Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gordon Ramsay umí skvělou bramborovou kaši.
Zdroj: Dave Pullig / Wikimedia Commons / GNU Free Documentation License, Profimedia, koláž Toprecepty

Bramborová kaše patří k nejoblíbenějším přílohám nejen u nás. Oblíbená je třeba i na britských ostrovech, o čemž svědčí i to, že vlastní recept na tuto pochoutku má i slavný šéfkuchař Gordon Ramsay. Čím se jeho kaše liší od té, kterou si děláte třeba právě vy k nedělnímu obědu? Pojďte to zjistit.

Jaké brambory použít

Na bramborovou kaši jsou nejlepší druhy brambor s vyšším obsahem škrobu, tedy varný typ C. Tyto brambory jsou moučné a snadno se rozvaří, což je pro hladkou a jemnou kaši ideální. Mezi oblíbené odrůdy patří například Marabel, Adéla nebo Agria. 

Gordon Ramsay, jeden z nejuznávanějších kuchařů světa s 17 michelinskými hvězdami, doporučuje používat brambory typu Yukon Gold. Ty podle jeho slov nabízí díky své struktuře perfektní rovnováhu mezi škrobovostí a krémovostí. Klíčem prý je brambory před vařením neoplachovat, aby si zachovaly škrob. „Škrob dodává kaši bohatost,“ vysvětluje Ramsay pro britský deník The Sun.

Luxusní krém 

Dalším důležitým krokem je podle moderátora pořadů Kitchen Nightmares, u nás známého jako Ano, šéfe! či Hell's Kitchen, brambory vždy dávat do studené vody. „Pokud je dáte rovnou do horké, vytvoří se na jejich povrchu nepříjemná textura,“ varuje šéfkuchař.

Zatímco se brambory vaří, Ramsay připraví voňavý krém, který kaši přidá výraznou chuť navíc. Do rozehřáté smetany přidává bobkový list, šalvěj, stroužky česneku a špetku muškátového oříšku. Směs nechá několik minut zredukovat, aby získala intenzivní vůni. Poté ji přecedí a připravený krém odloží stranou.

Důležitá je teplota

Brambory,  oloupané a nakrájené na kostičky, vaří zhruba osm minut, poté je slije a nechá ještě dvě minuty „dojít“ v hrnci pod pokličkou. „Čím nadýchanější budou brambory teď, tím lehčí a krémovější nakonec bude i kaše,“ říká renomovaný šéfkuchař. Místo obyčejného šťouchadla Ramsay používá lis na brambory.

„Brambory musí být co nejvíc horké, díky tomu dostanu nadýchanější výsledek,“ vysvětluje. Nakonec do kaše jemně vmíchá připravený voňavý krém a máslo. Tohle je kaše hodná krále!" popisuje Gordon Ramsay s úsměvem.

Bramborová kaše podle Gordona Ramsaye

Na přípravu jedné porce speciální kaše podle slavného šéfkuchaře budete potřebovat: 3 velké nebo 6 malých brambor (Yukon nebo jiné, hlavně to musí být varný typ C), 1 lžíci soli, 1,5  šálku smetany ke šlehání (33 %), 1 lžičku muškátového oříšku, dva bobkové listy, 12 prolisovaných stroužků česneku, 1/4 šálku nesoleného másla nakrájeného na kostky a vychlazeného, 1/4 šálku šalvěje, nakrájené na tenké plátky, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Do středně velkého hrnce nasypte oloupané brambory, nakrájené na kostičky. Přidejte 3 litry studené vody nebo tolik vody, aby byly brambory zcela ponořené. Přidejte 1 lžíci soli. Přikryjte a přiveďte k varu na středním ohni
  2. Vařte 7 až 8 minut, nebo dokud se kostky brambor nedají snadno rozmáčknout na prkénku hřbetem lžíce. 
  3. Mezitím, co se brambory vaří, připravte si směs. Ve středně velkém hrnci na mírném ohni ohřejte smetanu, přidejte bobkový list, česnek, šalvěj a muškátový oříšek. Přiveďte k varu a zredukujte množství smetany na čtvrtinu.
  4. To by mělo trvat 3 až 5 minut. Podle chuti lehce osolte. Smetanu přeceďte přes sítko do malého hrnce a udržujte ji teplou. 
  5. Uvařené brambory přesypte do cedníku a nechte je 30 sekund odkapat, aby se z nich zcela uvolnila přebytečná voda, a poté je přidejte zpět do hrnce. Gumovou stěrkou pomalu vmíchejte třetinu smetany.
  6. Brambory lehce našlehejte a přidejte další třetinu smetany. Postupně vmíchejte několik kousků másla nakrájeného na kostičky, dokud se do brambor nedostane všechno. Přidejte poslední třetinu smetany, podle chuti dosolte a můžete podávat.

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit skvělou zapečenou bramborovou kaši.

Zdroj informací:

thesun.co.uk - Your mashed potato will be fluffier and richer if you follow Gordon Ramsay’s one key step

Recepty k tomuto článku