Petr Štěpánek preferuje chlapské vaření: Používám koření, které by normální člověk nepozřel, směje se herec
30. 1. 2025 Rozhovory a reportáže
Petr Štěpánek se netají tím, že je milovníkem dobrého jídla. Společně s manželkou Zlatou Adamovskou tak rádi vyráží za gastronomickými zážitky, ale sám herec častokrát i uvaří. V rozhovoru pro Toprecepty.cz prozradil, jaká jídla preferuje, proč obdivoval kuchařské umění své maminky, nebo jaké koření nejčastěji používá.
Chlapské vaření
S populárním hercem, známým například ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, jsme se setkali na Nova festivalu chutí, kde společně se svou paní vášnivě vyprávěli o své lásce k jídlu. Nemohli jsme si proto nechat ujít možnost si s Petrem Štěpánkem o jeho vztahu ke gastronomii popovídat. „Je velmi pozitivní, protože, kdo nekonzumuje, si sám ubližuje,“ sdělil webu Toprecepty.cz herec. Sám prý rád pokrmy nejen konzumuje, ale také připravuje.
„Ale je to takzvaně to mužské vaření. Připravuji jednoduché jídlo, jsou to většinou asijské věci, které dělám, protože mě baví tamní chutě,“ říká Štěpánek s tím, že do klasických jídel by se nepouštěl, protože by je nedokázal. Často tak vaří populární „českou čínu“, která je hitem v mnoha našich domácnostech. „U mě největší počet skleniček s kořením jsou různá chilli, zkrátka věci, které normální člověk nepozře,“ popisuje s úsměvem známý herec a dabér.
Mohlo by vás zajímat
Restaurace pro všechny
Společně s manželkou, Zlatou Adamovskou, rádi a často vyrážejí do restaurací. „Dnešní doba je fantastická v tom, že podle toho, na co máte zrovna chuť, si najdete restauraci. Rozmanitost těch gastrozařízení je neuvěřitelná a je to boom, který má samozřejmě člověk rád,“ říká Štěpánek pro Toprecepty.cz.
Oceňuje i konkurenční prostředí, které vzniklo. „To, že jsou ti kuchaři mezi sebou rivalové, že si přetahují zákazníky, že se snaží o něco zajímavějšího, je to nejlepší, co může pro mě, jako konzumenta, být,“ vysvětluje představitel princů, králů i charakterních rolí.
Maminčina kuchyně
Když se dostane řeč na klasickou kuchyni, například na omáčky, Štěpánek uznává, že není pevný v kramflecích. „Jako konzument je mám rád, ale jako kuchař se do nich nepouštím,“ říká. „Nejlepší svíčkovou dělala moje máma a nejlepší koblihy nebo buchty zase babička, maminka otce, která byla ze mlýna z Chodska, takže to byly hody,“ vzpomíná herec s tím, že do smrti na ty skvělé chutě nezapomene.
„Moje matka byla vynikající kuchařka a doopravdy byla schopná udělat jídla, která vůbec nikdo neznal, protože jí to bavilo,“ popisuje Štěpánek pro Toprecepty.cz. „Já obdivuji, co ona dokázala vykouzlit, třeba v padesátých letech, kdy ženské stávaly od čtyř od rána ve frontách. Co přišlo, přišlo, z toho se muselo vařit. Ona byla doopravdy kouzelnice,“ dodává.
Jídlo a herectví
Zvláštní kapitolou je podle Štěpánka spojení herectví a jídla. „Málokdo si uvědomuje, jak je hrozné, když musíte v záběru jíst. Abyste si nezacpal pusu, aby to nebyl moc velký kousek a další věci, je toho moc,“ říká a rovnou přidává i historku. „Jednou se mi stalo, to jsme v Národním divadle hráli Naše furianty, a já přicházel na jeviště s jablkem, špatně jsem kousl a ta slupka se mi dostala do krku a začal jsem se skoro dávit. A co teď před těmi lidmi? Kdy si potřebujete doslova a do písmene odkašlat a mít pauzu,“ vzpomíná se smíchem člen slavné herecké dynastie.
„Takže i jíst se musíte naučit, tak, aby to vypadalo, že to děláte s obrovskou chutí, i když přitom nesníte skoro nic. I při natáčení to vypadá, že si dáváme fantastický žrádla, ale my z toho nemáme vůbec nic,“ vysvětluje Petr Štěpánek pro Toprecepty.cz.
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělou a snadnou svíčkovou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Detox nemusí znamenat zákaz, ale správnou volbu
Zlata Adamovská přiznává, že vaření nevyhledává: Králíka podle maminčina receptu ale připravuji ráda, říká herečka
Přečtěte si Zobrazit více
Kuře na paprice i pro začátečníky: Šťavnaté a křehké maso s chutí papriky dokonale ladí s omáčkou ze smetany, hotové je za chvíli
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Suchej únor v podání hvězd: Heidi Janků, Hanka Kynychová i Monika Absolonová prozradily, zda vydrží bez alkoholu