Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečený jitrnicový prejt snadno připravíte i doma: Krásně voní majoránkou a česnekem a vynikající je s bramborem
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi jitrnice a rádi byste ochutnali domácí? Oblíbenou zabijačkovou specialitu je možné si udělat i doma. A pokud nemáte k dispozici střívka, můžete se pustit jen do samotného prejtu. Příprava masové směsi není nijak složitá, pak už ji stačí jen zapéct a máte vynikající dobrotu jako ze zabijačky. 

Zabijačková specialita prejt

Prejt je jednou z typických zabijačkových pochutin. Tímto názvem se označuje náplň do jelit a jitrnic, které nesmí na žádné zabijačce chybět a jsou tradiční výslužkou z ní. Název prejt údajně vychází ze staroslověnského výraz Brei – kaše.

Možná ale souvisí i se severobavorským slovem pręit a německým Brät, které znamená nasekané libové maso. Obě teorie odpovídají skutečnosti, neboť prejt je opravdu směs nasekaného či rozemletého masa, která připomíná kaši. 

Prejt na jitrnice

Pokud se dělá jelitový prejt, nesmí v něm chybět vepřová krev, která mu dodává typickou tmavou barvu a kroupy. To jitrnicový prejt je světlý a jeho základem je maso a také játra, jež právě dala jitrnicím jejich jméno. Maso se používá vařené, označované jako ovar. Jde o méně kvalitnější a tučnější kousky masa, jako jsou vepřová hlava, lalok, odřezky z boku, plec, někdy se používají do ovaru i kolena.

Tato maso se pak obere a rozemele s játry do jitrnicového prejtu, který se ještě zahušťuje namočeným pečivem. Na správné zabijačce se právě pro tento účel připravuje speciální zabijačkové buchta, což je jednoduchá kynutá buchta udělaná z mouky, droždí, vody a soli. Doma lze ale klidně použít i obyčejnou veku

Domácí zapečený prejt

Hotový prejt se pak plní do vymytých střev (v současnosti se používají i umělá střívka). Je však možné jej jíst i samotný, což je dobré řešení pro ty, kteří netrvají na formě jitrnic. Stačí jen směs namletého masa a jater dát do pekáčku a zapéct.

Obráceně se také často podává jako prejt i vymačkaná náplň z jitrnic jen opečená na pánvi nebo zapečená v troubě. Samotný prejt lze koupit i v obchodech. Chcete-li ale prejt domácí, není nic snazšího, než si masovou směs namíchat doma a pak upéct. 

Majoránka a česnek na dochucení

Masovou směs je hlavně důležité dokonale dochutit. Tradičně se používá pepř, nové koření, majoránka a česnek, které dodávají prejtu specifickou chuť a vůni. Někteří přidávají i zázvor, tymián či muškátový oříšek.

Hotový prejt je vynikající s bramborem a kysaným zelím – zvlášť nebo rovnou smíchanými do podoby tzv. lepenice. Lze jej ale podávat i nastudeno nakrájený na plátky s chlebem a kyselou okurkou. A jak tedy prejt uděláte? 

Budete potřebovat: asi 2 kg vepřové hlavy, 250 g vepřového bůčku bez kosti, 250 g vepřových plic, 300 g vepřových jater, 400 g veky, 1 cibule, vepřový vývar, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, česnek, majoránka, sádlo na vymazání pekáčku. 

  1. Očištěnou hlavu, bůček a plíčky uvařte společně s cibulí v osolené vodě. (Případně můžete použít i jiné druhy masa, třeba vepřové koleno.) Vyndejte z vývaru a oberte maso z hlavy. Do procezeného vývaru namočte nakrájenou veku.
  2. Syrová játra umelte velmi najemno, maso pak umelte hruběji. Vše smíchejte a přidejte lehce vymačkanou veku, rozetřený česnek, majoránku, nové koření podle chuti a dosolte.
  3. Sádlem vymažte zapékací mísu, urovnejte do ní prejt, uhlaďte na povrchu a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte dozlatova, a dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrčička. Trvá to asi 60-80 minut. 

Náš tip: Jako příloha se k prejtu hodí třeba i tyto šťouchané brambory podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Rejzek, J.: Český etymologický slovník
Wikipedia.org: Prejt

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku