Masopustní prvorepublikové zelí podle Zity Kabátové: Toto jídlo z jednoho pekáčku si zamilujete
30. 1. 2025 Vaření
K masopustu patří nejen jitrnice, jelítka nebo tlačenka, ale i další masové speciality z vepříka, třeba uzené maso. Pokud je máte v oblibě a přemýšlíte, co byste z něj mohli udělat, vynikající volbou je třeba tato zapečená specialita podle prvorepublikového receptu.
Když se spojí brambory a zelí
Spojení brambor a kysaného zelí je léty prověřenou kombinací využívanou do mnoha pokrmů staročeské kuchyně. Většinou šlo o jídla chudých, v nichž měly brambory zasytit a zelí dodat potřebné vitaminy, které především v zimním období chyběly. Když se ale do takto obyčejné směsi přidalo ještě nějaké maso, hned z toho byla přímo sváteční pochutina.
Mohlo by vás zajímat
Uzené maso vylepší chuť
V chudších domácnostech si masové hody dopřávali hlavně v zimě v masopustním období, kdy se konalo nejvíc zabijaček. Již naši předkové věděli, že ideálním doplňkem brambor a zelí je uzené maso, které se v minulosti udilo hlavně z praktických důvodů, aby nějakou dobu vydrželo.
A chuti rozhodně prospěje i nějaká klobáska. Důkazem je spousta receptů třeba z dávných dob, jako byla třeba slavná valašská polévka kyselica nebo recepty z doby pozdější jako je tento zapečený pokrm z brambor, zelí a uzeného.
Z kuchařky Zity Kabátové
Recept na tuto prvorepublikovou specialitu uvedla ve své kuchařské knize Zita Kabátová, hvězda filmů pro pamětníky, která se proslavila hlavně filmem Muži nestárnou, kde hrála po boku Jana Pivce. Ta sice byla úspěšnou herečkou, vystudovala ale školu pro ženská povolání v pražské Podskalské ulici, kde se kromě hry na klavír a jiných drobných ženských prací vyučovalo vaření.
Zpočátku sice k němu velký vztah neměla, ale velmi znala prostředí vyhlášených pražských restaurací, později, když nemohla filmovat, své získané znalosti jen ocenila a podělila se o ně s ostatními prostřednictvím kuchařky Prvorepubliková kuchařka Zity Kabátové, která obsahuje nejen více než 300 receptů z období první republiky, ale mnoho rad pro správné hospodyňky.
Prvorepublikové zelí s uzeným
Jedním z receptů v knize je i ten na uzené maso se zelím a bramborem, který v lehce pozměněné podobě uveřejnila na našem webu Toprecepty.cz uživatelka 1974andrea. Pokud vás tato kombinace zaujala, můžete si ji připravit podle následujícího receptu. Do masopustního období je tato specialita jako dělaná. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 kg kysaného zelí, 500 g uzeného masa raději prorostlejšího dobře vyuzeného, 1 klobásu, asi 4 velké brambory, 2 cibule, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, kmín, sádlo nebo olej, cukr, sůl.
- Nejprve dejte maso vcelku na půl hodiny vařit do cca litru vody. Pak k němu přidejte propláchnuté nebo okapané zelí (podle toho, jak je kyselé), klobásu a koření, dosolte a vařte další půl hodinu.
- Mezitím připravte brambory. Do tlakového hrnce dejte lžící sádla, na něm orestujte jednu nakrájenou cibuli a přidejte plátky brambor. Podlijte asi půl deci vody, osolte a okmínujte. Hrnec přiklopte a dejte vařit. Od prvního zasyčení nechte 5 minut vařit. Odstavte a nechte dojít.
- Uvařené maso vyjměte a nakrájejte na plátky, klobásu na kousky. V pekáčku na sádle orestujte cibuli, vlijte zelí i s vývarem, dochuťte cukrem podle chuti a přidejte k němu brambory, uzené maso, klobásu a orestovanou cibulku z brambor. Přiklopte, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Ke konci pečení odklopte. Podávejte samotné nebo s chlebem.
Náš tip: Máte-li rádi uzené se zelím, můžete si je vychutnat s haluškami podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Prvorepubliková Praha byla rájem kaváren. Do Slavie chodili vlastenci, do Louvru smetánka
Masopustní zvyky a pověry: Hojnost jídla přináší štěstí, vepřové dodá sílu a koblihy jsou symbolem blahobytu
Jídelní rozmary slavných: Zita Kabátová „vyrostla“ na hustých polévkách, maso měla občas a milovala zadělávané drůbky
Přečtěte si Zobrazit více
Česká gastronomie v průběhu věků: Za první republiky byla uznávaná, dnes je plná náhražek
Pravá valašská kyselice: Polévka z brambor a zelí, která postaví na nohy i horala, se dá vylepšit klobáskou nebo houbami
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí