Česnečka z termosky podle Ostravskeho Gastrošefa: Příprava zabere pár minut a polévka voní po klobáse i majoránce
29. 1. 2025 Vaření
Chladné dny stále nekončí a s nimi tak zůstává i potřeba zahřát se nejen teplým oblečením, ale i něčím lahodným do žaludku. Pokud jste někdy přemýšleli, jak si vzít teplou domácí polévku s sebou třeba do práce, na výlet nebo na procházku s dětmi, máme pro vás skvělý tip! V termosce můžete polévku nejen uchovávat, ale dokonce i připravovat, jak ukázal food blogger Ostravsky Gastrošef.
Více než jen nádoba na pití
Termoska je navržena tak, aby udržela teplotu svého obsahu co nejdéle. To znamená, že nejen skvěle udrží horko, ale i sama pomáhá pokrmům „dojít“. Jednoduché polévky, třeba i oblíbená česnečka mohou být v termosce připraveny tak, že si vychutnáte teplé jídlo přímo na výletě, v práci, při cestě autem a to vše bez nutnosti ohřevu. Stačí správně využít vlastnosti termosky, které přirozeně zachovávají teplo a poskytují ideální podmínky pro postupné vaření.
Mohlo by vás zajímat
Proč zvolit česnečku
Jakmile se venku ochladí, většina z nás instinktivně hledá způsoby, jak se zahřát. Odpovědí na studené dny, nachlazení i podzimní únavu může být tradiční česká česnečka. Tato jednoduchá polévka není jen chutná, ale také plná benefitů, které oceníte právě v období, kdy se tělo potřebuje nejvíce bránit proti zimnímu počasí a virům.
Česnek je od pradávna považován za přírodní antibiotikum. Obsahuje látky, které pomáhají posilovat imunitní systém, bojují proti bakteriím, virům i plísním. Právě v chladných dnech, kdy je naše tělo vystaveno zvýšenému riziku nachlazení, je česnek skvělým spojencem.
Česnečka je nejen plná česneku, ale i dalších ingrediencí, které podporují její blahodárné účinky. Tradiční verze obsahuje brambory, které dodají energii, majoránku, jež zklidňuje žaludek, nebo vývar bohatý na živiny. A co je nejlepší? Horká polévka pomáhá uvolnit dýchací cesty, což oceníte zejména při nachlazení nebo rýmě. Navíc dodá tělu potřebné tekutiny, které náš organismus během zimních měsíců tolik potřebuje.
Česnečka bez vaření
Zní to možná zvláštně, ale je to tak. Jak už jsme psali výše, česnečku se všemi potřebnými ingrediencemi lze připravit v termosce a bez vaření. Své fanoušky o tom nedávno přesvědčil známý influencer Heřman Gazda, kterého uživatele Instagramu znají především jako Ostravskeho Gastrošefa.
Česnečka z termosky
Pokud nemáte čas, spěcháte na výlet nebo do práce, tak tahle česnečka je přesně pro vás. Příprava zabere doslova pár minut a pak necháte nějakou dobu pracovat termosku. Snadné a efektivní.
Na netradiční přípravu oblíbené polévky budete potřebovat: 1 brambor, 1/2 ostravské klobásy (nebo kousek uzeného masa), 1/2 malé cibule, 1 lžíci čerstvé petrželky, 1 bobkový list, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku majoránky, 3 kuličky nového koření, pepř, 5 stroužků česneku, hovězí bujón z vaničky nebo 2 kostky masoxu, vařící vodu a litrovou termosku.
Jak na to?
- Bramboru nakrájejte na drobné kostičky, které vložíte do pečlivě vymyté termosky.
- Nadrobno nakrájejte také klobásu nebo uzené maso, cibuli, petrželku a vše přihoďte k bramborám do termosky. Přidejte bobkový list, kmín, majoránku, nové koření a pepř.
- Následně rozmačkejte do termosky česnek a přidejte bujón. V rychlovarné konvici si uvařte vodu, kterou vroucí vlijte do termosky.
- Tu pořádně zavíčkujte a trochu s ní zatřepejte. Zhruba po třech hodinách, kdy brambory změknou, můžete podávat. Polévka bude v tu chvíli parádně připravená a stále ještě teplá, ideální k servírování.
Náš tip: Jak se také dá připravit česnečka jako od babičky se dozvíte v našem video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bavorské Apfelkücherl aneb Smažené jablečné kroužky: Masopustní specialita voní skořicí a hotová je raz dva
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Česnečka je druhá nejlepší polévka ve střední Evropě: Odborníci ocenili její účinky proti nachlazení i kocovině
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší česnečka se dá uvařit levně, a přesto může chutnat luxusně. Česnek je třeba přidat v tu správnou chvíli
Farmářka radí, jak skladovat česnek: Nejvíc škodí vlhkost a experimenty v mrazáku, říká Gabriela Pechová
Prdelačka z jelita: Chutná jak opravdová zabijačková polévka, přitom stačí přidat jen vývar a pár ingrediencí