bramborové knedlíky. Stačí jen pár ingrediencí a během několika minut máte na stole vydatnou večeři. Vylepšit si klasickou variantu můžete třeba o houby. 

Pro dva strávníky potřebujete: 250 g hlívy ústřičné, 4 plátky knedlíků, 4 lžíce slunečnicového oleje, 4 vejce, sůl, mletý pepř a 1 cibuli.

Jak na to? Oloupanou a nakrájenou cibuli usmažte dosklovita. Přidejte nakrájenou hlívu, osolte, opepřete a restujte asi 5 minut. Poté sypte na kostičky nakrájený knedlík a opečte ho. Přidejte rozklepnutá vejce, dosolte a míchejte do ztuhnutí vajec.

Brambory na loupačku s tvarohem

Brambory patří mezi nejlevnější a nejuniverzálnější suroviny. V základní variantě potřebujete k bramborům na loupačku jen tvaroh, máslo, trochu soli a samozřejmě vařené brambory. Tento pokrm je jednoduchý, zdravý a cenově dostupný. Můžete si ho ale vylepšit třeba přidáním bylinek, jako jsou pažitka, petrželka, hodí se ale i jarní cibulka či pesto z medvědího česneku, pokud ještě máte ve skleničce. 

Náš tip: Připravte si pečenou variantu brambor s tvarohem.

Zelňačka

Zelňačka je tradiční česká polévka, která je levná a výborně zasytí, a když přijdeme v zimě domů, je ideální na prohřátí. Stačí kysané zelí, brambory, cibule, trochu mouky na zahuštění a základní koření (sladká paprika, bobkový list, nové koření a mletý pepř). Lze ji obohatit i kouskem klobásy, pokud chcete vydatnější variantu.

Náš tip: Uvařte si voňavou zelňačku s klobásou či opečeným párkem.

Langoše

Langoše jsou skvělou volbou, když chcete rychlé a výborné jídlo. Dají se připravit z droždí, které pak ale je potřeba nechat vykynout. Když pospícháme, můžeme si přichystat třeba tvarohové langoše, které necháme jen chvilku odpočinout a pak je hned můžeme přichystat na pánvi nebo v troubě. Hotové langoše podáváme obvykle s česnekem, sýrem, kečupem nebo se zakysanou smetanou. 

Náš tip: Připravte si langoše z jogurtového těsta a droždí.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Rizoto

Příprava rizota má spoustu variant. Ze zbylé rýže můžeme snadno vytvořit jednoduché rizoto. Stačí přidat zeleninu, trochu sýra a třeba i zbytky kuřete, pokud máme k dispozici. Takto využijeme potraviny, které by jinak mohly skončit špatně. Získáme skvělý pocit a dobré jídlo. Vyzkoušejte ale i variantu rizota, během které celé jídlo přichystáme v jednom hrnci.

Náš tip: V zimě se často rádi večer prohřejeme. Připravte si k jídlu podle následujícího video receptu zelňačku:

Recepty k tomuto článku