Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těhotnej kuchař ukázal, jak správně v horkovzdušné fritéze připravit křupavé hranolky.
Zdroj: se souhlasem Jaroslava Vajgla, Freepik / freepik, koláž Toprecepty

Kdo by nemiloval voňavé a křupavé hranolky? A co teprve ty, které si připravíte sami doma, přesně podle vaší chuti. Skvělým pomocníkem při tom může být horkovzdušná fritéza, která s minimem tuku dokáže „vykouzlit“ perfektně křupavé hranolky. Jak na to ukázal ve svém videu food blogger Těhotnej kuchař, který se nechal inspirovat trochu netradičním způsobem.

Jaké brambory vybrat

Stejně, jako při přípravě domácích hranolek v pánvi nebo klasické fritéze je třeba dodržet několik zásadních rad, které vám pomohou k dosažení co nejlepšího výsledku. 

Například ne každá brambora je na hranolky ideální. Sáhněte po odrůdách, které mají střední až vyšší obsah škrobu, ty zaručí křupavost zvenku a vláčnost uvnitř. Výborné jsou například brambory typu B (univerzální) nebo C (s větším obsahem škrobu). Lepší volbou jsou i starší brambory, protože narozdíl od čerstvých obsahují méně vody.

Předvařit nebo ne

Důležitá je i velikost. Hranolky si můžete nakrájet přesně podle svého gusta. Tenčí pro extra křupavost, silnější, pokud preferujete „rustikální“ styl. Důležité ale je, aby měly všechny kousky podobnou velikost. Pro zajištění rovnoměrného opečení se snažte o šířku zhruba 1 cm.

Častým tématem debat je předvaření hranolků před jejich úpravou v „horkovzdušce“. Podle někoho není nutné, ale pokud stojíte o opravdu skvělý výsledek, doporučujeme brambory po očištění a nakrájení krátce povařit, stačí 5 minut ve vroucí osolené vodě.

Tím odstraníte část škrobu a hranolky budou po upečení křupavější. Po předvaření je ale důležité hranolky pořádně osušit, přebytečná vlhkost by jinak bránila jejich opečení.

Inspirace pro Těhotnýho kuchaře

Pro předvaření je jednoznačně i influencer Jaroslav Vajgl, známý na Instagramu jako Těhotnej kuchař. Ten se ve svém příspěvku o přípravě hranolek v horkovzdušné fritéze nechal inspirovat virálním videem bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Ta v něm totiž vystupuje jako pytlík oblíbené smažené přílohy.

Jak Vajgl radí, abyste dosáhli skvělého výsledku, je třeba nejen brambory lehce předvařit, ale i přidat do vody trochu jedlé sody, ta podle jeho slov poruší povrch brambor a hranolky tak budou křupavější.

Hranolky z horkovzdušné fritézy

Na přípravu perfektních hranolek budete potřebovat: Na hranolky: 3 větší brambory, 100 g másla, 1 lžičku soli, 3/4 lžičky jedlé sody, 3 stroužky česneku, petrželovou nať. Na dozdobení: strouhaný čedar, slaninu, jalapeños, majonézu a kečup.

Jak na to?

  1. Očištěné brambory nakrájejte i se slupkou na hranolky, které dáte do rendlíku. Zalijte je studenou vodou a nechte alespoň 2 hodiny „louhovat“.
  2. Poté vodu vylejte a místo ní na hranolky nalijte horkou vodu z rychlovarné konvice, přidejte lžičku soli a trochu jedlé sody
  3. Hranolky vařte 5-7 minut, dokud nebudou poloměkké. Poté je vysypte na mřížku a nechte zchladnout.
  4. Mezitím dejte do rendlíku zhruba 100 g másla, nechte ho rozpustit, pak přidejte utřený česnek a hladkolistou petržel. Vše zamíchejte, aby se ingredience spojily. 
  5. V horkovzdušné fritéze vytřete koš olejem, předehřejte ji, nasypte hranolky a lehce je zastříkejte olejem. Pečte na 200 stupňů zhruba 15 minut. V polovině pečení hranolky promíchejte.
  6. Hotové hranolky dejte do misky, kde je během prohazování osolte a přidejte česnekovo-petrželové máslo a zamíchejte.
  7. Dozdobit můžete hranolky nastrouhaným sýrem, pečenou slaninou, sekanými papričkami jalapeños, majonézou a kečupem.

Náš tip: Skvělé kořeněné hranolky si můžete připravit i podle našeho video receptu.

Zdroj informací:

thekitchn.com - How To Make Diner-Style Home Fries

Recepty k tomuto článku