Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Petr Štěpánek rád připravuje klasickou „českou čínu“, ve které nešetří s pikantním kořením.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Petr Štěpánek se netají tím, že je milovníkem dobrého jídla. Společně s manželkou Zlatou Adamovskou tak rádi vyráží za gastronomickými zážitky, ale sám herec častokrát i uvaří. V rozhovoru pro Toprecepty.cz prozradil, jaká jídla preferuje, proč obdivoval kuchařské umění své maminky, nebo jaké koření nejčastěji používá.

Chlapské vaření

S populárním hercem, známým například ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, jsme se setkali na Nova festivalu chutí, kde společně se svou paní vášnivě vyprávěli o své lásce k jídlu. Nemohli jsme si proto nechat ujít možnost si s Petrem Štěpánkem o jeho vztahu ke gastronomii popovídat. „Je velmi pozitivní, protože, kdo nekonzumuje, si sám ubližuje,“ sdělil webu Toprecepty.cz herec. Sám prý rád pokrmy nejen konzumuje, ale také připravuje.

„Ale je to takzvaně to mužské vaření. Připravuji jednoduché jídlo, jsou to většinou asijské věci, které dělám, protože mě baví tamní chutě,“ říká Štěpánek s tím, že do klasických jídel by se nepouštěl, protože by je nedokázal. Často tak vaří populární „českou čínu“, která je hitem v mnoha našich domácnostech. „U mě největší počet skleniček s kořením jsou různá chilli, zkrátka věci, které normální člověk nepozře,“ popisuje s úsměvem známý herec a dabér.

Restaurace pro všechny

Společně s manželkou, Zlatou Adamovskou, rádi a často vyrážejí do restaurací. Dnešní doba je fantastická v tom, že podle toho, na co máte zrovna chuť, si najdete restauraci. Rozmanitost těch gastrozařízení je neuvěřitelná a je to boom, který má samozřejmě člověk rád,“ říká Štěpánek pro Toprecepty.cz.

Oceňuje i konkurenční prostředí, které vzniklo. „To, že jsou ti kuchaři mezi sebou rivalové, že si přetahují zákazníky, že se snaží o něco zajímavějšího, je to nejlepší, co může pro mě, jako konzumenta, být,“ vysvětluje představitel princů, králů i charakterních rolí.

Maminčina kuchyně 

Když se dostane řeč na klasickou kuchyni, například na omáčky, Štěpánek uznává, že není pevný v kramflecích. „Jako konzument je mám rád, ale jako kuchař se do nich nepouštím,“ říká. Nejlepší svíčkovou dělala moje máma a nejlepší koblihy nebo buchty zase babička, maminka otce, která byla ze mlýna z Chodska, takže to byly hody,“ vzpomíná herec s tím, že do smrti na ty skvělé chutě nezapomene.

„Moje matka byla vynikající kuchařka a doopravdy byla schopná udělat jídla, která vůbec nikdo neznal, protože jí to bavilo,“ popisuje Štěpánek pro Toprecepty.cz. „Já obdivuji, co ona dokázala vykouzlit, třeba v padesátých letech, kdy ženské stávaly od čtyř od rána ve frontách. Co přišlo, přišlo, z toho se muselo vařit. Ona byla doopravdy kouzelnice,“ dodává.

Jídlo a herectví

Zvláštní kapitolou je podle Štěpánka spojení herectví a jídla. „Málokdo si uvědomuje, jak je hrozné, když musíte v záběru jíst. Abyste si nezacpal pusu, aby to nebyl moc velký kousek a další věci, je toho moc,“ říká a rovnou přidává i historku. „Jednou se mi stalo, to jsme v Národním divadle hráli Naše furianty, a já přicházel na jeviště s jablkem, špatně jsem kousl a ta slupka se mi dostala do krku a začal jsem se skoro dávit. A co teď před těmi lidmi? Kdy si potřebujete doslova a do písmene odkašlat a mít pauzu,“ vzpomíná se smíchem člen slavné herecké dynastie.

„Takže i jíst se musíte naučit, tak, aby to vypadalo, že to děláte s obrovskou chutí, i když přitom nesníte skoro nic. I při natáčení to vypadá, že si dáváme fantastický žrádla, ale my z toho nemáme vůbec nic,“ vysvětluje Petr Štěpánek pro Toprecepty.cz.

Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělou a snadnou svíčkovou.

Témata

Recepty k tomuto článku